Přejít k hlavnímu obsahu

Největší podvod v dějinách CS:GO? Skiny za desítky milionů korun mizí z účtů po celém světě

22. 2. 2023 | 17:39 Counter-Strike 2 Zajímavost
Takový podvod svět Counter-Striku ještě nezažil. Sběratelé s hodnotnými inventáři z celého světa, jejichž Steam účet je neaktivní již několik měsíců, přichází o všechny své skiny. Krádeže mají na svědomí nejen podvodníci, ale také ruský Steam Support. Celý podvod přitom probíhá relativně jednoduše.
Samolepka | Titan (holografická) | Katovice 2014
Samolepka | Titan (holografická) | Katovice 2014
Zdroj: Valve

Skiny budou slavit tento rok desáté výročí od přidání do hry. Díky uveřejnění Arms Deal Updatu, se kterým spatřily tyto barevné kamufláže poprvé světlo světa, máme k dnešnímu dni v CS:GO přes 1000 unikátních skinů, jejichž hodnota se pohybuje od pár korun až po miliony. Jenže tam, kde jsou peníze, jsou většinou také podvodníci a zloději. V Counter-Striku tomu bohužel není jinak.

Jedním z takových podvodníků je i člověk s krycím jménem Alexander. Ten za pomoci kontaktů z ruského Steam Supportu přišel na obrovský balík. Navíc nebyl sám. Podobných podvodníků mohlo, a stále může být na světě nespočet. Jejich oběťmi se nejčastěji stávají sběratelé s velkými inventáři, jejichž Steam účet je již dlouho dobu neaktivní.

Celý podvod funguje na relativně jednoduchém principu. Alexander či jakýkoliv jiný podvodník si nejprve společně se svým komplicem ze Steam Supportu vyhlédne účet, který splňuje výše zmíněné podmínky. Od tohoto účtu následně Steam Support získá všechny potřebné bezpečnostní informace kromě hesla, k němuž nemá přístup. Nutno podotknout, že Alexanderovi komplici ze Steam Supportu nejsou zaměstnanci Steamu, nýbrž pouze zaměstnanci společnosti, s níž Valve v daných regionech spolupracuje.

Ukradený skin zmizel

Tyto informace jsou následně předány Alexanderovi, jenž se vydává za majitele účtu, od něhož po dlouhé neaktivitě zapomněl heslo. Jako důkaz vlastnictví onoho účtu doloží všechny potřebné bezpečnostní informace jako je přihlašovací jméno, e-mail či mobilní číslo, jež získal od svého komplice.

V tuto chvíli byl Alexander rázem uvnitř ukradeného účtu, z něhož si obsah inventáře poslal na svůj vlastní účet. Z jeho účtu pak následně skiny putovaly na obchodní stránky třetích stran či k jiným známým obchodníkům, jako byli v tomto případě například zipeL nebo Anomaly. Jakmile je celý podvod dokonán, Alexander smaže svůj vlastní i odcizený účet, aby zahladil stopy. Následně se celý tento scénář opakuje.

Na celý problém upozornil ruský Youtuber Mzkshow. Ten ve svých videích podrobně vysvětluje celou problematiku onoho podvodu a také zmiňuje, že ruská společnost zastřešující Steam Support údajně propustila všechny zaměstnance. Celkově bylo z inventářů v průběhu dvou let odcizeno přes několik desítek milionů korun nejen ve skinech, ale také v bednách a samolepkách. Zatím nevíme, zdali se Valve proti podobným podvodů chystá zakročit.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.