Přejít k hlavnímu obsahu

Problémy se kupí. Kolik prodělává slavná organizace FaZe Clan?

29. 5. 2023 | 20:20 Lifestyle
Esportových organizací je dnes jak hub po dešti. To ale znamená, že konkurence je obrovská a stojí tak v cestě za lukrativní budoucností. Náklady na některá slavná jména a správu týmu jsou ovšem v některých případech tak velké, že se rozhodně nedá mluvit o nějakém profitu.
Kolik prodělává slavná organizace FaZe Clan?
Kolik prodělává slavná organizace FaZe Clan?
Zdroj: FaZe Clan/FaZe Rain

O úpadku FaZe Clanu už mluví sama o sobě hodnota akcií, která se za poslední rok propadla o neuvěřitelných 94,4%. Spousta zaměstnanců a tvůrců obsahu byla nucena organizaci opustit, což rozhodně nepomohlo ani její pověsti. Kolik vlastně vydělává ze samotného esportu?

Někteří končí, jiní prosperují. ENCE hlásí 24 milionů zisk za minulý rok

Pravdou je, že FaZe Clan z esportu neprofituje. Naopak měsíčně prodělá 16 713 346 Kč. Nejhladovějším odvětvím je Valorant, který je téměř 5 milionů korun v mínusu. Není divu, že Valorant zatím není pro esportové organizace ziskové. Titul byl vydán teprve v červnu 2020 a stability moc nepobral, zatímco platy hráčů raketově vzrostly kvůli velkému zájmu ze strany špičkových organizací. Ztráta je ale stále značná.

Pýchou organizace je ovšem CS:GO tým, který má v sestavě samé známá jména a hlavně jsou vidět výsledky. Provoz takového špičkového týmu stojí podle Nordana „Rain“ Shata 12 730 752 Kč, což nepokryjí ani zisky, které činí 11 360 428 Kč. Platnost a spolehlivost jeho údajů nejsou ovšem zcela ověřitelné, protože nejde o transparentní účetnictví.

Podle čísel sdílených ve videu jsou ziskové pouze PUBG Mobile a Call of Duty. První zmíněný titul přináší do kasičky zhruba dva miliony korun měsíčně, zatímco Call of Duty se nevyšplhá ani na jeden milion. Rain ztrátu za provozování esportových týmů argumentuje tím, že tvůrci a talenti organizace nejsou dostatečně placeni ve srovnání s tím, co přinesli identitě organizace.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.