Přejít k hlavnímu obsahu

s1mple bude určitě hrát do 40 let, věští budoucnost jeden z nejstarších CS:GO profíků

14. 2. 2022 | 14:50 Counter-Strike 2 Rozhovor
Další ročník CS:GO turnaje IEM Katowice klepe na dveře a dnes je na programu takzvaný media day. Týmy se sejdou před novináři, aktuálně tedy skrze online konferenci, a vzduchem létá jedna otázka za druhou. Po rozhovoru s GODSENT tady pro vás máme tentokrát ENCE, kteří se rozpovídali na spoustu zajímavých témat a zmínili například Entropiq.
Snappi
Snappi
Zdroj: PGL Esports

ENCE jsou největším pojmem finského esportu. Každý mladý hráč sní, že si za tento tým jednou zahraje. Úspěšní jsou ENCE v mnoha titulech, mimo CS:GO mají ve svých řadách třeba SC2 šampiona Serrala. My se ale samozřejmě budeme bavit o Counter-Strike: Global Offensive, Katowice jsou totiž za rohem.

Před rokem a jedním měsícem si CS:GO sestava ENCE prošla velkou obměnou. Z finské jedničky a vicemistrů IEM Katowice se stal mezinárodní tým, u kterého to vypadalo, že zapadne do řady podobných ambiciózních projektů za hranicí nejlepší světové desítky. Opak je ale pravdou a postupnými krůčky se tým dostal až 7. místo HLTV žebříčku. Aktuálně je sice o 15 příček níže, na kvalitách mu to však neubírá.

Proměna však přišla čistě u samotného týmu, organizace jako taková stále ctí, odkud pochází. „Celá kancelář je finská, ve Finsku máme bootcampy a náš kouč je Fin, takže cítíme silné spojení s touhle zemí. Máme sice tři členy z Polska, včetně analytika, ale stále chceme být na finské scéně co nejlepší. I když je Finsko super esportová země, pořád je tam limitovaný počet dobrých hráčů,“ svěřil se se svými pocity zkušený kapitán Marco 'Snappi' Pfeiffer. „Výhodou mezinárodního tymu je, že můžete mít top hráče odevšad,“ doplnil svoji myšlenku.

Právě dánský lídr patří v 31 letech mezi nejstarší profesionální hráče, těžkou hlavu si z toho však nedělá. „Někdo musel ukázat cestu, že v esportu můžete byt i starší. Je nás několik, kteří ukazujeme, že to je možné, a bude to stoupat. Když se podíváte i na další sporty, hráči pokračují do vysokého věku,“ řekl Snappi a jako příklad zmínil, že v 37 letech je stále možné hrát NBA (a co teprve Jaromír Jágr, že ano). „Není tu žádný fyzický aspekt, takže s1mple apod. tu určitě zůstanou, než jim bude čtyřicet,“ zadíval se do věštecké koule. Vedle tohoto aspektu uvedl také fakt, že před 10-15 lety ještě esport nebyl kariérou pro život, a proto hráči nehráli déle.

Slovo si převzal Olek 'hades' Miskiewicz, který se rozpovídal o tom, že jak šel tým v posledním období dolů, ale po pauze by měl být opět dobře naladěn. Podle Lotana 'Spinx' Giladiho ENCE očekávají dobrý výsledek. „Hodně bude záležet na začátku turnaje, protože když začneme dobře a získáme hodně sebevědomí, tak nás to boostne. Od posledního takového zápasu totiž uplynuly dva měsíce,“ uvádí trenér Eetu 'sAw' Saha. Jeho svěřenci se na turnaji vyloženě nikoho nebojí, shodli se však na tom, že je nutné si dát pozor na Entropiq. Řeč byla především o Igorovi 'Forester' Bezotecheském, který jako support zaznamenává dobrá čísla.

KFC Rozvoz
KFC Rozvoz
Foto: grafika PLAYzone
Štítky: ENCE, Snappi, IEM Katowice
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.