Přejít k hlavnímu obsahu

Zpátky v čase: Jak se slovenská dvojice STYKO a Zero vůbec poprvé dostala na vysněný Major

28. 4. 2022 | 14:20 Counter-Strike 2 Zajímavost
Koncem roku 2016 se stalo něco, co se zapsalo do dějin česko-slovenského Counter-Striku už navždy. HellRaisers v čele se STYKEM a Zerem se dokázali po dvou kvalifikačních nezdarech konečně dostat na kýžený Major. Pojďme společně zavzpomínat, jak to tehdy vlastně bylo.
HellRaisers na ELEAGUE Majoru v Atlantě
HellRaisers na ELEAGUE Majoru v Atlantě
Zdroj: ELEAGUE

Psal se konec roku 2016, když před Martinem „STYKO“ Stykem a Patrikem „Zero“ Žůdelem stála již třetí Major kvalifikace v řadě. Tuhle si však tentokrát neměli v plánu nechat proklouznout mezi prsty. Podobně jako dnešní SINNERS, je v předchozích případech dělil od nejprestižnějšího turnaje, jaký svět CS:GO nabízí, pouze jeden jediný zápas. Nutno podotknout, že před pěti lety se Majoru neúčastnilo 24 celků tak, jako je tomu dnes, nýbrž pouze 16 týmů. Dostat se na Major není jednoduché, a kdysi tomu nebylo jinak.

Kromě hořké porážky v kvalifikaci na ESL One Cologne 2016 se museli HellRaisers vypořádat rovněž i s odchodem krajana Tomáše „oskar“ Šťastného, kterého si do svého evropského mixu vytáhli MOUZ. Na místo českého snipera tak zasedl Bence „DeadFox“ Böröcz. Jeho individuální výkony byly ihned po příchodu značně nekonzistentní, a i to byl jeden z důvodů, proč bylo na HellRaisers ve kvalifikaci na ELEAGUE Major 2017 pohlíženo jako na černého koně spíš než na favorita na postup, jako tomu bylo minule.

HellRaisers se třemi CZ/SK zástupci při jednom z předchozích nezdarů
HellRaisers se třemi CZ/SK zástupci při jednom z předchozích nezdarů
Foto: HLTV.org

Tým vedený zkušeným Kirillem „ANGE1“ Karasiowem vstoupil do turnaje doslova snově. V prvním kole si HellRaisers dokázali poradit rozdílem třídy s MOUZ a hned nato v kole druhém zvítězili těsně v prodloužení nad švédskými legendami z NIP. Následoval ovšem ten nejčernější možný scénář, když HellRaisers podlehli nejprve švédskému celku GODSENT a následně i skvěle hrajícím Američanům z OpTic. Zas a znova to vypadalo, že se slovenské naděje rozplynou v posledním zápase, jako v předchozích dvou kvalifikacích.

V rozhodujícím zápase o postup na kýžený ELEAGUE Major 2017 na HellRaisers čekaly další americké hvězdy hrající pod legendární organizací Cloud9. Jména jako Jordan „n0thing“ Gilbert, Jake „Stewie2K“ Yip nebo Tyler „Skadoodle“ Latham naháněla hrůzu i těm nejzkušenějším borcům. Jejich výkony byly v té době značně nekonzistentní, ale i přesto se čekal hladký průběh zápasu s pouze jediným výhercem, a tím měli být jednoznačně Cloud9. HellRaisers měli ovšem jiné plány, a díky své skvělé T straně dokázali americké hvězdy porazit poměrem 16:13. Tento nezapomenutelný výherní moment je zachycen na videu níže.

Tehdy se STYKO a Zero připojili ke Ladislavovi „GuardiaN“ Kovácsovi a zapsali se tak do dějin, jakožto další Slováci, kteří si zahrají na nejprestižnějším turnaji ve světě Counter-Striku. Tento úspěch dokázal STYKO od té doby zopakovat ještě dvakrát, a sice jednou s týmem MOUZ a podruhé právě s Cloud9. Jestli do budoucna přidá ještě další účast je zatím nejisté, ovšem jeho snažení o to se mu rozhodně upřít nedá. Zerovi se kvůli pauze, která započala v roce 2018, už nic podobného nikdy nepodařilo, avšak kvůli jeho nízkému věku ještě stále není pozdě. Oba dva borci momentálně působí v zahraničních týmech a pohybují se okolo 40. místa světového žebříčku, takže není stále vyloučené, že se na Major ještě někdy podívají. Stejně jako oskar.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.