Přejít k hlavnímu obsahu

Desítky změn! Další LoL patch může konečně pohnout s metou

14. 2. 2023 | 12:34 League of Legends Preview
Ve čtvrtek 23. února vyjde v League of Legends patch 13.4. První pohled na novinky přinesl jako vždy lead designer balančního týmu Riot Phroxzon. „Tento patch přinesl spoustu změn pro šampiony, naše nástroje jsou mnohem stabilnější, takže bychom se měli vrátit k normálu!“ těší Matta Leung-Harrisona.
Ahri
Ahri
Zdroj: Riot Games (s povolením)

Buffy

Vývojáři z Riot Games dál vyrovnávají metu na botlane a lásky se tak dostává melee engage supportům. Přímý buff dostal Alistar, dalším pomůže vylepšení Relic Shieldu a Steel Shoulderguards.

Kromě Alistara se mezi buffnutými botlanery objevují ještě Senna a Aphelios. 200 let se nachází na úplném dně ADC s 46,1% win ratem, svou nelichotivou úspěšností je přibližuje jen Vayne (47,3%).

Radost z patche budou mít i hráči AP šampionů na midlane. Veigar se dočká vyššího range na Q a W, další damage bude přidán na Oriannino Q a zároveň jí bude zvýšen armor. Hrozivý win rate chtějí vývojáři zvýšit u Ahri. V jungli se trápí Viego.

Toplane buffy se týkají Riven, Malphita, Cho'Gatha a Kennena. Poslední jmenovaný šampion patří na Summoner's Riftu i přes několik buffů ve 12. sezóně mezi ty slabší. Přijde s patchem 13.4 zlom?

UPDATE: Nepřijde. Buff Kennena byl odložen.

Nerfy

Jungle je jedním z hlavních témat celého patche. „Balancujeme optimální jungle pathing, řešíme early snowballing,“ popisuje Phroxzon záměry Riotu. Přímé nerfy zasáhnou Maokaie, Elise, Amuma, Udyra a Jarvana.

Killy v early game nebudou šampionům garantovat tolik zkušeností, čímž chtějí Riot Games udržet junglery v lese a nerfnout perma ganking. AP ratio jungle petů bylo zároveň sníženo. Clear s Demonic Embrace nebude tak rychlý, Treasure Hunter dává méně goldů.

Nerf dostane také ptactvo na midlane, konkrétně Anivia a Azir. Mistr zbraní Jax už nebude se svou pouliční lampou točit tak obratně.

Další změny

V poslední kolonce je hlavní hvězdou Thresh. Q a E bude udělovat větší poškození, Q si přibalí i nižší cooldown. Shield z W bude mírně menší, cooldown ze začátku nižší, 4. a 5. level pak vyšší.

Patch se dotkne také Triumphu, Grasp of the Undying a Doran's Shieldu. Death timery na ARAM budou sníženy o dvě sekundy.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).