Přejít k hlavnímu obsahu

Vzestup a pád LANek v Čechách - 1. část příběhu LanCraftu

24. 11. 2022 | 08:00 Warcraft III: Reforged Reportáž
LAN párty byl kdysi jediný, ba dokonce ten nejlepší způsob, jak poznat lidi se stejným zájmem a jak si užít společný herní, i neherní čas. Tohle je příběh nejlepší série LANek, které se kdy v Česku i blízkém okolí objevily. Tohle je příběh LanCraftu. Část 1 z 10.
Přehled LanCraftů do roku 2010
Přehled LanCraftů do roku 2010
Zdroj: www.lancraft.cz

Znáte ty vtípky na téma „Feel Old Yet?“ Co kdybych vám řekl, že LAN párty už patří předchozí generaci, vy boomeři? Ta věc, kvůli které jsme téměř na kolenou prosili rodiče, aby nám ji dovolili, popř. nás na ni odvezli i s dvacetikilovým CRT monitorem, se v moderním online světě zdá již nepotřebná a zastaralá. Jako by dnešním hráčům stačilo nasadit sluchátka, zapnout mikrofon a kecat na dálku, popř. na své spoluhráče kouknout na streamu. Kdysi dávno, dávno ale neexistoval žádný stream, dokonce ani YouTube. Hráči trénovali na 56 kb/s dial-up modemu, kde každá 10-15 minutová hra stála (jejich rodiče) majlant. LANka byl jediný způsob, jak si zahrát bez časového omezení, bez lagů a pořádně předvést svůj herní výkon. A co víc, LAN párty byl jediný, ba dokonce ten nejlepší způsob, jak poznat lidi se stejným zájmem a jak si užít společný herní, i neherní čas. Tohle je příběh nejlepší série LANek, které se kdy v Česku a možná i blízkém okolí objevily, tohle je příběh LanCraftu… Jen poznamenám, že jakožto bývalý WarCraft 3 hráč, nejsem schopen rekapitulovat události týkající se StarCraft: Brood Waru. Tohle bude vzpomínání na LanCraft optikou WarCraftu 3 a posléze optikou StarCraftu 2.

Vše začalo Velkým třeskem a LANkou zvanou „BW Spring 2k3 Rymarov“, kterou zorganizovala parta nadšenců, kamarádů a spoluhráčů ze StarCraftu z podhoří Jeseníků. Již první LANka slavila neobvyklý úspěch s účastí 54 hráčů, a to nejen z Čech, ale i Slovenska. Alespoň tak to bylo psáno na původním webu LanCraftu, který byl již mnoho let nedostupný, ale aktuálně vstal z mrtvých na provizorní doméně lancraft.lipe.cz. Na historicky prvním Rýmařově zvítězil oldschooler Blooder, druhý byl Crow a třetí DeViL. Zajímavostí je, že DeViL je jeden z nejvíce konzistentních a „trvanlivých“ hráčů v ČR, protože přední místa turnajů obsazoval napříč oběma díly StarCraftu průběžně cca 12 let. Nejvytrvalejší je ale Crow, který se účastní drobných českých Brood War turnajů de facto dodnes. Druhý event „BW Summer 2k3 Rymarov“ na sebe nenechal dlouho čekat a přesunul se do nových prostor – do legendárního domu kultury v Rýmařově. A tam jej navštívilo údajně přes 100 lidí, mezi nimiž se našlo i pár hráčů z Polska.

BW Spring 2k3 Rymarov
BW Spring 2k3 Rymarov
Zdroj: www.lancraft.cz

Cimova vzpomínka na LanCraft:

„Keď sme odchádzali z Lanky, na parkovisku sme zistili, že nejde naštartovať auto, lebo nám zdochla batéria. Vedľa nás stáli pri svojom aute Poliaci, čo tiež práve odchádzali z Lanky, tak sme lámanou angličtinou vysvetlili, o čo ide, a že by sme radi naštartovali naše auto s pomocou ich auta a káblov. Poliaci boli ochotní, otvorili auto, natiahli sme káble a snažili sme sa naštartovať. Pozerali sme sa na seba a rozhadzovali rukami a snažili sme sa nejako s nimi komunikovať a nejako to rozbehnúť. Po 10 minútach sme zistili, že Poliaci majú ten istý problém, ako máme my a že si celý čas mysleli, že to my chceme pomôcť im.“

