Přejít k hlavnímu obsahu

Přes 600 tisíc korun. DeeThanova charita podpořila životní úroveň dětí a maminek

18. 12. 2023 | 13:26 Twitch
Zábava a srdce na správném místě, to je každoroční charitativní stream Damiena „DeeThane“ Danteho. Letošním cílem bylo vybrat 230 tisíc korun pro maminky a jejich rodiny ve svízelných situacích. DeeThanova komunita nezklamala a opět vysbírala vyšší částku, než se plánovalo.
DeeThane a donate goal
DeeThane a donate goal
Zdroj: Facebook

Česko-slovenská Twitch komunita, to nejsou jen dramata. Pravidelně totiž dokazuje, že když je třeba, dokáže se spojit a vybrat nemalé peníze. Jednou z charitou nejprotřelejších osobností na streamerské platformě je Damien „DeeThane“ Dante, který již poněkolikáté přichystal velkou charitativní kampaň.

Oblíbený tvrůce v letošním roce stanovil finanční laťku na 230 tisíc korun. K vybrání této částky mu měl pomoci nabitý celodenní program. Startovalo se kolem osmé hodiny ranní a stream běžel téměř sedmnáct hodin. Dařilo se totiž předčít původní plán. Suma na konci streamu překročila krásných 600 tisíc korun.

Název letošní sbírky nese jméno Vítr do Křídel a cílí na čtyři maminky ve svízelné situaci. Vybraná částka zaplatí asistenční péči, podpoří péče o děti a zlepší životní úroveň maminek. Celá sbírka vzniká ve spolupráci s Nadačním Fondem Pečovatel. Za jediný víkend jde o druhý charitativní počin velkých rozměrů.

Na koho se vybíralo

Paní maminka Urbanová se stará o svého syna Vašíka, kterému je 33 let. Jeho diagnózou je Downův Syndrom a autismus. Vašík má posunutý režim dne a noci, je velice pomalý, ve známem prostředí má spoustu rituálů, tím pádem maminka usíná až kolem páté hodiny ranní. Nejradši si po probdělé noci dává dvě velké kávy, aby zvládla další den s co nejlepší náladou a hlavně se připravila na další noc. 

Paní maminka Grácová se stará o svého syna Jaromíra, kterému je 29 let. Jára ve dvou letech dostal horečku, která způsobila těžký otok mozku a po ní nasledovaly epileptické záchvaty. Ve dvou letech bylo mamince řečeno, že její syn nepřežije. Teď, po 27 letech vypadá jako normální mladý muž. Potřebuje však ve všem dopomoc a proto maminka využívá osobní asistenci. Péče o Járu je velmi náročná a vyčerpávající, proto se díky vybraným penězům pokusí mamince dopřát odpočinek a zaplatit asistenční hodiny. 

Paní maminka Pesetská se stará o svoji dceru Oksanu, které je 29 let. Oksana má velmi vzácný Prader-Willi Syndrom, který má pouze 30 000 lidí na celé planetě. Rodina Pesetských musela v březnu 2022 utéct před válkou z Donětska a tak se z maminky, která byla zajištěnou gynekoložkou a mohla platit asistenty a vše co bylo potřeba, stala uprchlice v cizím státě s cizím jazykem. Během půl roku se paní maminka Pesetská naučila česky a nyní se potřebuje stabilizovat a aprobovat pro svoji práci.

Paní maminka Křepelková se stará o svého syna Jarouška, kterému je 31 let. Před deseti lety vyrazil Jára za svými popíjejícími kamarády na pionýru na koupaliště, kde se mu neudělalo dobře. Jára nebyl ve stavu odjet, ale zúčastnění už chtěli vyrazit. Řidič si vzal  Járovou helmu a Járu samotného přivázali ručníkem k řidiči. Po cestě z koupaliště měli nehodu, při které narazili do stromu.  Řidič si na místě zlomil vaz a Jára, stále přivázaný k řidiči, utrpěl těžké krvácení do mozku a další poranění.

Veškeré peníze, které se vybrali navíc půjdou do Křídel Pomoci Nadačního Fondu Pečovatel, kde se rozdělí mezi až 20 dalších lidí, kteří nemají peníze na asistenční péči.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.