Přejít k hlavnímu obsahu

PUBG bylo v Afghánistánu zakázáno z toho nejpodivnějšího důvodu

27. 4. 2022 | 18:00 PUBG: Battlegrounds Zajímavost
Velice populární hra PUBG je hrána po celém světě miliony hráčů. Tedy, nyní už to určitě není po celém světě. Naprostému zákazu battlegroundů čelí obyvatelé Afghánistánu, protože prý plýtvá časem a klame mládež.
PUBG zakázáno v Afghánistánu
PUBG zakázáno v Afghánistánu
Zdroj: PUBG Studios

Afghánistán patří mezi ty méně vyspělé země, proto začneme trošku statisticky. Internet používá pouze 23 % obyvatel Afghánistánu, což je podle datareportal o 7 % více, než tomu bylo minulý rok. I tak je to neuvěřitelně malé množství na stát, kde žije přes 40 milionů obyvatel, z nichž téměř 26% žije v městských oblastech. To znamená, že ne všichni měšťané mají přistup k internetu. A aby toho nebylo málo, některé online aktivity jsou nyní Talibanem zakázány v rámci politiky „morální policie“.

Paradoxně to byl ale právě Taliban, který nárůst v používání internetu vedl, když převzal opět vládu nad zemí. Učinil tak primárně k implementaci politik idejí a zákonů, které hlídají  občany při jejich internetových aktivitách. Zpráva agentury Bloomberg odhalila, které online aktivity Taliban zakázal. Jde například o hraní PlayerUnknown's Battlegrounds a aplikace pro sociální sítě TikTok. Zástupce ústředního mluvčího Talibanu, Inamullah Samangani, webu prostřednictvím Twitteru a telefonu řekl, že TikTok „klame mladou generaci“ a že jeho „špinavý obsah není v souladu s islámským právem“.

Během zasedání 20. dubna talibanský kabinet rozhodl o okamžitém zákazu aplikace TikTok a hry PlayerUnknown's Battlegrounds . Rovněž zakázali afghánským televizním kanálům vysílat „nemorální“ obsah. Nicméně nebylo specifikováno, který obsah konkrétně kabinet považoval za nemorální. „Obdrželi jsme mnoho stížností na to, jak aplikace TikTok a hra PUBG plýtvá časem lidí... Ministerstvu komunikací a informačních technologií bylo nařízeno odstranit aplikace z internetových serverů a učinit je nepřístupnými pro všechny v Afghánistánu,“ vysvětloval Samangani.

Zákazy jsou součástí přísné náboženské policejní kampaně, která také zahrnovala pozastavení středoškolského vzdělání pro dívky a nařízení taxikářům, aby nedovolili ženám cestovat déle než 70 km bez mužského člena jejich rodiny. Afghánistán není ale jediná země, která zakázala PUBG, mobilní verze je zakázána například v Bangladéši, Nepálu, Indii, Pákistánu, Jordánsku nebo Číně.

Štítky: PUBG, Taliban
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.