Přejít k hlavnímu obsahu

Jarlova cesta za titulem vicemistra světa

3. 1. 2021 | 13:50 Hearthstone
Jeden z největších úspěchů českého esportu si v polovině prosince uplynulého roku připsal karetní mág Jaromír "Jarla" Vyskočil – na světovém šampionátu v Hearthstone si totiž došel až pro krásné druhé místo. Jak celá jeho cesta za tímto úspěchem probíhala?
Jarla
Jarla
Zdroj: Zdroj

Jarní sezóna Grandmasters

Vše odstartovalo něco, co se v důsledku na Jarlově životním úspěchu podepsalo jen minimálně. Jarní sezóna Hearthstone Grandmasters, tedy nejprestižnější dlouhodobé soutěže na světové HS scéně, byla první možností, skrze kterou se Jaromír mohl probojovat na Mistrovství světa, bohužel to ale nevyšlo. I tak ale zvládl už na jaře prokázat, že je jedním z dlouhodobě nejsilnějších hráčů vůbec. Stále si totiž dokázal držet parádní winrate a už samotný postup do play-off byl úspěch.

Zvlášť když připočteme, že na něj dosáhl z druhého místa, které mu na úvod zajistilo jeden freewin. Ten pak navíc ještě následoval výhrou 3:2 nad Swidzem, a to, že pak už v semifinále nestačil na BunnyHoppore, ho tak nikterak mrzet nemuselo. Ani nám neušlo, že i tento výkon byl opravdu povedený – Jarlu jsme za něj odměnili titulem Hráč měsíce. Při té příležitosti jsme s ním navíc udělali i rozhovor, a tuto část sezóny si tak můžete připomenout i pomocí něj.

Jaromír "Jarla" Vyskočil
Jaromír "Jarla" Vyskočil
Foto: Jarla jako mistr ČR za rok 2018

Podzimní sezóna Grandmasters

Jestli lze Jarlovo jarní působení v Grandmasters označit jako úspěšné, těžko říct, jakým slovem popsat to podzimní. Excelovat se mu dařilo už od začátku, jenže v nejprestižnější dlouhodobé soutěži na světě nemá nic jednoduché ani hráč Jarlova kalibru. Před posledním týdnem v evropské divizi A se tak se skóre 2:3 nejenže musel vážně obávat toho, že mu uteče play-off, ale dokonce i baráže. Po hektickém závěru, v němž si připsal dvě výhry, ale nakonec skončil dokonce druhý, čímž se opět dostal do pozice, z níž ho od postupu na Mistrovství světa dělily jen tři výhry.

V play-off pak zvládl své soupeře překonat ještě před samotným startem. Zvolit riskantní lineup silně orientovaný proti Warriorům, který mu pomohl právě už v závěru základní části, se totiž po odhalení zbytku decklistů ukázalo být extrémně dobrým krokem. A to i přes to, že nakonec potkal oba dva hráče, co Warriora nehráli. Na ty totiž nakonec stejně stačil, a prokázat sílu svého line-upu pak tak mohl aspoň ve finále, kde už konečně potkal někoho, kdo Warriorovi věřil. Tím hráčem byla sice jedna z největších legend celého Hearthstone, Thijs, ani on ale neměl na to Jarlu zastavit, a ten se tak jako první Čech v historii kvalifikoval na světový šampionát. I při této příležitosti jsme si Jaromíra vyzpovídali, podívat se, jak podzimní play-off shrnul on sám, tak můžete zde.

Jarla
Jarla
Zdroj: Nordavind

Mistrovství světa

Zbývá tak už jen právě samotné Mistrovství světa. To sice nedopadlo tím nejlepším možným způsobem, i tak ale nabídlo nádhernou podívanou, která navíc měla i relativně pěkný konec. Ano, spokojit se s něčím jiným než zlatem by sice žádný hráč neměl, být ale druhý nejlepší na světě? I to je neskutečný úspěch! Jarla si při cestě za ním navíc na úvod připsal dvě suverénní, rychlé výhry 3:0, čímž si hned během prvního dne Mistrovství světa zajistil místo v nejlepší čtveřici.

A v krasojízdě pokračoval i v neděli – v semifinále proti SilverNameovi sice ztratil jednu hru, to mu ale vzhledem k tomu, že si výhrou 3:1 stejně zajistil místo ve finále, mohlo být naprosto jedno. V samotném finále na něj pak čekal glory, jenž byl sice jedním z těch, které ve skupině porazil 3:0, zároveň ale sám Jarla zmiňoval, že proti němu to má line-upově snad nejhorší ze všech hráčů v turnaji. I přes to s ním ale svedl krásnou bitvu, a i když se po ní musel spokojit se stříbrem, stydět se rozhodně nemusí. To ostatně sám uznal i v našem v roce 2020 posledním rozhovoru, který si můžete přečíst tady.

miluju videohry a hlavně ligu legend