Přejít k hlavnímu obsahu

hops: Podcenili nás...

14. 2. 2010 | 15:59 Counter Strike: Source
V dnešním rozhovoru vám přiblížíme postavu a názory Štěpána "hops" Jirouta, hráče české "papírové" dvojky - klanu Burning! a v neposlední řadě také reprezentanta české "béčkové" reprezentace, která včera porazila výběr Finska v rámci věhlasného turnaje Nations Cup, pořádaného serverem Clanbase.com, v podstatě rozdílem třídy s výsledkem 16:8. O Štěpánovi se často také mluví v souvislosti s reprezentací pro ENC 2010 - vzhledem k jeho nadstandartním výsledkům patří mezi několik kandidátů soupeřících o místo v základním kádru.
Výchozí obrázek

V dnešním rozhovoru vám přiblížíme postavu a názory Štěpána "hops" Jirouta, hráče české "papírové" dvojky - klanu Burning! a v neposlední řadě také reprezentanta české "béčkové" reprezentace, která včera porazila výběr Finska v rámci věhlasného turnaje Nations Cup, pořádaného serverem Clanbase.com, v podstatě rozdílem třídy s výsledkem 16:8. O Štěpánovi se často také mluví v souvislosti s reprezentací pro ENC 2010 - vzhledem k jeho nadstandartním výsledkům patří mezi několik kandidátů soupeřících o místo v základním kádru.

Rozhovor s hopsem

Ahoj hopsi, začněme typicky - prosím představ se těm, kteří tě třeba neznají.

Mé jméno je Štěpán Jirout, je mi 21let, jsem z Pardubic a momentálně (snad ještě pár let to tak bude) studuji na VUT v Brně obor teleinformatika. Zatím to vypadá nadějně, aspoň toho Bc. by to chtělo dosáhnout.

Hájíš barvy českého týmu Burning!, který je - přinejmenším papírově - dvojkou na naší scéně. Položím ti trošku otřepanou otázku - kam až tento tým aspiruje dosáhnout?

Tak naším cílem je dosáhnout nejvyšší příčky jak na domácí scéně, tak i v Evropě, prostě vyhrávat. Jak se nám to podaří či nepodaří ukáže čas. Jak jsi zmínil, papírové předpoklady k tomu máme výborné.

Proslýchá se, že jste na přelomu roku zažívali nepříjemné chvíle - slabé výsledky, změny sestavy, atd. - můžeš nám tyto starosti blíže popsat?

Tak slabými výsledky bych to nenazval, přece jen na jediném turnaji v této době jsme skončili druzí za momentálně nejlepším týmem Evropy. Samozřejmě po finálovém zápase nám to přišlo jako zklamání, protože náš tým nebyl horší, bohužel rozhodovali maličkosti a chyby, kterých se tým Reason dopustil o něco méně. Avšak právě tento turnaj nás přesvědčil o budoucích možnostech úspěchu.

Vaše neúspěchy vyústily v kicknutí tvistEra. Co tomu předcházelo?

Hned za začátku musím říct, že to nebylo jednoduché rozhodnutí, ale bohužel nevyhnutelné. Nejdůležitější pro tým je vnitřní klid, bez něho je příliž složité dosáhnout úspěch. Kdybych měl vyjmenovat hlavní důvody proč byl dojič "nucen odejit", tak za zmínku stojí rozdílný pohled na hru (styl trénování, taktická příprava atd.) a nadměrné užívání návykových látek. I když se člověku zdá, že ho tyto látky nelimitují, opak je pravdou.

V současné době jste ještě stále neaktivním týmem. Kdy začnete hrát?

Z neaktivity se pomalu dostáváme, skončilo zkouškové, konečně máme čas. Chceme začít trénovat aspoň ty 2-3 dny v týdnu, před akcemi samozřejmě přidat.

Je pro vás těžké se motivovat? Co vás ve "střílení panáčků" vede dál?

