Přejít k hlavnímu obsahu

Na Fortnite byla podána oficiální žaloba. Důvod vás pravděpodobně překvapí

13. 12. 2022 | 17:00 Fortnite Kauza
Na Fortnite, tedy spíše Epic Games, byla podána oficiální žaloba, nad jejíž příčinou zůstává rozum stát. Počátek příběhu najdeme už v roce 2019, kdy kanadská právní firma Calex Legal zažádala o souhlas s podáním hromadné žaloby proti společnosti Epic Games. Za žalobou stojí nešťastní rodiče, kteří tvrdili, že jejich děti jsou na oblíbené battle royale hře závislé.
Epic Games
Epic Games
Zdroj: Epic Games

V původním podání mimo jiné stojí, že takzvaná „závislost na Fortnite“ je podobná „závislosti na kokainu“. Je zde dokonce citován zdroj, v němž se tvrdí, že hra je „návyková stejně jako heroin“. Ačkoliv se člověk nad takovými soudy pozastaví, soudce v Quebecu se rozhodl skupinovou žalobu povolit, a tak může proces pokračovat. „Účinky závislosti na videohrách, tedy včetně Fortnite, na mozky dětí jsou obzvlášť škodlivé v tom, že když jsou neustále připojeny ke svým přístrojům, vyvinou se u nich vážné nedostatky ve schopnosti integrovat celé spektrum [lidských] emocí.“

„Odborníci uvádějí mezery ve slovní zásobě i mezery ve společenské integraci. Skutečně se uznává, že pokračující používání elektronických zařízení způsobuje významné změny v prefrontální kůře lidského mozku. Změny, které postihují zejména mladé vyvíjející se mozky.“

Nikoho pravděpodobně nepřekvapí, že Epic Games se žalobou nesouhlasí. Mluvčí společnosti Natalie Munoz potvrdila, že Epic plánuje „u soudu zabojovat“. „Toto nedávné rozhodnutí pouze umožňuje případu pokračovat. Věříme, že důkazy ukážou, že je případ bezdůvodný.“ Mluvčí také poukázala na jejich „přední rodičovskou kontrolu, která rodičům umožňuje dohlížet na digitální zážitek svého dítěte. Jak řekla mluvčí, je pravda, že případ pouze pokračuje a do rozhodnutí je ještě daleko, nezdá se však, že by si Epic nestál za svým nebo se snad výsledku bál. 

Ostatně žaloby nejsou ve videoherním světě nic nového, před pár měsíci například jeden zhrzený ctitel chtěl zažalovat streamerku za „milostný podvod“, neboť vdaná žena k němu nechovala romantické city. Možná existují studie podporující stanovisko o tom, že se děti na videohrách či přímo Fortnite mohou stát závislé, nicméně existují také další, které mimo jiné tvrdí, že děti věnující se videohrám jsou chytřejší. 

Zdroj: GamingBible
Štítky: žaloba, Fortnite