Přejít k hlavnímu obsahu

Milionový dar esportové hvězdy. Chci inspirovat mládež, vysvětluje

3. 3. 2023 | 18:47 League of Legends Rozhovor
Vyhrál téměř všechno, po čem může hráč League of Legends toužit. Park „Viper“ Do-hyeon se může pyšnit svým titulem z LPL, v roce 2021 dokonce s EDward Gaming ovládl mistrovství světa. To ale korejskému ADC nestačí. „Chci vyhrát mnohem víc turnajů a stát se nejlepším hráčem historie,“ svěřil se Viper v rozhovoru pro KORIZON Esports.
Park "Viper" Do-hyeon
Park "Viper" Do-hyeon
Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games (s povolením)

Když se mluví o nejlepším marksmanovi v League of Legends, jméno Park „Viper“ Do-hyeona nesmí v konverzaci chybět. Mistr světa z roku 2021 má za sebou již ve svých 22 letech úspěšnou kariéru. Podmanil si svět i čínskou ligu, v Koreji ale na nejvyšší stupínek stále nedosáhl.

To se může změnit už v letošním roce. Viper je zpět v LCK, s Hanwha Life Esports patří mezi korejskou elitu. Začátek splitu nevyšel podle představ, posledních pět sérií ale HLE vyhráli a dotáhli se na druhé místo. „S přibývajícími zápasy více rozumíme metě a chápeme, jak každý z nás vidí hru,“ přiblížil Viper situaci v interview pro KORIZON Esports.

Hned v sobotu čeká Hanwha Life obrovsky náročná série proti Dplus KIA. Přímý souboj o top 2. Na utkání se HLE naladili perfektně, ve čtvrtek bez problémů přeleji Nongshim RedForce 2:0.„Na rozdíl od předchozích zápasů jsme převedli čistou hru,“ pochvaloval si Viper představení svého týmu.

Český trenér

Řeč přišla i na příběh, jenž zaplnil korejská média. Viper se dostal do „Honor Society“ Tedžonu, pátého největšího města Koreji. „Když občan pravidelně daruje, věnovaná částka se sčítá. Když dosáhne sto milionů wonů, stane se členem Honor Society,“ popsala korejská hvězda klub, do něhož byla přijata díky celkovému daru v přibližné výši 1,7 milionu korun.

„Původně jsem nechtěl, aby to vyšlo na veřejnost. Ale po delším promyšlení jsem došel k názoru, že by můj příběh mohl mít pozitivní dopad,“ vysvětlil Viper své rozhodnutí. „Myslím si, že můžeme inspirovat davy. Sám jsem jako malý sledoval LCK, snil jsem o tom, že bych se stal jedním z těch hráčů,“ vzpomínala hvězda HLE. „To je mládí. Dotýká se vás všechno, co hráči dělají, dokonce i takové maličkosti jako jejich vítězný ceremoniál,“ dodal.

Viper doufá, že mladá generace vyroste a bude jím inspirována. Že se dokáže podělit se společností. „Sdílel jsem svůj příběh, protože jsem věřil, že můžu mít pozitivní vliv.“

A jak by měl svět na Vipera po konci kariéry vzpomínat? „Chci vyhrát mnohem víc turnajů a stát se nejlepším hráčem historie,“ řekl Park Do-hyeon.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).