S motivací v týmu rozhodně problém nemáme, přece jen chuť a touha vítězit převládá v každěm z nás.

Jakých lig se účastníte? Jak bys zhodnotil vaše působení v nich od zformování týmu?

Co se týče online soutěží tak pouze ESEA ligy. Chceme se více soustředit na off-line turnaje. ESEA nám pomáhá při vyzkoušení taktik a ke zlepšování interní komunikace v týmu, jedné z nejdůležitějších vlastností úspěšného týmu.

Když se řekne rok 2010 a slovní spojení LAN party, co si pod tím představíš? Jakých akcí se hodláte zúčastnit?

Pokusíme se toho stihnout co nejvíce. V blízké době by to měla být DSrack Lan v Kodani, SMACK Lan v Antwerpách, ty jsou nejbližší, dále se uvidí, prostě co nejvíce.

hops (uprostřed) na FPS Lancraft 2009

hops se svým CS 1.6 týmem na FPS LanCraft 2009

Nedávno se také díky Playzone.cz opět rozjely mezihernové turnaje - lákají vás, nebo je vnímáte jako lokální akci s malým významem? Budete se pravidelně účastnit?

Účast na prvním MH byla zcela zřejmá. Chtěli jsme se hlavně sejít, v klidu probrat budoucí lanky, a při té příležitosti vyhrát. Vše se zadařilo. Příští MH se ještě uvidí, jestli si poskládáme mixy a tím zatraktivníme turnaj, nebo pojedeme jako tým. Je určitě dobře, že se systém MH vrátil, snad to donutí více týmu trénovat, a budou další překvapení. Třeba na posledním MH tým fukutsu (kdo z Vás by si vsadil na to, že se dostanou tak daleko).

Jsi součástí týmu poměrně zajímavého složením sestavy - jste směskou poměrně svérázných osobností. Jak spolu vycházíte?

Vycházíme spolu zatím dobře, občas se totálně vywhinujeme na ventrilu (přibližně 2krát za mapu), občas chce někdo někoho zabít, takže klasická pohoda v týmu. Po sociální stránce nemáme zatím problém.

Svou předcházející otázkou tak trochu narážím na odchod Tomáše "WT" Herouta z týmu Reason Gaming kvůli neshodám - dosud poměrně nevysvětleným. Jak se hraje s touto - pro mnohé stále záhadným - svým způsobem kontroverzní osobností?

Já s ním problém nemám. Párkrát za kolo mu vysvětlím, že opravdu není nejlepší na světě, občas to uzná, spíše ne, ale hrajeme v klidu dál. Kontroverzním se může zdát pro to, že při hraní má nejraději vlastní klid (běhá si kdy, kde, kam chce, prokažte mu takovou volnost a máte našláplo k vítězství v zápase).

 

Jak vnímáš dle mého názoru politováníhodnou situaci v české reprezentaci, která minulý rok (především v porovnání se svými ambicemi a výsledky z roku 2008) na evropské scéně nepříjemně selhala?

Minulý rok se jednoduše nezdařil. Pravděpodobně se nesešla ta správná, vítězná sestava. Hráči to byli výborní, ale prostě se nezdařilo. Hlavně se ostatní týmy chtěly vytáhnout, přece jen hrát proti  úřadujícím mistrům dodá týmu ohromnou porci motivace. Každý národ se chtěl proti Česku vytáhnout.

Jaký máš ostatně názor na její vnitřní rozkol právě po rozpadu původní sestavy Reason?

Jak jsem řekl dříve, dokud není v týmu klid, je strašně težké vyhrávat. Určitě tomu rozpad stabilní pětky nikterak nepomohl.

Zůstaňme ještě u reprezentace, ale podívejme se raději do blízké budoucnosti - opět se blíží další sezóna ENC. V souvislosti s možnými reprezentanty padá často ve spekulacích i tvé jméno - jak se k tomu stavíš?

