Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s Believe - konec jeho kariéry

9. 12. 2011 | 22:55 Warcraft 3
Mezinárodní progamingový portál GosuGamers.net nedávno přeložil z čínských znaků rozhovor s hráčem Won Seok "Believe" Yu.   Believe ukončuje svojí životní éru v podobě profesionálního hráče ve hře Warcraft 3 a předtím
Výchozí obrázek

Mezinárodní progamingový portál GosuGamers.net nedávno přeložil z čínských znaků rozhovor s hráčem Won Seok "Believe" Yu. {#Korejská republika}  Believe ukončuje svojí životní éru v podobě profesionálního hráče ve hře Warcraft 3 a předtím sdělil světu své názory, které předchazejí zajímavé a specifické otázky. Rozhovor je trošku starší, takže někomu nemusí už z časové posloupnosti sedět. Celý dialog se odehrál za běhu korejského finále WTL All-star soutěže, kde Believe o jednu jedinou mapu přišel o svůj poslední možný titul. Umístění na eventu je níže, pak už následuje samotný rozhovor.

1. {#Korejská republika}  Reprisal

2. {#Korejská republika}  Believe

3. {#Korejská republika}  Lucifer

 

Děkujeme za přijetí rozhovoru. Jako obvykle, na úvod se nám představ. 

Ahoj všichni, jsem korejský hráč undeadů Believe a toto interview je pro mě pocta.

Slyšeli jsme, že momentálně studuješ na vysoké škole. V jakém si ročníku?

Studuju elektrotechniku a jsem ve čtvrtém ročníku. To znamená, že budu letos absolvent a co se týče toho co potom - půjdu na 2 roky do armády a po té chci dosáhnout vyšší úrovně. 

Jak dlouho hraješ Warcraft 3? Byla to tvoje první hra?

Jako jeden z hráčů, kterým se podařilo získat kopii Reign of Chaos a The Frozen Throne hned potom co vyšli, hraji tuhle hru 10 let. Ale na začátku jsem hrával 3vs3, takže tam moc skillu nebylo. Vzhledem k tomu, že hrdinové v Reign of Chaos neměli žádnou "magic resistance", tak ty 3vs3 pro mě byli opravdu zajímavé. "Yeah".. po 7 letech jsem se nechal inspirovat hráčem Sweet a začal jsem hrát undeada na solu jako svojí main race. 

Jaktože tě ovlivnil Sweet? Měl si přirozený sklon k tomu hrát za undeady?

Myslím si, že to byla náhoda osudu. Tehdy jsem spíše hral za temné elfy.

Shodou okolností Sweet také jednu dobu hrál za temné elfy. Čím tě Sweet inspiroval?

Je to rozmanitě rychlý hráč. Jeho styl hraní je zábavné sledovat. Sweet dokázal být ve hře pořád pasivní a pak najednou přišel s vlnou jednotek, které otočily celou hru. Tohle upoutalo nejvíc mojí pozornost. 

Takže se tvůj styl hraní hodně podobá tomu, co hrál Sweet?

No to bylo jen ze začátku. Postupem času jsem si vybudoval vlastní styl hraní.

Řekni nám něco o tvém aktuálním plánu trénování.

Škola mě momentálně bere hodně času, takže moje trénování muselo jít stranou. 

Stále očekáváme, že tě uvidíme na soutežích jako IEF nebo AWL.

Jo, ikdyž nemám moc potrénováno, určitě si je nenechám ujít. 

Jak je na tom Warcraft 3 scéna v Koreji? Je tam stále mnoho semi-pro turnajů a lig?

Nejsou tu žádné offline soutěže a žádné turnaje pro profíky. Je to podobné jako v Číně, kde je spoustu velkých turnajů pro Warcraft 3.

Skutečnost, že jsi vydržel všechny roky v korejské WC3 scéně, je přinejmenším chályhodná. Koera má ale pořád nějaké dobré hráče jako Moon, Lyn a FoCuS ad. Na jakém klientu s klukama nejvíc trénujete? Hrajete na VS klientu (čínský herní klient)? 

Pro Lyna, Moona a FoCuSe je těžké najít dobré soupeře. Naše hlavní trénování probíhá přes VS klient proti čínským profesionálním hráčům. Vypadá to ale, že v posledních dnech číslo hrajících hráčů na tomto klientu klesá, protože roomky zde běží na patchi 1.26, který má málo lidí. 

Má tvé připojení na čínský VS nějaký vliv?

Ano má, většinou lagy a občas to padá.

Jak by si ohodnotil sám sebe jako hráče na základě úrovní systému VS?

Jestli tu nebude tolik orcských hráčů, tak věřím, že dám na VS 24.level. Toto by potřebovali ošetřit všicni undeadi. 

Uvidíme ještě korejské profesionální hráče v akci na turnajích i příští rok?

Reprisal, FoCuS a já občas streamujeme na AfreecaTV - takže se nebojte, ikdyby tu už nic nebylo, budem pořád pro vás vysílat živě naše tréninkové zápasy.

