Přejít k hlavnímu obsahu

Cesta největší české hvězdy. Od počátků až na slavný Major a zpět do Česka

2. 10. 2023 | 15:08 Counter-Strike 2 Příběh
Adam „NEOFRAG“ Zouhar je jednoznačně největší českou hvězdou posledních let. Rok a půl poté, co se Tomáš „oskar“ Šťastný vrátil po dlouhých letech ze zahraničí, odešel na světovou scénu právě NEOFRAG. Po roce je ovšem zpátky, jen v jiném drese. O víkendu se stal poprvé v kariéře mistrem Slovenska a sezónu by chtěl zakončit třetím titulem českého šampiona.
Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Zdroj: PLAYzone / Dynamo Eclot (s povolením)

Své první turnaje odehrál Adam „NEOFRAG“ Zouhar již na konci roku 2014, kdy se na našem webu zúčastnil dvou povánočních Nightcupů. Na týmové scéně se ale pohybuje až od roku 2017, jako první reprezentoval Overwalk, se kterým se ukázal na svých prvních offline akcích. V polovině sezóny si jej však vyhlédl tým organizace Gunrunners pod vedením Michala „leckr“ Kadlíčka a rok zakončil v Eclot Gaming, se kterými se poprvé ukázal na Mistrovství České republiky. O jeho talentu už v té době nikdo nepochyboval.

Svůj první titul získal na Y-Games 2018 s týmem Pyctophobia, ze kterého je dnes aktivní už jen Filip „K1-FiDa“ Dvořák, shodou okolností jeho současný spoluhráč. Při následné výpomoci BRUTE získal svou první medaili ze zahraničního turnaje Polbit Arena Tournament a následně přestoupil do průlomového týmu Universe. Právě tady až na pár měsíců v Dark Tigers strávil celé období až do vzniku SINNERS. S Davidem „forsyy“ Bílým či Erikem „The eLiVe“ Sithem posbíral celou řadu cenných kovů na domácí scéně.

Dynamo Eclot, mistři Slovenska
Dynamo Eclot, mistři Slovenska
Foto: Y-Games

Do kádru budoucích šampionů a nejlepšího českého CS:GO týmu na dlouhou dobu jej přitom přivedlo štěstí. Večer před podpisem smlouvy totiž z projektu SINNERS vycouval The eLiVe, a udělal tak místo vycházející české superstar. Jak se říká, zbytek už je historie. Dva tituly mistra ČR, historická účast v ESL Pro League nebo opakovaná snaha o Major. NEOFRAG byl hlavním tahounem doma i ve světě a byla jen otázka času, kdy sám vyletí z hnízda. Nabídka od ENCE se ještě neujala, ke 21. narozeninám si ale nadělil přestup OG.

S organizací dvojnásobných světových šampionů v Dotě 2 se na vysněný Major jako druhý český hráč v historii konečně podíval, a to dokonce dvakrát. Absolvoval přes desítku Tier 1 turnajů, obletěl svět a získal třeba medaili ze světového finále BLAST Premier. OG ale letos obměnili kádr a NEOFRAG si musel najít nový domov. Sáhli po něm Into The Breach, ale kvůli internímu incidentu se poroučel už po pár týdnech. Nabídky z ciziny nepřicházely, SINNERS o něj nestáli, a tak se rozhodl na nic nečekat a přijmout volání Dynama Eclot.

Stejnou organizaci reprezentoval už před šesti lety, jen ještě v jejích začátcích. Je tak skoro až symbolické, že v její současné profesionální éře opět spojí síly, aby tentokrát skutečně bojovali o tituly. Ten první přišel už o tomto víkendu, kdy se DNE znovu stali mistry Slovenska. Jako další se blíží Tipsport CS:GO Praha II, kde se mohou dostat poslední krok před velkolepý Tipsport Grand Slam. Pokud se jim ho podaří následně v Brně zkompletovat, zapíší se do dějin esportu u nás. NEOFRAG chce z návratu do Česka vytěžit maximum.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.