Tak určitě mě to těší, kdo by nechtěl reprezentovat svoji zemi proti nejlepším hráčům Evropy. Kapitány reprezentace jsou sneix a petr, pokud budu vybrán budu se snažit pořádně připravit a podat maximální výkon. Ukáže se časem, kdo bude mít tu čest reprezentovat naši krajinu.

Čistě teoreticky - kdyby ses ty stal kapitánem našeho národního týmu a mohl si vybrat jakoukoliv sestavu, kohopak bychom v ní nalezli?

Tak určitě STR, WT, pR, sneix, patří k nejzkušenějším a dlouhodobě nejlepším hráčům. Pozice páteho je rozhodně otevřená, mezi konkurenty bych viděl : Ice, hellka, hanze, Majkla či Burlaka.

 

hops a tým TexmexBar na Invexu

TexmexBar na INVEXU
zleva: hops, farad, unzo, Texmex; dole: habaS

Pořád se spekuluje o tom, zda CS:Source upadá nebo ne. Do toho všeho se teď ještě přidal onen humbuk ohledně CSPromod. Co myslíš - udrží se Source nebo ne?

Source a upadat ? Nebyl bych si zcela jist, neustále se pořádají turnaje, a jejich počet roste. Bude záležet na podpoře Promodu světovými organizacemi. Pokud SK, fnatic, mTw a ostatní e-sports velmoce se rozhodnou podpořit tento herní mód, donutí to i menší organizace začít budovat týmy v právě této verzi hry.

Zkoušel jsi už Promod? Jak vnímáš tento kontroverzní mod?

Promod je rozhodně slibným krokem do budoucna. Vyzkoušel jsem to, jakmile byla příležitost, potenciál to rozhodně má. Uvidíme, jak se jim podaří vytvořit nové modely. Ve spojení 1.6kářů a sourcařů doufám, bylo by to rozhodně zajímavé. Trochu mě jen mrzí, že se vývojáři nepokusili vytvořit nové mapy. D2, nuke, inferno už jsou jednoduše ohrané.

Dnes jste se úspěšně popasovali s Finy 16:8. Jak těžký zápas to byl?

Tak do zápasu jsme vstupovali jako outsideři, což nám výrazně pomohlo. Bylo zřejmé, že nás podcenili. Nechali jsme je nestandartně začít za T stranu, čímž bylo jejich podcenění ještě o kousek větší. Zápas se nám vydařil hned ze začátku, výhra v pistolkovém kole a následném prvním buy kole nám pomohlo se chytit a soupeře jsme k ničemu nepustili. Za zmínku taky rozhodně stojí poslední kolo, které hellk vyhrál naprosto luxusně 1v2, škoda, že z té situace vůbec nic neviděl :), hold source pomohl.

Čí výkon bys nejraději vyzdvihl? Který hráč byl v zápasu nejcennějším?

Nejvíc se to asi podařilo hellkovi, který nás často podržel.

Vím, že je těžké (a hlavně brzy) dnes soudit, ale koho bys tipoval na vítěze dalšího ročníku ENC?

O první místo se podle mě poperou národy Francie, Anglie, Německa a snad i České republiky a Slovenska. Tyhle týmy bych považoval za největší aspiranty na vítězství. Pokud bych měl tipnout pouze jednoho, tak by to byla Francie.

hops a jeho bývalý tým TexmexBar

TexmexBar na iR.Sennheiser II LAN party
zleva: tempest, Sticker, Texmex, unzo, hops

Se kterou reprezentací by ses chtěl střetnout? Vysvětli nám proč.

Rozhodně proti Francii, pokud by hráli ve složení shoxx, rpK, KRL, regnam, crZ, proti téhle sestavě by bylo o motivaci postaráno. Další zemí, proti které bych rád hrál a hlavně ji porazil je Anglie, a to pro jejich neskutečné ego a namyšlenost. Porazit je a vyslechnout si jak jsme ze země 3tího světa stojí vždy za to.

