Přejít k hlavnímu obsahu

Pokud světový šampionát nevyjde, přijedu vyhrát MČR, hlásí elitní polský hráč

2. 8. 2022 | 17:14 PUBG: Battlegrounds Rozhovor
Celku Cryptova se v poslední době na domácí půdě daří. Po čtyřech MČR sériích se hráči sluní na špici a tuto pozici budou dnes obhajovat. Hořkost však zažili ve finále Sazka eLEAGUE, kde bojovali až do poslední hry o celkové vítězství, ale nakonec jejich výkon stačil pouze na bronzovou příčku. Týmu pomáhá svými výkony i polský hráč Kacper „K4pii“ Ferdynus, který je hodně viditelný i v evropských turnajích. Co vše nám tento hráč prozradil?
Kacper „K4pii“ Ferdynus
Kacper „K4pii“ Ferdynus
Zdroj: Cryptova

Gratulace k prvnímu místu ve třetí MČR kvalifikaci. Na českých turnajích nastupuješ s týmem Cryptova, ale v těch evropských hraješ za PolishPower. Jak se adaptuješ a zvládáš trénovat se dvěma týmy?

PolishPower je můj hlavní tým. Nedávno jsme předvedli výborný výkon v GLOOT S6 (tým skončil na 4. místě – pozn. red.), za což jsem nesmírně rád, jelikož jsme díky tomu jsme blízko k postupu na PGC. Stačí nám pouze dobře zahrát PCS 7 a nejspíš se tam dostaneme. Cryptova je můj tým pro každý český turnaj, hrajeme s ním trošku odlišný playstyle, který preferuje Seniks jako IGL oproti KnorkiSovi, nicméně nemám problém se přizpůsobit. Osobně zastávám roli fraggera a snažím se tuto práci odvádět na 100 %. Právě české kvalifikace slouží jako můj trénink s tímto týmem. Myslím si, že odvádíme super práci, všechny spoluhráče v Cryptově beru jako svou rodinu.

Tvé výkony v českých turnajích jsou více než výborné. Snažíš se se spoluhráči komunikovat a sdílet zkušenosti, které ve hře získáš, nebo se soustředíš na svou hru a jsi taková chodící zabíjející mašina?

Tým je vždy na prvním místě. Zaměřuji se hlavně na naši hru, ne na svůj osobní výkon. Pokud hrajeme dobře, je jednoduché farmit statistiky. Jsme tým a je jedno, kdo zrovna ve statistikách exceluje. Nejdůležitější fakt je, jaké místo tým obsadí. Po špatných hrách spolu mluvíme, snažíme se rozebrat, co šlo udělat lépe a co bylo problémem toho, že jsme zahráli špatně. To je důležitá součást přípravy, jelikož právě z chyb se dá hodně poučit. Komunikace je v PUBG základ a bez ní nelze ničeho dosáhnout. Musím taktéž dodat, že Seniks je v tomto ohledu velice zkušený hráč a jeho názor pro mě znamená hodně, stejně tak respektuji jeho rozhodnutí.

V českých turnajích se setkáváš se svým spoluhráčem z evropských turnajů KnorkiSem. Je zde mezi vámi rivalita?

Samozřejmě. Je pro mě vždy potěšení ho ve hře dorazit. (směje se) Jakožto IGL v týmu PolishPower je i hlavní caller v týmu do środka, takže hodně věcí z jejich hry dokážu vyčíst. Nesnažíme se jim ale zničit hru kempením či fokusem na jejich tým. Radši mám přímé souboje, když se naše týmy střetnou. Hodně si užívám, když ví, že jsme to my, a my víme, že to jsou oni. O to víc si pak užívám, když ho v situaci jeden na jednoho porazím.

Myslíš si, že Česká republika má jedno z nejlepších PUBG prostředí v Evropě? Jak je na tom Polsko?

V Polsku nemáme skoro žádné PUBG turnaje, takže porovnání je těžké. Musím však říct, že se cítím v české komunitě velmi dobře, nemám tu žádný problém s nikým. Česká komunita se skládá ze spousty skvělých hráčů a super lidí, navíc je z hlediska světové scény jedna z největších v PUBG vůbec.

Minulý rok jste na MČR 2021 skončili druzí. I když jsi zmínil, že tvá priorita je PGC, tak v případě, že byste se nekvalifikovali, byla by i zde velká motivace vyhrát? Koho považujete za největší soupeře?

Ano, jsme hodně motivováni vyhrát MČR. Samozřejmě budu s klukama na lance hrát, pokud se nám nepodaří kvalifikovat na PGC. Jsme hodně silný tým a myslím si, že máme velkou šanci MČR vyhrát. Největším soupeřem pro mě jsou určitě SKADE, kteří mají evropské zkušenosti, ale velkým nebezpečím je i ENTERPRISE, jenž se neustále zlepšují.

Jaký největší rozdíl vidíš v českých a evropských turnajích? Co bys například poradil začínajícím hráčům?

V evropských turnajích jsou týmy hodně zkušené, mají výbornou chemii a ví přesně, co chtějí udělat. V českých turnajích týmy často nemají tak dokonalou chemii a neví, co ve spoustě situací dělat. Zdá se mi, že často tolik nekomunikují a nehrají pospolu, takže ztrácí šanci na to vyhrát fight nebo celou hru. Začátečníkům či hráčům, kteří se chtějí zlepšit, bych doporučoval trénovat, trénovat, a ještě jednou trénovat – zejména chemii v týmu, komunikaci ve scrimech či týmových rankedech, jelikož pouze aimem hru nevyhraješ, pokud nevíš, jak hrát jako tým. Vždy musíš myslet na to, co je dobré pro tým, nikoliv pro tebe jako jednotlivce.

Díky za rozhovor. Na závěr můžeš poděkovat fanouškům nebo prozradit, kde tě v budoucnu můžeme vidět.

Díky všem, kdo nás podporuje na české scéně, opravdu to pro nás mnoho znamená. Díky i všem, co nás podporují na evropské scéně! Pokud chcete, můžete mě sledovat na mém Twitteru, Twitchi či Facebooku. Aktuálně se připravujeme na evropské turnaje – PSL a právě PCS 7, kde se pokusíme kvalifikovat na světový šampionát. No a pokud to nevyjde, přijedu do Prahy vyhrát MČR a odnést si další MVP!

Štítky: MČR, K4pii, Cryptova, PUBG
Velký kluk milující Esport.... Jo a taky jídlo!