Přejít k hlavnímu obsahu

Loučení na nejvyšším vrcholu pro eXtatus. Známe nové mistry v počítačových a mobilních hrách

Čeští hráči videoher znají své krále. Největší esportové události Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách a Samsung Mistrovství ČR v mobilních hrách korunovaly vítěze v osmi titulech.
eXtatus CS:GO
eXtatus CS:GO

Z triumfu se v CS:GO i PUBG raduje organizace eXtatus, která dopsala krásný příběh. Již před turnajem totiž oznámila ukončení své činnosti, a tak své působení uzavřela na vrcholu. Ve finále League of Legends dokázal zvítězit favorit tohoto turnaje, tým CZC.eSuba. Nejlepší strategické myšlení pak předvedl Jakub Šperk alias JJPasak, který ovládl finále v Teamfight Tactics. Posledním titulem v rámci počítačových her bylo Rainbow Six: Siege, kde si se soupeři poradil tým Fadee Gaming. Nejúspěšnější karetní balíčky si ve hře Hearthstone zvolil Oldřich Mahdal alias Faeli, bitevní pole hry Clash Royale opanoval Thai Dang Xuan, známý jako bRoCk. Mistry České republiky se premiérově ve hře Fortnite stala dvojice DomboX a DavboX z týmu iNvolute.

Jsem rád, že jsme v Brně opět mohli sledovat souboje špičkových hráčů. Nicméně mistrovství není jen o tomto výjimečném víkendu. Do kvalifikačních turnajů se nám přes celý rok přihlásily desítky tisíc hráčů a já jsem rád, že jejich zájem je obrovský. A to i ze strany diváků, kterých dorazilo přímo na místo přes 52 000. Další pak sledovali soupeření hráčů i prostřednictvím Twitch kanálů a HbbTV stanice Prima COOL, kde jsme od čtvrtka do neděle zaznamenali přes 500 000 zhlédnutí. Velký dík ale samozřejmě patří také partnerům, bez kterých bychom nedokázali udržet vysokou úroveň akce. Věřím, že tomu bude tak i nadále a v roce 2020, kdy nás čeká jubilejní desátý ročník v počítačových hrách a pátý ročník v mobilních hrách, bude ještě lepší a větší,

říká Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone.

eXtatus PUBG

Counter-Strike ovládl tým eXtatus

Vrcholem letošního Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách bylo finále hry Counter-Strike: Global Offensive, kde se ve finále utkaly týmy eXtatus a ECLOT.LYNX. První jmenovaný dokázal potěšit své fanoušky, kteří skandovali jejich jméno přes celý pavilon B Brněnského výstaviště, a v posledním zápase mistrovství zdolat své soupeře 2:0 na zápasy. Bronz si odnáší tým Trust.Universe, který na třech mapách porazil přemohl Brute.GG. Do historie se ale dokázala zapsat i semifinálová série mezi eXtatus a Universe. První mapa totiž nabídla obrovskou bitvu, kterou rozhodlo až čtvrté prodloužení. V ní lépe pozornost udrželi právě budoucí šampioni. Pro eXtatus to byl druhý titul na turnaji a jejich pohádka tak má zlatý konec, čemuž vděčí sestavě DESTY, luko, wEAMO, Fraged, Pechyn a forji.

  • 1. místo: eXtatus – 70 000 Kč
  • 2. místo: ECLOT.LYNX – 30 000 Kč
  • 3. místo: Trust.Universe – 15 000 Kč
  • 4. místo: Brute.GG – 5000 Kč

I z PUBG putuje titul k eXtatus

Svoji spanilou jízdu ve hře PUBG začal tým eXtatus během sobotního odpoledne. V šestnácti mapách nakonec dokázal nasbírat 148 bodů, a se sedmibodovým náskokem si tak vzít první pohár, který se na hlavní stage rozdával. Za sebou nechali hráči eXtatus patnáct týmů, jejichž hráči se na celoroční finále probojovali. Noví králové vstoupili do turnaje dvěma nepovedenými mapami, kdy vypadli hned jako první, přesto se ale dokázali oklepat a postupně prokousat průběžným bodováním. Od třináctého kola se usadili nejvýše, a již před sebe nikoho nepustili. Pro pohár si tak přišli RedgieBeardo, Hawki, Double a Kejdoran. Stříbro si z Brna odnáší tým Full Focus Fast Win, jehož reprezentanti měli nejpřesnější mušku ze všech, a díky 96 killům dokázali skončit v cíli těsně pod vrcholem. Na posledním stupínku vítězů pak stejně jako v Counter-Strike končí Trust.Universe, kteří o pouhý bod přeskočili CZC.eSubu.

  • 1. místo: eXtatus – 40 000 Kč
  • 2. místo: Full Focus Fast Win – 26 000 Kč
  • 3. místo: Trust.Universe – 16 000 Kč
  • 4. místo: CZC.eSuba – 12 000 Kč
  • 5. místo: Online Vision Gaming – 6 000 Kč
eSuba LoL

Mistrem League of Legends se stává CZC.eSuba

Ve hře League of Legends potvrdila stejně jako vloni svou roli favorita CZC.eSuba ve složení Wondro, Jejky, Random, Sirinox, Vasked a Nightshare. Kromě základních skupin, kde ztratila jedinou mapu, si formu přinesla i do finále. Tam sice jedním nepovedeným draftem její hráči ztratili opět jednu hru, ale celkovým výsledkem 3:1 porazili tým Srdce nehasnou ovládli tak vyvrcholení, které pro fanoušky připravil partner Gillette. Bronzové medaile si na krk nakonec pověsili zástupci Brute.GG, kteří Vikingekrig Esports oplatili porážku 2:1 ze základních skupin. Pro Brute to může být alespoň menší útěcha po nevydařeném zakončení turnaje v CS:GO.

