Přejít k hlavnímu obsahu

Hráči z Ruska už se na Fortnite turnajích neukážou. Epic Games zakazuje jejich účast

11. 3. 2022 | 14:45 Fortnite Kauza
Fortnite turnaje s možností peněžní výhry jsou počínaje dnešním dnem pro všechny rezidenty Ruské federace tabu. Omezení se nevztahuje na výhry v podobě kosmetických předmětů.
Fortnite World Cup
Fortnite World Cup
Zdroj: Eric Ananmalay/ESPAT Media

Všichni ruští hráči, kteří si nevyzvedli výhry z předchozích akcí budou, muset do 22. března 2022 dokončit proces ověření výhry. Všechny nevyzvednuté peněžní odměny budou zmrazeny do doby, než Epic Games celý zákaz zruší.

Oficiální oznámení napovídá, že Epic Games nečiní toto rozhodnutí z vlastní vůle, ale že k tomu byla společnost donucena. Je pravděpodobné, že firma nebo instituce, přes kterou Epic provádí výplaty, není ochotna platit ruským hráčům nebo tak ani nemůže učinit kvůli sankcím vůči této zemi. 

Oznámení bylo učiněno přesně dva týdny po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Epic je poslední z řady společností, vývojářů a organizátorů turnajů, kteří v důsledku invaze přestali s Ruskem obchodovat. Jen za poslední týden zastavily prodej nebo poskytování služeb v Rusku společnosti Sony, YouTube, TwitchEA a řada dalších.

Jiné herní firmy se k celé situaci staví více proaktivně. Například společnost Riot Games přímo věnovala peníze na pomoc Ukrajině. Podobný přístup zvolilo i několik českých herních studií