Přejít k hlavnímu obsahu

Neporazitelní! Jak se z Gambit stal nejúspěšnější celek této éry?

22. 6. 2021 | 10:00 Counter-Strike 2
Stroj, který nejde zastavit. Gambit Esports naprosto válí a dalo by se říct, že už teď jsou nejúspěšnějším týmem celého roku 2021. Na svém kontě totiž mají od ledna hned 7 zlatých medailí a jejich odměny se vyšplhaly už nad 1 milion amerických dolarů! Není proto divu, že už se tři měsíce drží na světovém trůnu. Dokáží to i na LANu?
Gambit CS:GO tým
Gambit CS:GO tým
Zdroj: Gambit Esports

Neuvěřitelný progres a skvělé herní dovednosti. To jsou jedny z mála aspektů, které dělají z Gambit Esports nejlepší celkem světa. Jak se nafany, sh1ro, Ax1Le, interz a Hobbit dokázali za necelý rok probojovat na výsluní? Ještě na začátku loňského roku jsme hráče mohli vidět v této organizaci teprve jako akademii. Oproti ostatním nevyčnívali a udržovali se většinou kolem čtvrté desítky HLTV žebříčku, podobně jako třeba posléze SINNERS. Na lepší časy se začalo blýskat na konci léta, kdy přišel Hobbit a společně s ním i posun do hlavního týmu. Sestava okolo nafanyho začala dělat viditelný progres a rok 2021 měl být tím přelomovým. A taky že je!

První vítězství čekalo na Rusy hned zkraje ledna, když po těžce vybojované výhře nad SINNERS dokázali ovládnout Vulkan Fight Series. Zřejmě doposud nejúžasnější výsledek čekal na Gambit v průběhu března. Na turnaji IEM Katowice na tom byli žebříčkově nejhůře ze všech účastněných a do celé akce se dostali z play-in části. Neskutečně hrající sniper Dmitry "sh1ro" Sokolov, později vyhlášený jako MVP, ale rozjel se svými spoluhráči famózní tažení a Gambit prvenstvím šokovali celý svět. Rusové se totiž vyhoupli na 4. místo světového žebříčku, další úspěchy ale na sebe nenechaly čekat a od té doby zatím na nižší pozici v rankingu nebyli.

Gambit CS:GO tým
Gambit CS:GO tým
Foto: Gambit Esports

V ESL Pro League skončili na druhém místě, ale poté přišla prvenství z Pinnacle Cupu i z BLAST Premier Spring Showdown. Měsíc květen byl ve znamení prvního kvalifikačního turnaje na Major, což byla v CIS regionu po organizační stránce velmi bídně zajištěná EPIC League. Nic to ale nezměnilo na tom, že se Gambit stali jejími vítězi a odnesli si důležitých 1 600 bodů. Skvělá forma se přesunula i do nedávného IEM Summer, kde Gambit sice dokráčeli do play-off s menšími problémy, v samotném vyvrcholení ale byli opět bezchybní. Zatím poslední zářez pak udělali minulý týden na BLAST Premier Spring Finals, kde společně excelovali Ax1Le a Hobbit.

Zajímavé je, že podle všech informací mají tito Rusové ve svých smlouvách údajně to, že čím výše jsou v žebříčku, tím více si vydělávají. Vzpomeňte si na dobu, kdy hráli jeden Tier 2-3 turnaj za druhým, aby si dostatečně vydělali, což je ale od katowického turnaje minulostí. Díky tomuto faktu tak mají hráči obrovskou motivaci, protože smlouvy údajně obsahují samotnou klauzuli o 1. příčce v HLTV žebříčku. Úspěchům hodně pomáhá téměř neustále probíhající bootcamp – hráči jsou totiž z různých koutů Ruska, Hobbit pochází z Kazachstánu a ping by mohl negativně ovlivňovat jejich výkony. Společně trávené chvíle jim podle herního projevu náramně sedí.

Sečteno, podtrženo, Gambit jsou prostě fenomenální! Za letošek si už sedmkrát prožili pocit vítězství, ve finále byli dokonce hned desetkrát. Pokud takhle budou pokračovat, INTEL Grand Slam je určitě v dohlednu, čímž by se zdvojnásobilo to, co si tým zatím na finančních odměnách vydělal – neskutečných 1 005 500 dolarů. Pokud své výsledky udrží i v LAN prostředí, mohou atakovat i historické tabulky. Pro mnohé fanoušky totiž připomínají dobu dokonalého herního stylu Astralis. Všichni kromě Hobbita však mají s offline turnaji minimální zkušenosti, ačkoliv je těžké odhadnout, jak na stage budou hrát, protože tento pocit nezažil v posledním roce a půl nikdo.

Štítky: Gambit Esports
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.