Přejít k hlavnímu obsahu

Polské legendy. TaZ slaví 36 let, NEO o rok méně, zatímco Snax pokukuje po Tier 1 scéně

14. 6. 2022 | 19:50 Counter-Strike 2 Zajímavost
Bývalí hráči legendární polské sestavy si připisují další milníky. Doba zlatých časů Virtus.pro už je dávno pryč, avšak TaZ na Counter-Strike stále nezanevřel, a před několika dny dokonce oslavil 36 let. Jeho parťák NEO pro změnu oslaví o rok méně. Na druhé straně bývalý čtvrtý nejlepší hráč světa Snax znovu okusil chuť Tier 1 Counter-Striku. Budeme svědky nevídaného comebacku?
Wiktor "TaZ" Wojtas a Janusz "Snax" Pogorzelski
Wiktor "TaZ" Wojtas a Janusz "Snax" Pogorzelski
Zdroj: HLTV.org

Je tomu již přes osm let od jednoho z největších triumfů polského Counter-Striku. Řeč je samozřejmě o výhře Virtus.pro na Major turnaji EMS One Katowice 2014. Mimo to, že každý hráč této legendární pětky patřil ve své době mezi elitní hráče, navíc dohromady tvořili možná tu nejoblíbenější partu, kterou novodobý Counter-Strike pamatuje. Tyhle časy jsou sice dávno pryč, i přesto se ale o hráčích stále mluví.

První z nich si připsal tehdejší kapitán Virtus.pro, Wiktor „TaZ“ Wojtas, když v minulém týdnu oslavil již své 36. narozeniny. Bez debat se jedná o jednoho z nejstarších hráčů, kteří se stále aktivně CS:GO jako hráči stále věnují. Jeho tým HONORIS sice nevídáme na turnajích nejvyšší úrovně, avšak i přes vysoký hráčský věk dokáže Wojtas stále čas od čas ukázat mladíkům, zač je toho loket. Po jeho boku i dnes působí další legenda Filip „NEO“ Kubski, jemuž pro změnu bude ve středu 35 let. Starší duo byste na scéně hledali jen těžko.

Naprosto odlišný příběh momentálně prožívá bývalý čtvrtý nejlepší hráč světa Janusz „Snax“ Pogorzelski. Ten totiž po více než třech letech znova pokukuje po turnajích nejvyšší úrovně. Když si ho zavolali ENCE před dvěma týdny na záskok místo Lotana „⁠Spinx⁠“ Giladiho, tak neváhal ani vteřinu a příležitost chytl za pačesy. Nejenom, že se ENCE nakonec dokázali na IEM Dallas 2022 dostat až do finále, Snax hrál v tomto triumfu i velice zásadní roli. Kromě toho dokonce celý turnaj zakončil s nejvyšší HLTV ratingem ze svého týmu.

Je důležité podotknout, že mezi TaZem a Snaxem je osmiletý rozdíl. Pozitivní na těchto příbězích je fakt, že ani jeden z nich na Counter-Strike po těch letech nezanevřel, ačkoliv mají za sebou mnoho neúspěšných projektů, stejně jako Paweł „byali“ Bieliński. Jarosław „pashaBiceps“ Jarząbkowski se jako jediný orientuje jiným směrem, v srdci je však stále hráčem. U všech je prostě hlavní, že se hraním stále baví. Jejich návratu na turnaje nejvyššího kalibru se nejspíše nedočkáme, své fanoušky však jako legendy stále mají.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.