Přejít k hlavnímu obsahu

Šok na Majoru! Dosavadní šampioni venku po třech zápasech, ale také úspěch domácího celku

7. 11. 2022 | 12:48 Counter-Strike 2 Turnaj
Nabitá hlavní část IEM Rio Majoru pokračuje a taky si už vyžádala svoje první nečekané oběti. Nejdříve se s Majorem totiž loučí dosavadní šampioni z FaZe a vedle nich také skandinávský mix NIP. Naopak jistou účastí v play-off se můžou kromě Cloud9 pyšnit také miláčci publika FURIA.
Smutek bylo těžké skrýt
Smutek bylo těžké skrýt
Zdroj: ESL

V pořadí druhý letošní Major je v plném proudu. Všechno začalo již začátkem minulého týdne, kdy odstartovala Challenger Stage, z níž vzešlo osm postupujících celků. Po následném jednodenním oddechu ovšem přišla na řadu hlavní část celého turnaje, která je označována za jednu z nejnabitějších v historii novodobého Counter-Striku. 

A právě tohle tvrzení se začalo potvrzovat hned v prvních dvou kolech, po kterých se na hrobníkově lopatě ocitli dosavadní Major šampioni z FaZe. Ti v úvodních dvou BO1 zápasech nejprve padli v těsném souboji s Cloud9 a následně obdrželi také těžkou porážku od Vitality. O setrvání v turnaji tak měl rozhodnout tentokrát již BO3 duel proti Bad News Eagles. Ten se ale FaZe vůbec nevyvedl, a tak to byli právě kosovští ostrostřelci, kdo jim po neuvěřitelném comebacku a dvojnásobném prodloužení na poslední mapě zatloukl poslední hřebíček do rakve.

Stejně jako FaZe se s turnajem loučí také tým, u kterého se to tak brzy nečekalo. Jedná se o legendární organizaci NIP, kteří nejprve v úvodní duelu nestačili na dlouholeté rivaly fnatic a stejně tak poté ani na Outsiders. O jejich osudu, měl rozhodnout zápas proti papírově nejhoršímu týmu - Sprout. Jenže žádný zázrak se v táboře ninjů nekonal. Sprout si zápas pohlídali a jako vítězové odcházeli hned po dvou mapách.

Na druhé, té šťastnější straně barikády stojí rovněž dva týmy, které mají před sebou již zaručené play-off, a tím pádem i několikadenní oddych. Prvním z nich je domácí celek FURIA. Brazilský tým poháněný bouřlivým publikem si nejprve hladce poradil s ENCE, následně v těsném souboji porazil Spirit a vše zakončil dominantní výhrou nad BIG. Jejich cesta sice nebyla nikterak trnitá, to ovšem nic nemění na tom, že lepší scénář než brazilský tým v play-off jsme si přát ani nemohli.

Druhým postupujícím týmem jsou vedle FURII také Cloud9. Ti sice v minulé části turnaje několikrát klopýtli, avšak jak v sobotu, tak v neděli nepřišlo ani jedno zaváhání, a to i přes nemilosrdný los. Jak již bylo řečeno, tak Cloud9 si hned v prvním zápase poradili s dosavadními Major šampiony z FaZe. Následoval třaskavý duel proti krajanům z Natus Vincere, ze kterého rovněž odcházeli vítězně. Konečná postupová radost však vypukla až ve chvíli, kdy Cloud9 zdolali na dvou mapách Heroic.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.