Přejít k hlavnímu obsahu

Neuvěřitelný zákaz. Na světových turnajích už hráči nesmí nosit crocsy!

21. 7. 2023 | 20:33 Counter-Strike 2 Zajímavost
Jindy se obejde bez reakce, nyní však obyčejná změna pravidel vyvolala velké ohlasy. Mezi úpravami se totiž objevil i zákaz nošení crocsů, což se okamžitě začalo řešit na sociálních sítích.
Crocs
Crocs
Zdroj: Depositphotos (s povolením)

Podstatná část velké aktualizace pravidel světového pořadatele ESL upřesňovala technické informace, které mohly být neaktuální vzhledem k přesunu z platformy ESEA na FACEIT. Také došlo ke změně názvů z „CSGO“ a „CS:GO“ na prosté „CS“, protože se co nevidět očekává příchod Counter Strike 2.

ESL mimo jiné upřesnilo i využívání hráčů z akademií v turnajích a zpřísnilo kritéria schvalování názvů či log týmů, které nesmí být nijak urážlivé nebo politicky a nábožensky orientované.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Jednoznačně největší rozruch ale způsobilo doplnění pravidla 4.3, sekce oblečení. Do zakázané kategorie byly ke kraťasům a žabkám nově umístěny i „kroksy“ nebo „dřeváky“, které podle organizátora nesplňují kritérium uzavřené obuvi. Pokud hráč či trenér pravidlo poruší, může mu být naúčtovaná pokuta 250 dolarů.

Hráči a týmy se musí ujistit, že jsou všichni ve stejně barevném týmovém oblečení, dlouhých kalhotách a uzavřené obuvi (tj. šortky, žabky a pěnové dřeváky či crocsy nejsou povoleny). Jakékoli pokrývky hlavy jsou zakázány. Za drobná porušení tohoto pravidla budou udělovány tresty (minimálně pokuta 250 USD), ale v závažných případech (např. urážlivý obsah, oblečení se značkou jiného týmu apod.) nebudou hráči smět nastoupit k zápasu dříve, než bude problematický kus oblečení vyměněn. Pokud to bude možné a vedení turnaje to uzná za vhodné, ESL zajistí vhodné oblečení pro účastníky, kteří nebudou mít odpovídající oblečení. Náklady na poskytnuté oblečení pak budou odečteny od peněžních odměn udělených účastníkům. Jakékoli zpoždění způsobené výměnou oblečení bude považováno za chybu hráčů a bude penalizováno podle pravidel dochvilnosti,
zní pravidlo 4.3 v plné délce.

Než tuhle zvláštní a možná vtipnou úpravu ale zkritizujete, tak stojí za zmínku, že stejné pravidlo už déle funguje na jiných esportových akcích. V roce 2022 třeba museli Evil Geniuses přerušit zápas v League of Legends na Worlds, protože jeden z jejich hráčů měl na sobě crocsy, za což také následně zaplatil pokutu.

„Jen se mě snaží nerfnout, to je v pořádku,“ okomentoval změnu například Håkon „hallzerk“ Fjærli. Nošením crocsů jsou známí také William „mezii“ Merriman či Justinas „jL“ Lekavicius. Tomu je ale nyní konec. Veškeré změny pravidel z 20. července, které přicházejí před IEM Cologne, si můžete přečíst na stránkách ESL.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.