Přejít k hlavnímu obsahu

Koučové mají zelenou. ESL povolilo jejich přítomnost na serveru

15. 2. 2024 | 08:00 Counter-Strike 2 Zajímavost
Je tomu již téměř osm let, co si Valve poprvé vyšláplo na šesté hráče v týmu, tedy trenéry. Ti tehdy mohli s hráči během zápasu komunikovat nepřetržitě, což bylo změněno pouze na warmup, poločas a čtyři oddechové časy. Tato změna se ovšem týkala především LAN prostředí, avšak netrvalo dlouho a restrikcí začalo postupně přibývat, a to i na onlinu.
Danny „⁠zonic“ Sørensen
Danny „⁠zonic“ Sørensen
Zdroj: PGL

Velký podíl na poslední vlně velkých omezení měl coach bug, kvůli němuž mnozí organizátoři zanevřeli na kouče v online kvalifikacích úplně. Jinak tomu nebylo ani letos v bojích o první CS2 Major. Situaci nepomohlo ani přísné pravidlo, kdy na některých minulých Majorech měli trenéři zákaz téměř jakékoliv fyzické interakce s hráči. „Tohle je pravděpodobně nejpitomější prosazené pravidlo v historii Counter-Striku. Zákaz ukazování emocí a neschopnost podpořit svoje hráče,“ komentoval celou situace Ladislav „GuardiaN“ Kovács.

Tipsport CS Winter
Tipsport CS Winter
Foto: PLAYzone

Nyní je však některým omezením konec. Ačkoliv přímo ve hře funkce pro trénování na serveru stále není oproti CS:GO zapnutá, tak organizátoři největších světových akcí z ESL FACEIT Group se rozhodli trenéry opět ve svých kvalifikacích povolit. Vytvořili si totiž vlastní plugin, který tuto možnost přidání trenérů do zápasových lobby umožňuje. Nově bude tato novinka fungovat ve všech kvalifikacích a ESEA strukturách.

Podle slov některých hráčů funguje tato nová vychytávka prozatím pouze napříč všemi ligami od ESEA Open až po ESEA Advanced, implementace se prozatím liší region od regionů, především v ESL Challenger League. Zástupce ESL FACEIT Group však uvedl, že pokud tuto funkci někdo nemá dostupnou, tak se stačí ozvat, připravená by měla být plošně. Vzhledem k dosavadní nemožnosti trénovat svůj tým jde o důležitý přídavek.

Štítky: Counter-Strike 2, ESL
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.