Přejít k hlavnímu obsahu

Hrám obětoval společenský život. Dnes český esportovec obléká dres slavné Barcelony

24. 5. 2022 | 13:05 League of Legends Video
Českých sportovců, kteří působili v barvách slavné Barcelony, nebylo mnoho. Mezi tuzemské profesionály v dresu katalánského klubu se zařadil i Jakub Viceník, má to ale háček. Za Barcelonu totiž neběhá za míčem, ale hraje populární počítačovou hru League of Legends. V rozhovoru pro pořad CNN Prima Gaming popsal, jak se mu daří v prestižní esportové divizi.
 

Basketbalista Tomáš Satoranský nebo házenkář Filip Jícha moc dobře vědí, co to znamená být členem sestavy katalánského klubu, a Viceník už několik měsíců také. Profesionálního hráče známého pod přezdívkou Dreedy si Barcelona vybrala na konci loňského roku.

„Splněný sen to pro mě nebyl, protože se o fotbal moc nezajímám,“ odpověděl s úsměvem Jakub Viceník na otázku v rozhovoru pro CNN Prima News, jestli někdy toužil oblékat dres esportové divize FC Barcelona.

Loňský rok byl z Viceníkova pohledu úspěšný. Na jaře s dnes již bývalým týmem UCAM Esports Club vyhrál španělskou Superligu. Poté byl v letní části ligy jen kousek od obhajoby titulu, jeho UCAM ale prohrál s týmem Giants a skončil na druhém místě.

O několik měsíců později do všeho vstoupil katalánský gigant. Ten se rozhodl rozšířit svou esportovou divizi o League of Legends tým. Vyhlédl si při tom českého hráče.

Soutěže ve videohře od americké společnosti Riot Games fungují podobně jako zámořská NHL na bázi franšízy. Aby se do uzavřené ligy dostal nový tým, musí si koupit místo zajišťující účast.

Barcelonský klub to udělal a zařadil se tak mezi účastníky jedné z nejprestižnějších regionálních soutěží v Evropě. Větší věhlas než Superliga má už jen evropský šampionát LEC, kde hraje deset nejlepších týmů starého kontinentu.

Dreedy obléká dres slavné Barcelony

Barcelona ve své premiérové sezóně skončila na třetím místě, což byl pro vedení týmu úspěch. Viceník alias Dreedy, který už jeden španělský titul má, ale vnímá výsledek jinak. „Nejvíce mě zajímají výsledky a nám se ligu nepovedlo vyhrát. Pro Barcelonu je to první sezóna, takže jsou se třetím místem spokojení. Ale pro mě to není tak růžové, už jsem tu ligu jednou vyhrál,“ přiznal v rozhovoru.

Hned po škole trénink až do večera

Být profesionálním hráčem není ovšem zdaleka tak jednoduché, jak si nezasvěcení diváci mnohdy myslí. „Člověk musí pořád hrát, každý den trénovat a udělat oběti ve svém životě, aby se dostal na takovou úroveň,“ popsal Viceník, nakolik je náročné se dostat mezi evropskou elitu v League of Legends.

Jednadvacetiletý rodák z Mikulova patří mezi nejlepší tuzemské hráče této populární strategie, kterou hrají stovky milionů lidí po celém světě. Na vyšší úrovni než on hraje pouze trojice Čechů – Marek Brázda, Matyáš Orság a Patrik Jírů. Ti působí v nejlepší evropské lize LEC.

Mezi světovou elitu se však dostane jen několik hráčů z mnoha. Cesta navíc většinou začíná v útlém, teenagerovském věku.

„Když jsem studoval na gymplu, můj den vypadal tak, že jsem musel přežít školu a ignorovat pár blbých poznámek spolužáků. Domů jsem přišel ve dvě, ve tři odpoledne, poté hrál a trénoval až do večera, kolikrát do rána,“ popsal Viceník.

Jeho život se ale netočil jen kolem hraní League of Legends. Chodil také cvičit do posilovny a hrál na housle. Nějaký čas dokonce působil v Brněnské filharmonii.

„Obětoval jsem společenský život a kamarády, což lidé kolikrát nevidí. Samozřejmě jsem rád, že jsem to někam dotáhl, je to úspěch,“ řekl Viceník pro pořad CNN Prima Gaming.

Rodiče nechápali, že chci hrát videohry

Jako tomu bývá u dalších esportovců, jeho rodiče neměli pro intenzivní hraní her příliš pochopení. „Nechápali to. Teď vidí FC Barcelonu – vidí, že je to realita, nikoli počítačová hra za monitorem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Jeho rodiče začali měnit názor v době, kdy si hraním League of Legends začal vydělávat a cestovat po turnajích.

A kolik peněz se dá hraním vydělat? V největších turnajích se hraje o miliony korun, hráči však mají měsíční gáži. Ta se odvíjí podle odehraných let, zkušeností a také soutěží, do kterých nastupují.

Odměna profesionálních hráčů začíná kolem tisíce eur, což je v přepočtu zhruba 25 tisíc korun. „To v Česku mohou nabídnout maximálně dva týmy. Ve Španělsku to jde postupně až k osmi tisícům euro,“ vysvětlil Viceník. Rovněž hodně záleží na slávě a popularitě daného hráče či klubu, který reprezentuje. Na nejvyšší úrovni se pak měsíční mzda pohybuje od 10 tisíc eur výše.

Další díl pořadu CNN Prima Gaming můžete sledovat už tuto sobotu ve 22:20 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde mimo jiné najdete i archiv odvysílaných dílů.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).