Přejít k hlavnímu obsahu

Faeli: Thrownout zápas? To se nedělá

9. 5. 2018 | 14:38 Hearthstone
Po skvělém výkonu na Prelimkách, který ale stejně na postup nestačil, jsme si Oldřicha "Faeli" Mahdala vzali na rozhovor. Jak hodnotí víkendovou akci? A co jeho plány s přestupem?
Výchozí obrázek

Po skvělém výkonu na Prelimkách, který ale stejně na postup nestačil, jsme si Oldřicha "Faeli" Mahdala vzali na rozhovor. Jak hodnotí víkendovou akci? A co jeho plány s přestupem?

Ahoj, Oldo, tak na začátek se musím zeptat – jsi spokojený se svým výkonem?

Výkonem, nebo výsledkem? Samozřejmě jsem spokojen s výsledkem. Kdyby mi někdo řekl, že budu TOP 8 před začátkem turnaje, tak bych moc nesouhlasil. Co se týče mé hry, tak myslím, že jsem nic nepodcenil a hodně mi pomohlo promýšlení banů a picků.

Minimálně ve swissu jsi tedy opravdu řádil! Dojít si do druhé části bez jediné prohry, je naprosto skvělé, co za tvým úspěchem stálo? Line-up byl celkem klasický, měl jsi tedy štěstí? Nebo jsi věnoval více času přípravě?

7-0 ve swissu je samozřejmě i o troše štěstí. Trochu mi taky pomohlo, že jsem nepotkával extra greedy lineupy, jako měl můj pozdější kat Viper. Paradoxně jsem přípravě nedal tolik času, protože jsem se snažil hrát hodně ladder, ale možná právě tohle bylo to, co mi nakonec pomohlo, protože decky jsem měl hodně nahrané a například s Paladinem, který jediný do line-upu mírně neseděl, jsem měl skore 7-1 a vyhrál i několik unfavorite matchupů.

Jednotlivým kolům se věnovat nebudeme, to by ani nemělo smysl, ale minimálně jedno musíme rozebrat. Mám na mysli hned to poslední, ve kterém ses utkal s martimem. Jemu šlo o postup, který už jsi měl ty ale jistý. Nepřemýšlel jsi o nějakém vypuštění právě ve prospěch tvého “krajana”?

Chápu, že hodně lidí přišlo s touhle myšlenkou a i já bych byl svým způsobem rád, kdyby mě Martim porazil a byli bychom oba v TOP 8 (bez ohledu na to, že by to znamenalo jiné skupiny, atd.). Ale něco takového se prostě nedělá a netoleruje ani na malých turnajích, natož na takovéto akci, navíc pod dohledem adminů, takže jsem si šel pro vítězství, která jsem nakonec také urval.

No a co ostatní kolegové? Jak hodnotíš jejich výkony?

Abych se přiznal, tak jsem neviděl žádné zápasy ostatních hráčů, takže těžko hodnotit jen podle výsledného skore. Například vím, že Findan v posledním kole potkal jednoho z cca 3 soupeřů v celém turnaji, proti kterým prostě nemohl vyhrát. Celkově vzato si ale nemyslím, že CZ/SK zástupci dopadli nějak špatně. Martim měl 9. místo, Jára potvrdil své stabilní výsledky umístěním v top 16 a ostatní těch winů taky nasbírali dost.

Ale zpátky k tobě. Po neskutečné jízdě swissem přišla GSL skupina o postup a tam to už trošičku drhlo. Co bys nám řekl k první prohře, tedy k té proti italskému hráči Turnovi? 

První věc, která mě překvapila, byl fakt, že Turna oproti našemu setkání ve swissu změnil ban (jinak řečeno uvědomil si předešlou chybu). Stále jsem byl ale v dobré pozici, co se line-upů týče. Ve swissu otevíral Magem a já si řekl, že to znovu neudělá, což sérii trochu pokazilo a šli jsme na stav 0-1. Pak se mi povedlo srovnat, ale následovaly 2 hry, kde jsem s Control Lock měl pokaždé oba Voidlordy v ruce, což nakonec v obou z nich vedlo k těsné prohře.

