Přejít k hlavnímu obsahu

Rozšíření evropské ligy je nevyhnutelné. Řeč je i novém formátu soutěže

16. 9. 2022 | 11:59 League of Legends Zajímavost
Rozšíření LEC, kde hraje více než 10 týmů, je „nevyhnutelné,“ připustil šéf League of Legends esportů v EMEA regionu Maximilian Peter Schmidt z Riot Games. Přesné načasování zahájení expanze ligy je však stále otazníkem – ne všechno mohou totiž Riot Games ovládat.
Finále LEC v Malmö
Finále LEC v Malmö
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Schmidt znovu rozdmýchal konverzaci o rozšíření LEC po rozhovoru pro francouzskou publikaci L'Équipe, kde potvrdil, že kontinentální soutěž má plány na růst. „Myslím, že rozšíření LEC je nevyhnutelná věc,“ řekl pro L'Équipe. „Neustále vyhodnocujeme možnosti.“

Momentálně se LEC skládá z 10 franšízových týmů: Astralis, Excel, Fnatic, G2 Esports, MAD Lions, Misfits Gaming, SK Gaming, Team BDS, Team Vitality a nejnovější evropský šampion Rogue, který získal svůj první ligový titul tento víkend ve švédském Malmö.

Na scéně se už nějakou dobu šušká, že by se na scénu v expanzi mohly připojit regionální těžké váhy jako Karmine Corp, KOI a další. Místo toho se prý KOI spojuje právě s Rogue, aby vytvořili společnou vizi v sezóně ligy 2023. Team Heretics se také připojuje k lize prostřednictvím prodeje Misfits.

sestava KOI
sestava KOI
Zdroj: KOI

Ale zatímco expanze je mimo plán pro jarní split LEC 2023 a dále, Schmidt je přesvědčen, že liga musí v příštích několika letech přivést více franšízových týmů, aby LEC pokračovalo v růstu. Otázkou je kdy, ne jestli.

„Nevím, kdy se to stane... tři, pět, 10, 20 let,“ řekl Schmidt. Zelená už byla dána, ale správné načasování je podle Schmidta pro Riot a týmy všechno. „Záleží na mnoha věcech, některé z nich nemáme pod kontrolou. Navíc musíme spolupracovat s našimi partnerskými týmy, abychom se ujistili, že společně uděláme to nejlepší rozhodnutí pro ligu,“ pokračoval šéf EMEA LoL esportu v rozhovoru.

Až přijde čas, Riot vyhledá řadu nápadníků pro nově otevřená místa v LEC podobným způsobem, jako když v roce 2019 přinesl franšízu do Evropy. Obchodní struktura, ambice a plány do budoucna budou hrát masivní roli v procesu podávání žádostí o účast.

O něco dříve bychom se ale mohli dočkat jiné změny, a to změny formátu. Západní scéna má plně zuby pouhých BO1 zápasů. Hráči jsou tak oproti asijským týmům pozadu, protože mají méně zkušeností právě kvůli postrádané praxi.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.