Ještě se vraťme k domácí a zahraniční scéně - jaký je tvůj postoj vůči neústálým změnám na československé Source scéně? Většinu času nehovoříme o týmech, ale spíše o mixech, které si navzájem půjčují hráče. Neovlivňuje to negativně pohled na naše týmy? Je možné, že je to jednou z překážek případného úspěchu většího množství domácích celků v rámci Evropy?

Tak změně v sestavě týmu se občas prostě nedá vyhnout. V rámci zachování kvality a určité vykonnosti je potřeba sáhnout ke změnám. Třeba tací ATTAX se díky angažování KREAUTERHUMPENA a blackG7 dostali na vrchol německé EPS. Bohužel jak sourcaři, tak i 1.6káři v naší zemi nevydrží pohormadě. Většinou po slibném začátku přijde první prohraný oficiál, první hádky, obviňování kdo za co může, a je tu hned rozpad. Každý totiž chce dobré výsledky ihned. Jasný pohled byl při kvalifikaci ná EMS, tým jenž se probojoval do předkola této esl soutěže, nastoupil úlpně v jiné sestavě na začátku než na konci, a to to byl krátkodobý turnaj. Určitě by nám pomohlo zavedení EPS, jenž nepovoluje přestupy v probíhajíćí sezoně. Týmy by byly nuceny hrát v ustálených sestavách. Došlo by k určité stabilitě a výkonnost jedontlivých týmu by rapidně stoupla.

Doby CGS jsou už dávno minulostí, ale zeptám se na tvé hodnocení celého tohoto konceptu ligy.

Tahle americká soutěž měla určitě obrovský podíl na rozšiření e-sportu mezi veřejnost. Bohužel se tak konalo nejvíce v USA pro Evropu asi tak velký význam neměla. Bylo by zajímavé sledovat co by se dělo s nejlepšímy týmy kdyby zde CGS stále byla.

Vaším největším rivalem jsou přirozeně vaši kolegové z Reason Gaming - už z toho důvodu, že se dobře znáte a často spolu prý i hrajete. Jaké to je hrát (mnohdy vyrovnaně) proti týmu, který je někdy označován za nejlepší na světě? Motivuje vás hra proti nim?

Tak tady tě musím ze začátku hned opravit. S reason jsme zatím hráli pouze 2krát, finále na WGT, a zápas v ESEE lize. O motivaci nouze rozhodně není. Přece jen je to derby jako každé jiné, osobně se těším až se zase spolu někde na off line turnaji setkáme. Poslední/první měření sil na offline turnaji nabídlo opravdu atraktivní zápas, každý z hráčů ze sebe vydal to nejlepší. Přesně pro takové zápasy tu hru hrajeme.

Co vlastně dělá největší rozdíly mezi top týmy a jejich třebas schopnými, ale stále méně úspěšnými rivaly? Je to taktika? Komunikace? Souhra?

Momentálně rozhodují maličkosti - špatné zahlášení, chyba v komunikaci . Týmy jsou natolik vyrovnané, že opravdu rozhoduje momentální forma, psychické rozpoložení a hlavně sebedůvěra. Když si tým či hráč dostatečně věří může porazit kohokoli.

Co bys tedy poradil těm, kteří třeba teprve začínají, ale míří nahoru?

Tak hlavně Vás ta hra musí bavit, to je strašně důležitý. Musíte chtít trénovat. Nemůžete očekávat, že po měsíci hraní budete patřit na vrchol.

Proti jakému týmu hraješ nejraději?

Osobně rád hraju proti power gaming. Poslouchat release jak neumíme nic, od wilza se dočíst že storma nezná, že to je nějaký random nonamer atd. Prostě v pcw s nima se člověk nenudí. Samozřejmostí je ke konci poznámka o 3tím světě.

Díky za rozhovor.