Přejít k hlavnímu obsahu

Gigantický exodus. 26 hráčů odchází z eSuby, loučí se i novopečený mistr ČR

Esuba byla na domácí scéně dlouhé roky známá jako organizace, která se nebojí podpořit větší škálu herních titulů. Vždyť jen v rámci MČR má modrá krev tituly z osmi různých her! Tento přístup se ale z ekonomických důvodů od letošního roku radikálně mění.
eSuba na MČR 2022
eSuba na MČR 2022
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Všichni očekávali změny v CS:GO týmu eSuby, zásah do organizační struktury je však podstatně hlubší. „V roce 2023 budeme zeštíhlovat a zefektivňovat celou naši organizaci. V rámci herních titulů se budeme soustředit pouze na dva nejpopulárnější tituly, LOL a CS:GO. Největší dopad pak tato rozhodnutí mají právě na CS:GO, kde jsme se rozhodli nepokračovat s full time sekcí,“ zní v oficiálním vyjádření výkonného ředitele Bersena Hoxhy.

Modrou krev donedávna reprezentovali hráči v šesti různých hrách a osmi různých sekcích. Valná většina se tak nyní loučí, celkově jde o 26 hráčů a 2 trenéry! Na přestupní listině je hlavní CS:GO sekce, z níž jen Dominiku „blogg1s“ Janitovi skončila smlouva. Sbohem dává akademie League of Legends, jeden z nejlepších domácích Wild Rift týmů, elitní hráči Teamfight Tactics nebo pětice Hearthstone, přičemž Milan „M1lan“ Šnajdr eSubě na podzim přinesl jediný loňský titul mistra ČR. Výčet uzavřených sekcí doplňuje Rocket League, z této sestavy však v organizaci zůstává Ondřej „Marcek“ Mareš, a to v roli ambasadora.

Zvyky se mění a vše se nyní bude točit kolem dvou hlavních titulů, na domácí scéně těch nejoblíbenějších a nejzavedenějších. League of Legends tým se i letos bude účastnit nejvyšší ligy Mastercard Hitpoint Masters, CS:GO se naopak zaměří na výchovu mladých talentů. „Naše nová strategie v této hře bude zaměřená na výchovu a rozvoj mladých talentů. Jedná se o oblast, kde již mnoho let cítíme obrovský potenciál pro posun celé scény a které se zatím na lokální scéně nikdo dostatečně nevěnuje. Tento koncept jsme měli v rámci naší strategie již dlouhodobě zabudovaný, aktuálně jej však chceme ještě více akcelerovat,“ zmiňuje CEO Bersen Hoxha.

Pomyslné nůžky se rozevírají již několik let, menší tituly to na lokální scéně mají opravdu těžké. Mnoho organizací už nepodporuje VALORANT, Hearthstone nebo Teamfight Tactics. Soustředění se dočkávají jen velcí hráči v čele s League of Legends a CS:GO. „Pevně věříme, že svou hrou budeme i nadále bavit všechny naše fanoušky a že příběhy, které budeme od této chvíle společně vytvářet, budou hodné modré krve,“ uzavírá Hoxha.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.