Přejít k hlavnímu obsahu

Dočkáme se vrcholného turnaje reprezentací? Je to dobrý nápad, kvituje NiKo

6. 9. 2022 | 09:30 Counter-Strike 2 Zajímavost
Mistrovství světa či olympijské hry jsou v tradičních sportech již dlouhodobě zaryté události, po kterých by toužili i profesionální hráči Counter-Striku. Kdysi se to částečně povedlo, ovšem dokázal by to někdo v dnešní době dotáhnout k dokonalosti?
CS:GO reprezentace Francie
CS:GO reprezentace Francie
Zdroj: HLTV.org

Porovnání sil napříč státy je naprosto běžnou součástí jakéhokoliv tradičního sportu. Turnaje typu mistrovství světa či dokonce olympijské her, díky své skvělé organizaci a prestiži, přilákají k danému sportu kromě zarytých fanoušků i spoustu dalších lidí z široké veřejnosti. Z toho pak následně mohou těžit téměř všechny strany od organizátorů přes reprezentanty až po samotný sport jako takový.

Ve většině esportů se ovšem nic podobného v tak velkém měřítku není. Naposledy se o podobně velký projekt pokoušela společnost E-Frag.net v roce 2015 a 2016, první ročník skutečně přilákal spoustu zvučných hráčů ze samotné špičky. Především pak tým šampiónů z Francie byl jmény opravdu nabitý. Bohužel hned následující ročník byl v tomto ohledu hodně za očekáváním a dalšího jsme se již nedočkali.

Pomyslnou vlajku drží samotná Mezinárodní esportová federace, která každoročně pořádá mistrovství světa v několika titulech a v posledních letech nechybí ani CS:GO. Ani zdaleka však turnaje nenaplňují svůj maximální potenciál, protože se klání neúčastní skoro žádné hvězdy. Evropskou kvalifikaci ovládl známý tým BLUEJAYS, nechyběla ani česká či slovenská reprezentace, ale ve světě si turnaj pozornost nezískává.

Největším problémem při organizaci těchto turnajů je silně nabitý program, kterým Counter-Strike scéna disponuje. Na mistrovství světa v tuto chvíli v hracím období zkrátka není prostor, a to nemluvě o potenciálních obtížích s uvolňováním hráčů z organizací. Pro zaštítění tak velkého turnaje by byla zapotřebí hromada práce a několikaletý plán s vrcholem například na samotných olympijských hrách. Francouzský prezident je dokonce velkým fanouškem esportu a před volbami se dokonce ukázal v mikině Vitality.

Co je ale nejdůležitější, profesionální hráči by o podobný projekt rozhodně stáli. „Rád bych si oblékl dánský národní dres a reprezentoval svoji zemi, pokud by bylo o co hrát, jako tomu je při mistrovství světa nebo olympiádě,“ řekl dánský hráč Emil „Magisk“ Reif. Kladný postoj k reprezentování má i Nikola „NiKo“ Kovač, který se vyjádřil takto: „Myslím si, že je to dobrý nápad a organizátoři by jej mohli zrealizovat, pokud by chtěli. Kdysi se to povedlo a hráči byli ochotni do toho jít, protože je to neskutečný pocit reprezentovat svou zemi.“

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.