Přejít k hlavnímu obsahu

Fanoušci se dožadovali jeho odchodu. On všechny umlčel a stal se MVP

4. 6. 2022 | 08:00 Counter-Strike 2 Zajímavost
Po turnaji v Katovicích byl téměř na odpis. Fanoušci se domnívali, že by to FaZe klapalo lépe bez něj. On se však nevzdal a přes všechny překážky si pro titul Major šampiona přece jen došel. Společně s ním si odnesl i cenu pro nejužitečnějšího hráče celého turnaje. Řeč je samozřejmě o rainovi, norském veteránovi, který byl u vzniku první mezinárodní sestavy, co svět Counter-Striku pamatuje. Jeho cesta na vrchol byla trnitá, avšak on vytrval a teď sklízí kýžené ovoce.
Håvard "rain" Nygaard
Håvard "rain" Nygaard
Zdroj: PGL Esports

Psal se rok 1994, když se v Norsku narodila budoucí hvězda Counter- Striku, Håvard „rain“ Nygaard. Už od útlého věku se rain věnoval fotbalu, avšak kvůli zranění na něj musel relativně brzo zanevřít. Jeho zálibou se tak stal krátce nato Counter-Strike. Tuto hru mu ukázal, jak už tomu tak často bývá, jeho starší bratr. Tento herní titul sloužil rainovi jako vstupní brána do světa, jenž dnes plní sportovní haly po celém světě.

Svou profesionální pouť započal až ve dvaceti letech a pořádně o sobě ovšem dal vědět s týmem LGB Esports v roce 2015. Norská sestava se tehdy dokázala probojovat až na turnaj největšího kalibru ESL One Katowice 2015. Povedlo se jí vyhrát jeden zápas, ale s turnajem se rozloučila ve skupinové fázi. Velký překvapením byl však právě rain, který svými individuálními výkony naprosto předčil své spoluhráče.

Taková věc nemohla projít bez povšimnutí, proto netrvalo dlouho a raina si do nového projektu vyhlédli talentovaní hráči z různých koutů Evropy. Byli to odpadlíci a přesně takhle vznikla první oficiální mezinárodní sestava. Tu tvořil rain, Mikail „Maikelele“ Bill, Adil „ScreaM“ Benrlitom, Ricardo „fox“ Pacheco a Alexander „SKYTTEN“ Carlsson, kterého velmi krátce nato nahradil Dennis „dennis“ Edman. Celou sestavu se rozhodla pod svá křídla vzít značka Kinguin a oficiálně tak vstoupila na pole esportu.

Ohlasy ostatních hráčů a odborníků byly tehdy nemilosrdné. „Kinguin nemají šanci,“ takto se nechal slyšet jeden z tehdejších nejlepších hráčů světa Jarosław „pashaBiceps“ Jarząbkowski. To ovšem ještě netušil, jak strašně se mýlí, a že mezinárodní sestavy budou v budoucnu naprostým standardem.

Kinguin se dokázali rovnat světové špičce a nebylo žádným překvapením, že se dokázali kvalifikovat na Major ESL One Cologne 2015, kde se probojovali až do play-off. Zde jejich pouť skončila a následoval přechod pod křídla G2. V této době tým opustil jeden ze základních pilířů ScreaM, na jehož místo zasednul rainův krajan Joakim „jkaem“ Myrbostad. S ním se G2 povedlo na dalším Majoru projít až do semifinále, kde byli jenom krůček od toho, aby porazili budoucí vítěze z EnVyUs. Po tomto výkonu ovšem lidé pochopili, že mezinárodní sestavy fungovat mohou a že jich dost možná postupem času uvidíme víc a víc.

Čas plynul a kromě přestupu do FaZe Clanu se měnili i členové sestavy. I přesto se po celá ta léta partě okolo raina dařilo konzistentně držet na špici, a dokonce i sem tam vyhrát nějaký ten turnaj. Nikdy se jim ovšem nepovedlo dosáhnout toho největšího cíle – vyhrát Major. V tomto čase se rain seznámil sparťákem Finnem „karrigan“ Andersenem, se kterým mimo dvouroční pauzy hraje od poloviny roku 2016 až doteď.

Psal se rok 2017, když FaZe přivedli do svého týmu tři obrovské posily. Hvězdného Nikolu „NiKo“ Kovače s laserově přesným aimem, slovenskou legendu mezi odstřelovači Ladislava „GuardiaN“ Kovácse a švédského šampiona Olofa „olofmeister“ Kajbjera. Všechna tato jména naháněla husí kůži i těm nejlepším z nejlepších. Ambice byly jenom ty nejvyšší, zázrak jménem Cloud9 byl na ELEAGUE Major 2018 však proti tomu, aby All-Star tým dosáhl vytouženého úspěchu. Ikonický comeback si pamatuje naprosto každý.

Tato prohra byla pro FaZe natolik zdrcující, že jejich výkony v následujících měsících začaly stagnovat, ba naopak se dokonce zhoršovaly. Změny byly nevyhnutelné, a tak se na odchodu postupem času ocitli téměř úplně všichni až na raina. Tyto hráčské rošády ovšem nic neřešily a FaZe Clan se nadále propadal ve světovém žebříčku. Všechno naznačovalo tomu, že rain na vysněný titul Major šampiona nikdy nedosáhne.

Po dalších změnách a návratu karrigana začal tým lapat po druhém dechu. Něco tomu ovšem stále chybělo, a tak FaZe Clan začátkem tohoto roku angažoval Robina „ropz“ Koola z MOUZ. Sestava začala šlapat jako hodinky a okamžitě nasedla na vítěznou vlnu. Svůj první titul FaZe získali na tradičním turnaji IEM Katowice 2022, kde se FaZe podařilo získat trofej i přesto, že finále odehráli s náhradníkem v podobě Justina „jks“ Savage. Ten zaskakoval za pozitivně testovaného raina, a díky jeho skvělým individuálním výkonů se fanoušci dožadovali jenom jedné věci – jeho setrvání v sestavě, právě na úkor raina.

Organizace se rozhodla přání fanoušků nevyslyšet, a tak jako rain zůstal týmu věrný po celá ty léta, i on zůstal věrní jemu a udělal dobře. Kromě následujícího vítězství v ESL Pro League Season 15 si totiž FaZe konečně podmanili i to nejcennější, co ve světě Counter-Striku existuje. Dokázali vyhrát PGL Major Antwerp 2022 jako vůbec první mezinárodní tým. Třešničkou na dortu je fakt, že největší zásluhu na tomto triumfu měl právě rain, který byl ještě před pár týdny podle fanoušků na odpis, ale na turnaji i v samotném finále proti NAVI dominoval takovým způsobem, že si právem odnesl i cenu pro nejužitečnějšího hráče.

Po všech těch letech smíšených pocitů konečně rain dosáhl konečně toho, čeho chce dosáhnout každý profesionální hráč CS:GO. Tohle zadostiučinění navíc dokázal i s organizací, jejíž součástí je už od roku 2016. Kromě toho to dokázal po boku karrigana. Oba přitom trhli i dva rekordy. Karrigan se stal nejstarším hráčem, který kdy Major vyhrál a rain je tím nejstarším, který na něm získal cenu MVP. Ani tohle jim však nestačí a dle jejich slov by chtěli nastolit svou vlastní éru, tak jako třeba kdysi Astralis. Ve vzduchu visí i potenciální IEM Grand Slam, na jehož zdolání potřebují vyhrát ještě dva turnaje z následujících šesti.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.