Přejít k hlavnímu obsahu

Nečekané finále. Outsiders a Heroic se v neděli večer utkají o Major titul

13. 11. 2022 | 17:58 Counter-Strike 2 Preview
IEM Rio Major jde do svého finiše a zbývá už jen zjistit, kde se stane novým šampionem. V rámci neočekávaného finálového složení se představí Heroic a Outsiders. Nedělní vyvrcholení Majoru mohou diváci sledovat také v rámci watch party ve Vodafone PLAYzone Areně.
Casper "cadiaN" Møller
Casper "cadiaN" Møller
Zdroj: ESL / Stephanie Lindgren

Major v Riu de Janeiru po celou dobu přináší spoustu překvapení a nečekaných příběhů. To platí až do posledních chvil, kdy se ve finále představí dva celky, jejichž souboj čekal asi jen málokdo.

Pro hráče Heroic může jde o příležitost definitivně se zbavit nálepky „onlinerů“. Tým má za sebou několik trofejí z online éry, jde pro něj ale zároveň o vůbec první velké offline finále. Outsiders si naopak vyzkoušeli vítězství před měsícem, kdy se radovali na ESL Challenger v Rotterdamu. Pro Dzhama „Jame“ Aliho a Alexeje „qikert“ Golubeva jde už o druhé Major finále, před třemi lety v Berlíně ale na Astralis nestačili.

V grandfinále, které můžete sledovat od 19 hodin na kanále PLAYzoneCZ, budou mírnými favority dánští Heroic. Ti v semifinále naprosto překvapili domácí FURII. Do zápasu přitom lépe vstoupili Brazilci, kteří jednoznačně ovládli Inferno. Na mapě Ancient naopak vedli Heroic už 15:5, jenže FURIA předvedla senzační comeback a dotáhli mapu do prodloužení. Dánové ale prodloužení překvapivě zvládli a šlo se do třetí mapy. Na Nuke opět kralovala parta Caspera „cadiaN“ Møllera, jeho svěřenci další comeback nedopustili. Po výhře 16:5 zlomili srdce brazilským fanouškům a poprvé v historii dokráčeli do finále Majoru.

V něm se utkají s ruskými Outsiders, jenž v semifinále předvedli skvělou formu. Na mapě Ancient nedali MOUZ příliš šancí a zvítězili 16:10, na druhé mapě však soupeři zvládli těsnou koncovku a po vítězství 16:14 dovedli zápas do poslední mapy. Inferno se ale evropskému celku s Davidem „frozen“ Čerňanským bohužel nepovedlo a po jednoznačné výhře 16:7 se z postupu do finále mohli radovat Outsiders.

Rozhodnuto je už nejspíš v otázce nejlepšího hráče turnaje. U obou týmů statistikám kralují in-game leadeři, ale cadiaN s ratingem 1.16 jen sleduje Jameho se špičkovým hodnocením 1.31. Ani prohra by tak ruskému sniperovi neměla odpárat cenu MVP. Stále jsme však na Majoru, kde se občas dějí zázraky.

Ještě před začátkem finále čeká fanoušky v aréně i na streamu nostalgický souboj legend. Na jedné straně se v showmatchi představí legendární brazilská sestava, která v barvách SK a Luminosity ovládla dva Majory. Proti ní se postaví švédský tým, namíchaný z hráčů legendárních sestav NiP a fnatic.

IEM Rio Major
IEM Rio Major
: PLAYzone
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.