  • 1. místo: CZC.eSuba – 35 000 Kč
  • 2. místo: Srdce nehasnou – 15 000 Kč
  • 3. místo: Brute.GG – 10 000 Kč
  • 4. místo: Vikingekrig Esports – 5000 Kč

V Teamfight Tactics zvítězil JJPasak

Mistrovství ČR v Teamfight Tactics, které proběhlo pod patronátem společností AMD a XPG, nejlépe zvládl reprezentant nejstaršího českého esportového týmu NecroRaisers, Jakub "JJPasak" Šperk. Ten nejprve vyhrál i přes mírně nejistý začátek skupinu B a podobný průběh měla i finálová kola. Poté, co si v první hře zřejmě trošku otestoval své protivníky a zůstal ve druhé polovině startovního pole, v těch následujících se mu pokaždé podařilo skončit nejhůře druhý. Díky těmto stabilním výkonům si tak v součtu odnesl nejvíce bodů a s nimi i titul mistra České republiky.

  • 1. místo: NR.JJPasak – 14 000 Kč
  • 2. místo: eSuba.GarO – 8 000 Kč
  • 3. místo: CryptoO71 – 5 000 Kč
  • 4. místo: Acnev – 3 000 Kč
Fortnite iNvolute

V Rainbow Six slaví tým Fadee Gaming

Na mistrovství se předvedly také čtyři nejlepší týmy ve hře Tom Clancy's Rainbow Six: Siege, kterou si pod svá křídla vzala společnost DELL. Nejlepší komunikaci a týmovou koordinaci předvedli zástupci Fadee Gaming, kteří zvítězili metodou start-cíl. Kromě prvního místa ve skupině zvládli i následné grandfinále, které ale pro pětici Yuki, Assassin, EideTic, HanzT, yaNNNNNgoo rozhodně nebylo procházkou růžovým sadem. V těsném souboji museli absolvovat dokonce maximální možný počet map a konečným výsledkem 3:2 odsunuli na druhou příčku své rivaly z Lan Party Hotelu.

  • 1. místo: Fadee Gaming – 20 000 Kč
  • 2. místo: Lan Party Hotel – 10 000 Kč
  • 3. místo: Cyber Gaming – 5 000 Kč

Fortnite patřilo bratrské dvojici iNvolute

Ve hře Fortnite se ukázalo, že když rodina drží pospolu, může to dotáhnout daleko – dokonce až na příčky nejvyšší. V souboji dvojic to předvedlo na výbornou právě bratrské duo hrající pod přezdívkami DavboX a DomboX, reprezentující tým iNvolute. Určitě o nich ještě v budoucnu hodně uslyšíme, už jen proto, že prvnímu jmenovanému je teprve devět let. Celou svoji kariéru tak má před sebou, a jak ji nejlépe začít než titulem mistra České republiky? Pouze s druhým místem se tak museli spokojit hráči eYanzee.

  • 1. místo: iNvolute – 20 000 Kč
  • 2. místo: eYanzee – 10 000 Kč
  • 3. až 4. místo: Legends are back – 4 000 Kč
  • 3. až 4. místo: ZEDNÍCI – 4 000 Kč
Moops Faeli

Finále Hearthstone zvládl s přehledem Faeli

Karetní hra Hearthstone tradičně patří k hlavním pilířům mistrovství již od svého vydání v roce 2014, a v programu tak nemohla chybět ani letos. Ze dvou skupinových fází, které se hrály formou vyřazovacího pavouka, nakonec do semifinále postoupili hráči Faeli, Valdaboy, BlizzconJan a ČiliJalapeňo. Své zápasy o postup do posledního souboje lépe zvládli první dva jmenovaní, kteří zároveň reprezentují barvy organizace Team Moops. Ve finále nemuseli diváci čekat na nového šampiona dlouho. Poměrně jednoznačným výsledkem 3:0 se jím stal velezkušený Oldřich "Faeli" Mahdal.

  • 1. místo: MPS.Faeli – 30 000 Kč 
  • 2. místo: MPS.Valdaboy – 10 000 Kč
  • 3. až 4. místo: eE.BlizzconJan – 5 000 Kč
  • 3. až 4. místo: ECLOT.ČiliJalapeňo – 5 000 Kč

Titulem mistra v Clash Royale se již podruhé pyšní bRoCk

Již po základních skupinách bylo rozhodnuto o tom, že Mára Škvára svůj titul neobhájí. Ve vzduchu tak visela otázka, zda se na příčce nejvyšší dočkáme nové tváře, nebo se po roční pauze vrátí na trůn Thai Dang "bRoCk" Xuan z týmu Zetko Esports. Ten si nakonec pro titul opravdu došel, když ve čtvrtfinále vyřadil svého spoluhráče Paradoxe, v semifinále si dále poradil s Petrbossem 3:1 a stejným poměrem ukončil i zlaté naděje PaTostarka. Vůbec poprvé se tak jednomu hráči podařilo zvítězit ve hře Clash Royale na Mistrovství České republiky podruhé v historii.

  • 1. místo: Zetko.bRoCk – 18 000 Kč
  • 2. místo: nEph.PaTostark – 7 000 Kč
  • 3. až 4. místo: CG.Dragonder – 2 500 Kč
  • 3. až 4. místo: Inae.Petrboss – 2 500 Kč
Zetko bRoCk
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.