Přejít k hlavnímu obsahu

Zákaz pro Rusy. Epic Games vyloučili hráče z turnaje o bezmála 100 milionů korun

16. 9. 2023 | 18:17 Fortnite Turnaj
Epic Games diskvalifikovali ruské hráče z jejich vysoce očekávaného turnaje s prize poolem ve výši 4 milionů dolarů (cca 92 milionů korun). Rozhodnutí vyvolalo v herní komunitě otázky ohledně jasnosti pravidel Epic Games.
FNCS Global Championship 2023
FNCS Global Championship 2023
Zdroj: Epic Games

Jediným týmem diskvalifikovaným z turnaje jsou Nefrizi a Howly, kteří v současné době pobývají v Rusku. Tento krok si vysloužil značnou pozornost a kritiku ze strany hráčů i fanoušků. Diskvalifikace ruských hráčů má své kořeny v sankcích uvalených na ruské občany společností Epic Games před několika lety.

Tyto sankce zakazují ruským občanům vydělávat na akcích Fortnite. V důsledku toho bylo hráčům jako Nefrizi a Howly, kteří sídlí v Rusku, fakticky znemožněno nárokovat si své výhry a zúčastnit se FNCS Global Championship 2023 v dánské Kodani.

V reakci na tyto sankce se v minulosti několik profesionálních hráčů Fortnite přestěhovalo do jiných zemí, kde si mohou legálně nárokovat své finanční odměny. Přesunutím se tito hráči snaží obejít omezení uvalená na ruské občany, což jim umožnilo pokračovat v soutěžích a vydělávat peníze na turnajích ve Fortnite.

Jednou z klíčových výtek vznesených proti Epic Games v tomto sporu je nejasnost v jejich pravidlech a předpisech. Mnozí tvrdí, že Epic Games měly sankce a omezení sdělit jasněji od začátku. To by hráčům umožnilo učinit rozhodnutí o své účasti na turnajích a o tom, zda se potřebují případně přestěhovat, aby mohli pokračovat ve své kariéře.

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.