Potom jsi narazil na Dána s nickem Twink, toho už v Česku a Slovensku moc neznáme. I tak nás ale potěšil – z turnaje tě totiž nevyřadil. Jak bys okomentoval tento střet?

Série s Twinkem byla hodně zajímavá, protože hrál stejný lineup, jako Scruffy, se kterým jsem se připravoval. Znal jsem díky tomu velmi dobře silné i slabé stránky jeho decků (například jeho Odd Warrior byl téměř na kartu stejný, jako ten, co jsme vymysleli se Scruffym). Na úvod série jsem vyhrál Warlock mirror, kde soupeř v 6. kole hrál Rin s Dark Pactem a já byl nucen svou Rin o kolo později prostě položit na board a doufat. Silence nepřišel a já pak pomocí Mountain Gianta donutil soupeře vynechat kolo při hraní Sealů a nakonec jsme těsně vyhrál. Můj Paladin, o kterého jsem měl trochu obavy, že nevyhraje, zvládl také Warlocka porazit a na na závěr si Priest poradil s Taunt Druidem díky boardu s ukradnutým Hadronoxem.

Co se nepovedlo tvému soupeři z Dánska ale dokázal sok z Německa. Co stálo za selháním?

Už když jsem uviděl Vipera ve skupině, věděl jsem, že ho nechci potkat. Z hlediska linupů jsem na tom byl velmi špatně a musel jsem doufat, že potrefuji matchupy a vyhraji některé 40:60 situace.

Viper tě dost možná porazil i díky své Miracle Rogue. Líbil se ti pick tohoto off-meta balíčku?

Viper hraje Miracle pravidelně, byl s ní i top 8 v Oslu, takže pro mě žádné překvapení. Naopak bych řekl, že jsem byl i trochu rád, že to nebyla Quest Rogue, kterou bych musel zabanovat.

Ty jsi ji ale mohl  porazit – zápas Control Locka právě proti Roguně ti nejspíš prohrál neskutečně diskutabilní Twisting Nether do pouhých dvou minionů. Zahrál bys to znovu? Stojíš si za tímto playem?

Nestojím si za tímto playem a naopak souhlasím, že jsem podcenil, jak moc bude soupeř developovat na prázdný board. Snažil jsem se obehrát druhý Sap, ale ukázalo se, že v dané situaci to prostě nešlo a měl jsem zariskovat. Řekl bych, že to bylo i trochu o psychice, kdy jsem se nechtěl dostat do situace, že si pak budu říkat “však jsem věděl, že umřu na Sap, mohl jsem to hrát safe”. Lesson learned, ale na sérii (a možná ani na samotné hře) by to spíše nic nezměnilo.

Ke konci odbočme chvíli od Prelimek. Na svém Twitteru jsi před nedávnem oznámil, že hledáš tým, to stále platí?

Ano, to stále platí.

Můžeš nám prozradit nějaké info? Jak to zatím vypadá?

Aktuálně nejednám s žádným týmem. 

Zvažoval bys stále i nabídky CZ/SK týmů? Jak to dopadlo s eSubou?

Jak jsem psal i v již zmíněném tweetu, zvážil bych i takové nabídky, ale žádná nepřišla.

Věříš, že právě úspěch na prelimkách ti v hledání pomůže?

Postup na Champs by situaci vyřešil určitě, ale i tak věřím, že teď mám co nabídnout a je i trochu škoda, že někoho nereprezentuji. Na Dreamhacku ve Francii budu bydlet s TOP EU hráči a kamarády, tak třeba něco vymyslíme.

Slova na závěr?

Ať už v týmu, nebo ne, budu se teď soustředit na další akce a streamovat, tak díky za podporu!

Děkuji za rozhovor!

Štítky: Faeli, Preliminaries
miluju videohry a hlavně ligu legend