Přejít k hlavnímu obsahu

SINNERS slaví jubileum. Jaká byla cesta nejúspěšnějšího českého týmu historie?

3. 10. 2022 | 12:26 Counter-Strike 2 Zajímavost
Dnes je to 1000 dní od 7. ledna 2020, kdy vznikla mašina jménem SINNERS – ačkoliv veřejnosti byla představená až o 20 dní později. Liberecká organizace postavila své základy na CS:GO týmu, který je jejím artiklem číslo jedna. V základu přitom dodnes působí tři původní hráči.
ZEDKO, beastik, SHOCK
ZEDKO, beastik, SHOCK
Zdroj: SINNERS

Už skoro tři roky brázdí SINNERS vody českého i evropského esportu. Oficiální představení se datuje ke dni 27. ledna 2020, i když CS:GO sestava začala vznikat již po MČR 2019. Hubert „CaNNiE“ Ludwig se spojil se Sebastianem „beastik“ Daněm z rozpadnuvších Dark Tigers a společně si vybrali Jindřicha „ZEDKO“ Chybu a Maxe „SHOCK“ Kvapila z eSuby. Pátý hráč byl oříšek, původně měla tato role připadnout Eriku „The eLiVe“ Sithovi. Ten ale večer před podpisem smlouvy vycouval a udělal místo Adamu „NEOFRAG“ Zouharovi.

Z původní pětice působí v SINNERS stále tři hráči. Cannieho v prosinci 2020 vystřídal Tomáš „oskar“ Šťastný, jenž o rok později uvolnil pozici Davidu „forsyy“ Bílému. Za Neofraga mířícího do ciziny zaskakoval trenér Tomáš „Tomkeejs“ Tomka, po kterém sestavu jako první slovenský hráč doplnil Patrik „Zero“ Žúdel. Celkově tento výčet dělá devět jmen, která se od vzniku týmu protočila v základní sestavě. Jako hosté dres SINNERS oblékli také Ladislav „GuardiaN“ Kovács, Filip „AJTT“ Dolenský a Maksim „t0rick“ Zaikin.

Svoji existenci započali hříšníci offline triumfem hned při své premiéře několik dní po vzniku, kdy opanovali turnaj Supreme Masters ve Švýcarsku. Od té doby na další mezinárodní offline trofej čekají, blízko byli letos v červenci, kdy skončili druzí na polském superpoháru. Za 1000 dní existence odehráli celkem 712 map na HLTV.org, jako jediný do každé jedné naskočil beastik. Ten se ze star playera stal kapitánem a týmovým tmelem. Historicky má nejnižší rating, ale u jeho pozice se na čísla tolik nekouká. Důležité jsou výsledky.

Ze tří původních hráčů je na tom statisticky nejlépe SHOCK, který nastřílel 12658 killů a dosahuje pozitivního K/D ratia i HLTV ratingu. Metu dvanácti tisíc zářezů pokořil i ZEDKO, beastik má k ní hodně blízko. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že celkovým vládcem tabulek je NEOFRAG, jen o setinu ratingu a s podstatně vyšším K/D jej však následuje oskar. O další setinu nižší HLTV rating má největší současná superstar forsyy. Je až k neuvěření, jak statisticky blízko jsou si tři největší hvězdy historie týmu z Liberce.

Co se týče týmových úspěchů, tak dle záznamů Liquipedie si hříšníci za 1000 dní vystříleli necelých 250 tisíc dolarů, v přepočtu na současný kurz se jedná o více než 6,2 milionu korun. To je skoro třikrát tolik, co zaznamenali eXtatus, není tedy pochyb, že právě SINNERS éra nemá v domácích poměrech konkurenci. Několikrát posbírali nejdůležitější lokální tituly, na letošním finále Tipsport MČR CS:GO ale zřejmě poprvé nebudou v roli stoprocentního favorita. Motivace získat první zlatý hattrick historie ale bude silná.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.