Přejít k hlavnímu obsahu

Tragický formát zapříčinil vyřazení oblíbeného týmu. Severní Amerika pláče

5. 3. 2024 | 10:00 Counter-Strike 2 Komentář
Kvalifikace na Major píše zajímavější příběhy než samotný šampionát. Tentokrát byla nálož emotivních linek opravdu enormní. Tečku za kvalifikací napsalo zámořské RMR, kde se o postup utkaly dva nejlepší celky se severoamerickým jádrem. Mimo to přitom nestačily pouze na jedničku svého regionu, přesto musel jeden z kola ven. Neduhy formátu se ukázaly naplno.
Complexity
Complexity
Zdroj: Dust2.us

Americká scéna není v dobrém stavu, na Major se může dostat pouze pět nejlepších týmů. Vzhledem k tomu, že se v jedné kvalifikaci spojuje Severní a Jižní Amerika, aktuálně nejvíce pláče ta Severní. Na Major se totiž dostal pouze jeden zástupce NA a do posledního zápasu dokonce hrozilo, že Major bude poprvé v historii bez hráče z USA. Nakonec odešla z prázdnou „jen“ Kanada, pro kterou jde taky o velkou ránu.

Valve totiž nijak nepozměnilo formát a šestnáct týmů se o pět postupových míst utkalo ve swissu, kde si každý mohl dovolit pouze jednu porážku. Podle různých kalkulací ale bylo v podstatě jasné, že k nějaké pohromě musí dojít. I kdyby vždy vyhráli favorité jednotlivých zápasů, tak by stejně někdo ze známých jmen už prostě jen z principu nemohl postoupit. Nakonec to odnesl Team Liquid, který přitom nestačil pouze na FURII a Complexity. Ve čtvrtém kole se utkal o všechno právě s Complexity, kteří také podlehli jen FURII.

Porovnejte si to s jiným postupujícím týmem paiN Gaming. Ten pro místenku v Kodani nemusel porazit ani jeden tým z nejlepší světové třicítky. I když sám není v popředí žebříčků, „střední seed“ mu prostě jen přihrál lepší soupeře. Situaci nepomohla ani skutečnost, že Valve svůj žebříček, podle kterého nasazuje týmy do zápasu, před RMR letos neaktualizoval. Na mnoho nečekaně náročných duelů vysokého s nízkým seedem si určitě pamatujete i z Evropy. Tam vše pomohl zachránit kompletní swiss, v Americe ten zkrácený neuspěl.

Třešničkou na dortu je umístění Complexity přímo do druhé fáze Majoru. Ačkoliv tento celek postoupil po jedné porážce, tak si jediné vyšší nasazení vysloužil na úkor dvou týmů, které do Kodaně dokráčely bez prohry na kontě. I tohle je jedna z věcí, kterou bude do příštího Majoru potřeba z hlediska pravidel vyladit – pokud swiss přežije. Situaci mohou zlepšit samotné týmy, pokud se jich dostatek probojuje do další fáze.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.