Přejít k hlavnímu obsahu

Vyhlášení HLTV Awards je u konce. Kdo byl zvolen nejlepším hráčem světa?

15. 1. 2023 | 14:27 Counter-Strike 2 Žebříček
Stejně jako každý rok, i letos vyhlašoval respektovaný portál HLTV.org žebříček dvaceti nejlepších hráčů za uplynulý rok. Vůbec poprvé však proběhlo vyhlášení formou velkolepého ceremoniálu, na kterém se sešla celá řada známých jmen ze současnosti i historie Counter-Striku. Kdo se z finálové trojice sh1ro, ZywOo a s1mple nakonec stal absolutním vítězem?
Oleksandr "s1mple" Kostyliev a Mathieu "ZywOo" Herbaut
Oleksandr "s1mple" Kostyliev a Mathieu "ZywOo" Herbaut
Zdroj: HLTV.org

Je tomu již přes deset let, co portál HLTV uveřejňuje list dvaceti nejlepších hráčů za daný kalendářní rok. Pro tento ročník si ale připravili důstojnější vyvrcholení. Vyhlášení nejlepší trojice hráčů světa totiž proběhlo formou velkolepého ceremoniálu, který nesl název HLTV Awards a pořádal se ve švédském Stockholmu.

Tři nejlepší hráči roku 2022 jsou shodou okolností snipeři. Ani jeden z nich přitom dle současného žebříčku nereprezentuje jeden z pěti nejlepších týmů světa. A také všichni tři vybojovali v uplynulé sezóně jediný prestižní titul. O to více museli individuálně dominovat, což konec konců prokazují všemožné statistiky.

Bronzovou medaili si z ceremoniálu odnesl Dmitry „⁠sh1ro⁠“ Sokolov. Ten začal sezónu ještě jako hráč Gambit, jenž později přestoupili do Cloud9. Pod křídly americké organizace opanoval pouze IEM v Dallasu, jiné finále si C9 loni neprožili. Individuální výkony elitního snipera byly po celý rok velmi konzistentní, ani nejvyšší rating ze tří medailistů však mezi těžkými vahami světa CS:GO nestačil na lepší než třetí místo.

O první dvě pozice svedli již počtvrté v řadě souboj dva titáni. Nesmrtelným se mohl stát jen jeden, protože Mathieu „ZywOo“ Herbaut i Oleksandr „s1mple“ Kostyliev útočili na třetí triumf, což nikdo jiný nedokázal.

Ve svém čtvrtém roce na profesionální scéně si ke dvěma zlatům nyní druhé stříbro přidává Mathieu „ZywOo“ Herbaut. Jeho neuvěřitelné výkony téměř v každém zápase nedovedly Team Vitality do play-off ani jednoho Majoru, jediný pohár si odvezli z ESL Pro League S16, kde právě ZywOo byl suverénním MVP finále i celého turnaje. Bez výkonů francouzské superhvězdy by Vitality byli nejspíše ztracení.

Vítěz však mohl být jenom jeden, tím letošním se stala ukrajinská legenda s1mple. Její průchodem rokem 2022 navíc nebyl vůbec jednoduchý. Tým z CIS regionu se kromě odchodu in-game leadera Kirilla „Boombl4“ Mikhailova musel rovněž vypořádat s ruskou invazí na Ukrajině. Samotný s1mple se přitom nechal vícekrát slyšet, jak je z celé situace zdrcený a demotivovaný z neustálého stěhování a nejistoty.

Po stříbru z PGL Majoru dokráčeli NAVI na BLAST Premier Spring Finals na stupínek nejvyšší, což následovalo další druhé místo na IEM v Cologne. Další medaili už nepřidali, s1mple však dominoval dál. Z devíti velkých turnajů se stal 2x MVP a 5x byl jmenován mezi EVPs, fenomenální byl i v rámci statistik svého týmu, který rozhodně není o jedné hvězdě. I přes všechny trable je nadále tím nejobávanějším hráčem planety.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.