Přejít k hlavnímu obsahu

WoT - Tank měsíce: AMX 13 75

4. 7. 2013 | 14:03 World of Tanks
Tank měsíce: AMX 13 75Červenec je ve Francii důležitým měsícem, protože čtrnáctého se slaví francouzský národní svátek dobytí Bastily. Kromě toho je tento měsíc speciální také tím, že vám hra World of Tanks nabídne jako tank měsíce nejslavnější francouzský tank – AMX 13 75.
Výchozí obrázek

Tank měsíce: AMX 13 75

Červenec je ve Francii důležitým měsícem, protože čtrnáctého se slaví francouzský národní svátek dobytí Bastily. Kromě toho je tento měsíc speciální také tím, že vám hra World of Tanks nabídne jako tank měsíce nejslavnější francouzský tank – AMX 13 75.

Od 1. července 07:10 SELČ až do 1. srpna 07:00 SELČ budete moct využívat bonusových 30 % k zisku kreditů v bitvách s francouzským lehkým tankem 7. úrovně AMX 13 75.

Pro ty hráče, kteří ještě tento tank nemají ve své sbírce, máme dobrou zprávu: od 1. července 07:10 SELČ do 5. července 07:00 SELČ bude cena tohoto vozidla snížena o 50 %!

 

Něco z historie... 

Tank AMX 13 byl navržen ve francouzské konstrukční kanceláři Atelier de Construction d'Issy-les-Moulineaux. Záměrem konstrukce bylo vyrobit extrémně lehký tank, který by mohl být přepravován letadlem a používán k podpoře paradesantních operací. Z tohoto důvodu byl tank vybaven několika prvky, které byly v dané éře velmi neobvyklé, zejména zvláštním druhem věže.

Věž měla tzv. výkyvnou konstrukci a sestávala ze dvou částí. Hlavní výzbroj byla upevněna v horní části, která se mohla kývat a provádět tak náměr děla. Spodní část se zase pohybovala horizontálně.

Korba i věž byly vyrobeny ze svařovaných ocelových plátů a motor byl umístěn v přední části korby, aby zajišťoval další vrstvu ochrany.

Dělo bylo nabíjeno automatickým nabijákem, který sestával ze dvou bubnových zásobníků po šesti granátech. To znamenalo, že posádka mohla napadat cíle velmi rychle, ale mělo to také jednu nevýhodu – bubnové zásobníky bylo možné dobíjet pouze mimo věž. Po vystřelení 12 granátů tak musel tank zajet na bezpečné místo a zásobníky dobít.

První prototyp byl testován v roce 1948 a výroba začala v roce 1952 v Atelier de Construction Roanne. V roce 1964 byla přesunuta do městečka Creusot-Loire u Chalon-sur-Saône.

V roce 1966 bylo 75mm dělo vyměněno za 90mm dělo pro kumulativní munici střední úsťové rychlosti – tento model se nazýval AMX 13 90. Na začátku 70. let byl k dispozici také exportní model s ještě silnějším, 105mm dělem.

Do roku 1987, kdy byla výroba zastavena, bylo vyrobeno asi 7700 kusů. Zhruba 3400 z nich bylo exportováno do více než 25 zemí světa. Během let své existence dostalo vozidlo mnoho modifikací a variant, včetně modelu samohybného děla, protileteckého systému, obrněného transportéru atd.

Přestože byl tank z francouzské armády vyřazen v 80. letech, mnoho jich stále zůstává v armádách menších států po celém světě. Jde stále o velmi praktické řešení lehkého a spolehlivého vozidla, které lze snadno upravit a přizpůsobit různým účelům. Výsledkem je mimo jiné to, že ještě dnes je k dispozici servisní podpora a různá vylepšení.

Vice informací najdete zde