LanCraft, který se tehdy ještě nejmenoval „LanCraft“, překračoval milníky každou svou akcí, neboť ta další, zvaná „BW Spring 2k4 Rymarov“ přilákala z Německa i vicemistra z WCG 2003, FiSheYe. Turnaj vyhrál hladce. Překvapivě ale, když dorazil opět na „BW Summer 2k4 Rymarov“ skončil až čtvrtý. Nejspíš na něj dolehla doslova opojná atmosféra Rýmařova, která mu nedovolila podat nejlepší výkony (rozuměj: třeba se opojil alkoholem).

Rok 2005 znamenal další významný krok, protože LanCraft svým „Rymarov Spring 2k5“ konečně začal hostovat i WarCraft 3. Leč účast za StarCraftem vcelku zaostávala – pouze cca 30 hráčů oproti 70. Ani z tehdejší špičky nepřišli úplně všichni, avšak ten zdaleka nejlepší, undead Giacomo, si klasicky došel pro první místo. Druhým byl legendární human Horror, který podal historicky jeden ze svých dvou nejlepších výkonů, protože se mu podařilo vyřadit svého kamaráda, v nadsázce řečeno, své jednovaječné dvojče, Kačera. Ten tedy skončil třetí. Brood War přilákal do Rýmařova i další zahraniční hvězdy, kdy na jednoho z nejlepších nekorejských hráčů Brood Waru všech dob, poláka Draco, ve finále nestačil ani FiSheYe. Z některých utkání v Brood Waru se dochoval tento video-sestřih. „Rymarov Summer 2k5“ se kvůli nedostupnosti domu kultury odehrál až v září, nicméně opět přilákal většinu zdejších top hráčů. První místa obhájil Draco a Giacomo. Ve WarCraftu 3 se však poprvé objevili i polští hráči, třetí skončil human LySy, který byl mimochodem dle Liquipedie aktivní ještě nedávno. Druhý byl i se svým 80 APM pan Kačer.

Horrorova vzpomínka na LanCraft:

„Na Lancrafty jsem jezdil, od toho co se tam hrálo W3 a v drtivé většině případů jsme tam jeli společně s Kačerem. Na LC to pro nerdy byl pravej LAJF, chlastačky, paření (nebo páření?) ve Véčku, což bylo místní disko-trysko, nabalováni holek na baru a spoustu dalších věcí, co jsme nikdy na LC v Rýmařově nedělali. Ale to neznamená že by to byla nuda, obzvlášť s Kačerem. Všeci rostli z jeho strategií a kompozic jednotek, které přiváděly k šílenství prakticky všechny a stejně je s tím krájel. Ale nejlepší situace se odehrály mimo počítač, např. když se Kačer jedno ráno snažil najít Giacoma a dostal nápad, že ho vzbudí tím, že na něj hodí banán. Long story short, našel úplně někoho jiného, kdo byl Giacomovi podobný a banán po něm mrsknul... Borcovi se to moc nelíbilo.

I samotné cesty na LC byly zážitek, např. když Kačer řídil, v plně naložené staré Mazdě, kde všichni měli na klíně CRT monitory. Na cestě kolem Skřítku, kde bylo hodně zatáček, to Kačer do jedné z nich napálil tak, že jsme škrtnuli podvozkem o silnici. Atmosféra v autě se dala krájet. A na cestě zpátky nás předjel nějakej místní stréc ve feldě a Kačer pronesl: „přece nebudu druhej na ladderu“ a dupl na to. To že proti nám jelo jiné auto a stréc ve feldě skoro jel příkopem, to už nebylo důležité... Nicméně tam byly i situace, kde nešlo o život jako když Kačer prohrál těsně s Giacomem na Rymarov Summer 2k5 a rozdíl mezi prvním a druhým místem byl naprosto propastný. Zatímco Žako vyhrál cash a nějakou hustodemonskou repro sestavu, tak Kačer dostal krom diplomu i knížku „Programujeme v pascalu“. Ujel nám autobus a já našel v batohu starý hermelín. Sehnali jsme izolepu a hermelín olepili, aby nikam nevytekl. No a pak jsme se začali učit programovat tak, že Kačer smotal tu knížku do ruličky a já nadhazoval hermelínovou kouli a Kačer ji poměrně úspěšně odpaloval, dokud to nedopadlo úplnou destrukcí jak hermelínu tak knížky.“

