Přejít k hlavnímu obsahu

WoT - Tank měsíce: IS-2

30. 7. 2013 | 16:58 World of Tanks
Tank měsíce: IS-2Tanky řady IS byly zkonstruovány sovětskými inženýry zčásti jako náhrada řady KV, a zčásti jako odpověď na novou německou hrozbu v podobně tanků Panther a Tiger. Tank IS-2 byl jednou z mnoha verzí této řady a ve hře World of Tanks jej naleznete v čínském technologickém stromu.Od 1. srpna 07:10 SELČ do 1. září 07:00 SELČ dostanete 30 % kreditů navíc po každé bitvě odehrané s tankem IS-2.
Výchozí obrázek

Tank měsíce: IS-2

Tanky řady IS byly zkonstruovány sovětskými inženýry zčásti jako náhrada řady KV, a zčásti jako odpověď na novou německou hrozbu v podobně tanků Panther a Tiger. Tank IS-2 byl jednou z mnoha verzí této řady a ve hře World of Tanks jej naleznete v čínském technologickém stromu.

Od 1. srpna 07:10 SELČ do 1. září 07:00 SELČ dostanete 30 % kreditů navíc po každé bitvě odehrané s tankem IS-2.

Jestliže tento tank ještě nemáte v garáži, od 1. srpna, 07:10 SELČ do 5. srpna, 07:00 SELČ můžete u tanku IS-2 využít 50% slevy. Nepropásněte tuto šanci získat ho za poloviční cenu a po celý měsíc s ním vydělávat více kreditů!


Historie

Tanky řady KV, které jejich posádky značně kritizovaly kvůli špatné mobilitě a nedostatku těžké výzbroje, prošly několika konstrukčními úpravami. Problémy byly částečně vyřešeny modelem KV-1S, který byl lehčí a rychlejší. Vzhledem k vysokým výrobním nákladům a jen průměrné bojové efektivitě této řady ale sovětské úřady málem rozhodly o kompletním zrušení programu těžkých tanků.

Bitva u Kurska v roce 1943 však Sověty přiměla, aby své priority přehodnotili. Pod hrozbou přílivu velkého množství německých tanků Panther a Tiger začal sovětský tankový průmysl s vývojem modelů KV-85 a KV-13, které měly mít lepší rozvržení pancířů a silnější děla. Po několika úpravách byl postaven prototyp označený IS-85, který se dostal do výroby. Nakonec nesl označení těžký tank IS-1.

Potřeba těžké hlavní výzbroje přiměla sovětské inženýry experimentovat s dvěma typy děl: A-19 122 mm a BS-3. Po několika testech bylo rozhodnuto, že se pro další vývoj použije dělo A-19. Tento nový prototyp dostal označení IS-2 a byl přijat do hromadné výroby.

Tank IS-2 byl do služby zařazen na začátku roku 1944. Jednotlivé tanky byly rozděleny do tankových pluků po 21 kusech. Stroje sloužily jako podpora nejdůležitějších útočných sektorů během hlavních ofenzivních operací a jejich rolí bylo především prorážet nepřátelskou obranu. Mezi jejich další úkoly patřila podpora pěchoty, a také ničení bunkrů, staveb, kulometných hnízd a dalších nechráněných cílů.

Do 50. let dvacátého století prošel koncept sovětského hlavního bitevního tanku drastickými změnami, které učinily z těžkého tanku zastaralý stroj nevhodný pro novou doktrínu mechanizované války. Výsledkem bylo, že začátkem 50 let bylo mnoho tanků IS-2 exportováno do Číny a použito během korejské války v letech 1950 až 1953. Později je Čína vyřadila ze služby kvůli nedostatku náhradních dílů a spuštění projektu Type-59.