Jak všichni víme, tak v Koreji je Starcraft nejpopulárnější hra. Čím tě dostal Warcraft 3, že si ho po tolika letech nepřestal nikdy hrát?

Warcraft 3 má svoje kouzlo.. hrdinové a tradice dělá ze hry rozmanitou chuťovku RTS. Od jeho vydání vyšlo hodně napodobenin, ale žádný by nemohl překonat originál. 

Není to tak dávno, co jsme měli tu čest být svědky Sweeta, GoStop a mnoho dalších na korejském turnaji. Hrají pořád tihle hráči?

Sweet je momentálně ve vojenských službách, ale pořád má dny volna, které tráví u Warcraft 3.

Můžeme ho sledovat přes AfreecaTV?

Samozřejmě. Jediný rozdíl mezi Sweetem a zbytkem z nás je, že není schopný účastnit se mezinárodních turnajů jako je Zotac Cup. 

Rok 2011 viděl odchod do důchodu undeadské legendy TeDa, když scéna zaznamenala růst jiných undeadů jako jsi ty, HopeStar, Wfz, XioKai a další, kteří dosáhli pěkných výsledků. Dá se tedy předpokládat, že kromě matchupu vs orkům se undead konečně vzpamatovává z předchozího poklesu? 

Nevěřím, že undead je nejslabší rasa - sakra, dokonce nevěřím, že má ork nějakou výhodu proti hráčům nemrtvích. To pravé co můžu říct je, že undead je rasa, kterou hodně postihují chyby a někdy může i malá chyba vést k prohře celé hry. Kromě několika speciálních map včetně hraní proti humanům na MV a TS, proti orkům na SV a taky proti elfům na TS se undead nenachází vůbec v žádné nevýhodě, pokud se hráč nedopustí žádných chyb (a to je to těžké). Takže pokud jsou hráči schopni napodobovat TeDa nebo korejské legendy, které tu byli před ním a věnují pozornost každému aspektu hry, budou mít určitě šanci porazit hráče jako Moon, Lyn, Sky, TH000, Infi, Fly100%, FoCuS. Pokud hráči budou zvyšovat svůj skill v hraní, pak bych řekl, že se undead z poklesu vzpamatuje.

Moon a Lyn po navrátu k Warcraftu 3 ze Starcraftu 2 (na který přešli), předvedli impozantní skill, když hráli proti hráčům jako ReMinD, TH000, a Fly100% - a to takový, že si vzali hned po sobě tituly celosvětového finále WCG 2011 a IEF 2011. Jako člen korejských hráčů, co si myslíš o tom, jak si dokázali udržet formu po tak dlouhé době?

Hned v prvních dnech po návratu hráli Warcraft 3 vrcholně. Jsou na hodně vysoké úrovni, takže není možné, aby ztratili cit hraní z WC3, které nemůže být jenom tak dosaženo jinými hráčmi. Moon a Lyn patří do třídy hráčů, která má vlastnost být věčná. Nevím, jestli mají nějaké tajné metody, ale myslím si, že hráli dostatečně dlouho na to, aby v krátké době získali svoji původní vrcholnou formu. 

Je tu nově korejský hráč Space, který byl dost aktivní na scéně. Můžeš nás informovat, jak je na tom teď?

Po odchodu do jiných her, je Space konečně vrátil do Warcraft 3 scény. Ačkoli je jeho kondice horší než předtím, opravdu hru hraje rád a je velmi nadšený sdílet své božské schopnosti se zbytkem světa přes AfreecaTV. Modleme se, aby nebe udělalo ještě jeden zázrak pro hráče nemrtvích Spaceho. Hodně štěstí.

Ano, všecno nejlepší tobě, Space! Pojďme přivést pozornost zpátky k tobě. Poděl se s námi o tvých plánech ve Warcraft 3 kariéře. Bude Warcraft 3 poslední hra, které si věnoval tolik času? 

Studium značně omezuje můj volný čas pro Warcraft 3. Ani nejsem schopný zaručit, jestli budu schopný v příštích týdnech hrát. Navíc jsem předvolán na vojenské služby. Jestli to bude tak jak má být, tak do armády nastupuju v březnu přístího roku. Proto se moje éra ve Warcraft 3 chýlí ke svému konci. Budu se snažit co nejlépe, abych se mohl účastnit jako ostatní Korejci online čínských turnajů. Warcraft 3 je hra, kterou jsem ve svém životě měl rád (miloval) a naposled do toho dám všechno! Poslední kapitola mě ve Warcraftu 3 již brzy odstartuje v plamenech!

Děkujeme za přijetí rozhovoru. nějaká poslední slova?

Děkuju za vedení v něm a děkuju všem mým fanouškům. Já se vám zkusím co nejlíp odvděčit, děkuju za všechnu podporu. Kdyby mohlo být po mém, přál bych si tohle hrát nekonečně. Také bych rád poděkoval všem, co neustále podporují Warcraft 3 jako hru samotnou. Warcraft 3 je moje nejkrásnější vzpomínka z mého života - tak si pojďmě vychutnat hru!