CRT monitory na Lancraftu
CRT monitory na Lancraftu
Zdroj: www.lancraft.cz

Počínaje rokem 2006 již nemusím čerpat pouze ze starých webů, ale mohu také začít lovit v paměti, neboť „Rymarov Spring 2k6“ byl první LANkou takhle velkého rozsahu, kterou jsem navštívil. Jel jsem v autě s legendárními StarCraftisty CDS)EnerGy a EK]Brood a tehdy ještě bez vlastního PC. Na místě jsem poprvé osobně potkal dost možná nejvtipnějšího člověka, které jsem kdy v životě poznal – nebyl jím nikdo jiný než Horror. Pamatuju si ty záchvaty smíchu, když z každé drobnosti, dokázal udělat společně s Kačerem ultimátní vtip. Atmosféra LanCraftů byla nezaměnitelná a poznat osobně řadu lidí z onlinu bylo hrozně fajn. Pravda, že nikdy jsem nebyl fanda místního převrhávání popelnic, ani Rýmařovských klubů, z kterých se někteří účastníci vraceli v natolik podroušeném stavu, že pak „znečistili“ i společné herní, či neherní prostory. Pokud vás v noci vzbudil medvědí chrapot a hrdelní řev, byla solidní šance, že se zrovna někdo pozvracel do spacáku. Pro některé jedince bylo o to horší zjištění, že ne vždy do svého…

Neherní aktivity již od roku 2005 zahrnovaly i turnaje ve stolním fotbálku, popř. na LanCraftu se začaly objevovat koutky s tanečními podložkami, konzolemi apod. Měl jsem štěstí nejen na to, že jsem poznal řadu skvělých lidí, ale že jsem se na prvním LanCraftu i herně velmi dobře předvedl. Bylo jasné, že první zaslouženě skončí Giacomo. Pro druhé místo si do Rýmařova poprvé a naposled přijel také tehdejší druhý nejlepší hráč Česka a Slovenska, kontroverzní ork Hum4nic. O třetí místo se mohli poprat ostatní. Já měl trochu štěstí na los, protože raději, než s undeadem Dallerem jsem si zahrál s orkama Kačerem a Stelerem. Při hře o postup do finále WB s Hum4nicem jsem odehrál možná nejlepší zápas své pomyslné WarCraft 3 kariéry. Nezapomenu na ten úžasný pocit, když se mi za zády začali hromadit diváci. Za stavu 0:1 jsem díky radě Horrora vyzkoušel přidat do armády pár Gyrokoptér a jako druhého hrdinu zvolit Beastmastera, čímž jsem v poměrně dlouhé hře nakonec Hum4nicův známý abuse s Wyvernama porazil. Třetí hru pojistil tier 1 towerrush, který Hum4nic nejspíš nečekal. Samozřejmě nakonec mi Hum4nic porážku ve finále LB vrátil, ale třetí místo bylo krásné.

Giacomova vzpomínka na LanCraft:

„Jediný, co k tomu můžu říct, je to, že to byly vždycky super akce se spoustou funny zážitků, ale je to tak dávno, že tam moje paměť už nesahá. Snad jen jak Caleb dělal rozhovory s různými lidmi pro PGTV. Bylo to totiž den po nočním tahu Rýmařovem, takže každý rozhovor měl nádech předchozího večera. Z herních zkušeností je to taky bída, ale pamatuju si jedno. Když tam přijel Humanic, pro mě dobrý kamarád, ale všemi nenáviděný, s cílem to celé vyhrát a dokázat všem, že on je tím nejlepším hráčem ve W3 v historii ČR (páč Lancraft byl dost prestižní turnaj), nepovedlo se… málem se nedostal ani do finále. Ostatně skoro jako vždycky (smích). Kdyby to náhodou někdy četl, tak tenhle smajlík vyjádří vše :-*“

(pozn. red.: zmiňované legendární, kultovní, jedinečné a taky trošku cringe video Dark_Caleba tehdy točené pro PGTV je možné shlédnout zde)

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.