Přejít k hlavnímu obsahu

Největší zápas česko-slovenského esportu. SINNERS v Bratislavě vyzvou TOP 30 tým světa

3. 4. 2022 | 11:50 Counter-Strike 2 Preview
Den D je konečně tady. Pětidenní klání Tipsport CS:GO Bratislava jde do svého závěru, dnes se budou rozdávat medaile. O cenné kovy se poperou eSuba, ENTERPRISE, Apeks a SINNERS, většina pozornosti je však upřena na finálový duel dvou největších gigantů. Pojďme si tak shrnout jejich cestu a nastínit, jak by mohlo finále vypadat.
jkaem vs. beastik
jkaem vs. beastik
Zdroj: PLAYzone

Z pohledu Apeks a SINNERS je bratislavský turnaj parádní jízdou. Až na jedno zakopnutí norské organizace ve skupině proti ENTERPRISE nedokázal této elitní dvojici nikdo sebrat ani mapu, většina z nich navíc byla jednostranná, což platilo i o včerejším semifinále. Ani na moment nebylo pochyb o tom, že se dva predikovaní finalisté skutečně utkají v boji o titul.

Před turnajem byli Apeks a SINNERS zvolenými favority také v kurzové nabídce Tipsportu, mírně se však favorizovali hráči Apeks. Tým v čele s Asgerem „AcilioN“ Larsenem se však potýká s jedním nepříjemným handicapem. Návrat Martina „STYKO“ Styka před domácí publikum nevyšel podle představ, protože slovenská hvězda byla před play-off pozitivně testovaná na covid a nezahraje si na stage. I přesto v akci chybět nebude, zápasy odehrává z izolace. Právě tento faktor ale šance na vítězství dost možná srovnává.

V řeči statistik oběma týmům zatím kralují snipeři. Na jedné straně David „forsyy“ Bílý, na té druhé bývalý hráč NIP Tim „nawwk“ Jonasson. Další tři hříšníci však doplňují TOP 5 ratingových statistik, všech deset hráčů se nachází v zelených číslech. Na portálu HLTV.org se finalisté nacházejí také na čele mnoha dílčích statistik, jako je třeba Adam „NEOFRAG“ Zouhar v počtu největšího poškození v průměru na kolo.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

O tom, že SINNERS potvrzují roli domácí jedničky, není pochyb. Ve třech střetech s lokální konkurencí ztratili pouhých 36 kol za 5 map, na dvojciferný počet získaných bodů se proti nim dokázali dostat pouze Sampi.Tipsport. Ani v repríze finále MČR 2021 je ENTERPRISE nepotrápili a SINNERS byli už od výběru map jasně napřed. EP právě Apeks sice mapu vzít ve skupině dokázali, kromě nepovedeného Ancientu ale Apeks jenom jedinkrát povolili soupeřům maximálně 10 bodů. O podobné dominanci není pochyb.

Takřka jistotou finálového zápasu je fakt, že v podstatě určitě neuvidíme mapu Dust 2. U obou týmů jde totiž o permaban. Ve vetu ale bude důležité, kdo ji škrtne, protože tím soupeři dá výhodu výběru. Schopnost správně přečíst myšlenky soupeře a zareagovat na ně s předstihem, může být ještě před startem zápasu prvním klíčem k výhře. Rozhodovat se ale bude samozřejmě hlavně přímo na serveru. Týmy tak vysokých kvalit se na česko-slovenské scéně ještě neutkaly, v Bratislavě se přepisuje domácí esportová historie.

Zápas o třetí místo
 Česká republika eSuba2.41
 Evropa ENTERPRISE1.50
Grandfinále
 Evropa Apeks1.55
 Česká republika SINNERS2.29

Součástí šlágru Apeks proti SINNERS můžete být i vy. Vstupenky jsou stále v prodeji na stránkách mcr.gg. Pokud cestu do Bratislavy neplánujete (což je velká chyba!), sledovat boje o medaile můžete samozřejmě i z pohodlí domova. Zápas o 3. místo startuje ve 14:30, finále bude následovat hned po něm, odhadem v 18:00. Nenechte si ujít dosud největší bitvu letošního roku, každý tým si zaslouží mít svůj kotel fanoušků!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.