Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2020: Neon (#4)

12. 1. 2021 | 15:50 League of Legends
Bramborovou pozici v letošní anketě TOP 10 CZSK obsadil slovenský střelec Matúš "Neon" Jakubčík, který se tak po šestém místě z loňského roku vrací na stejnou pozici, kterou obsadil před dvěma roky. Rok pro něj nezačal sice vůbec dobře, ale nakonec si zahrál i v LEC.
Neon TOP 10 CZSK
Neon TOP 10 CZSK
Zdroj: Zdroj

Také tento rozhovor, stejně jako kompletní anketu TOP 10 CZSK za rok 2020 přináší herní monitory AOC C27G2ZU/BK Gaming. Na začátku roku obdržel několikaměsíční kompetitivní ban, který jej ze hry vyřadil minimálně na polovinu jarní části sezóny. Okamžitě s ním rozvázal smlouvu také jeho tým Misfits Gaming a Neonovi se tak celý rok 2020 hned na úvod zkomplikoval. Naštěstí pro něj ale v době konce jeho banu ukončil své působení v Schalke řecký střelec FORG1VEN. Díky tomu se v Schalke uvolnilo místo v akademii, se kterou Neon ovládl německou ligu, ale na EU Masters se nepovedlo ani postoupit ze skupiny.

Přesto Neon začínal dostávat své šance i v LEC, kde nakonec zaujal místo v základní sestavě a týmu pomohl k legendárnímu #S04MIRACLERUN, během kterého vyhráli v základní části sedm zápasů v řadě a následně přehráli 3:0 i SK Gaming v play-off. O Worlds nakonec Neonův tým připravili MAD Lions, kterým Schalke v zápase o Worlds podlehlo 1:3.


Jak bys krátce obecně zhodnotil letošní sezónu ze svého pohledu?

Rád by som povedal, že som spokojný, ale keďže sme boli len dve výhry od Worlds a neuspeli sme, tak som z toho popravde celkom sklamaný.

Na začátku roku jsi obdržel tvrdý ban, který mnozí vnímali tak, že by ti klidně mohl zničit kariéru. Nebál ses něčeho takového? 

Samozrejme a denne som tiež premýšľal o tom, že skončím. Pomohlo mi, keď som si uvedomil, že som sa správal ako idiot a podľa mňa som v tomto smere dosť dospel.

Jen pár týdnů po skončení banu jsi oficiálně posílil barvy Schalke 04, kam jsi dostal pozvánku zejména díky kontroverznímu odchodu FORG1VENa. Sešlo se vše ideálně? 

Viacmenej. Mal som popravde viacero dobrých ponúk, takže som bol sám vskutku prekvapený, ako som nakoniec skočil.

Schalke 04 Neon
Schalke 04 Neon
Foto: FC Schalke 04 Esports

Jarní split jsi dohrál v německé Prime League, kterou se vám s týmem povedlo vyhrát, ale na EU Masters jste vypadli již ve skupině. Jak hodnotíš tohle období?

Návrat bol veľmi ľahký, skúseností v ERL mám už veľa, takže ani vyhrať nemeckou ligu pre mňa nebol extra veľký úspech. Viac ma mrzelo to, že sme na European Masters vypadli tak skoro. Moji spoluhráči totiž neboli schopní pod náporom vtedajšej situácie podať normálny výkon.

V létě Schalke chtěli najít stabilní silnou botlane a po úvodních týdnech jsi nakonec skončil v základní sestavě ty a Dreams. Jak probíhal tento proces?

Rozhodli tryouty. S Dreamsem sme mali o dosť lepší laning phase, a preto sa čoskoro tím rozhodol, že chce spolupracovať práve s nami.

První polovinu základní části skončili Schalke s jedinou výhrou. Co ti běželo hlavou v moment, kdy to vypadalo, že jsou šance na play-off ty tam?

Atmosféra bola veľmi zlá, avšak sme stále hrali a snažili sme sa, aby nás daná situácia moc neovplyvňovala. Ja sám som pokladal split za dokončenú, takže už som len čakal na to, až konečne pôjdem domov.

Nakonec jste sedmi výhrami v řadě do play-off přeci jen proklouzli. Jak se z tvého pohledu rodil #S04MIRACLERUN? 

Jednoducho sme sa stále snažili hrať našu hru a ono to proste nejako clicklo.

Play-off jste zahájili jasnou výhrou nad SK Gaming s Crownshotem, ale nakonec vám účast na Worlds unikla v sérii proti MAD Lions. 

MAD Lions boli jednoducho lepší, hlavne čo sa týka botside, teda botlane a jungle. Sériu som sám zahral veľmi zle, jednoducho som tú situáciu bohužiaľ nezvládol ...

LEC Schalke
LEC Schalke
Foto: FC Schalke 04 Esports

V době, kdy se týmu začalo dařit tě mnoho expertů chválilo za příkladnou práci na weak side. Jak vnímáš svoji roli v týmu teď?

Well, meta vtedy bola dosť iná a Senna bola jednoducho perfektný weak side šampión. Som schopný zahrať obe strany mapy, ale keďže nášmu tímu neprestali dávať Sennu, tak sme boli väčšinou s Dreams weak side.

Očekávání od Schalke jsou v další sezóně dosti rozporuplná očekávání. Někdo vás vnímá jako Worlds contenders, někdo jako bottom tým. Jaké máte s týmem ambice?

Myslím, že máme na to sa dostať na Worlds. Momentálne by som nás hodnotil ako middle pack team. Myslím, že zmeny sme urobili k lepšiemu, hoci človek nikdy dopredu nevie, ako bude tím reálne fungovať. S Limitom si rozumieme veľmi dobre, takže si myslím, že budeme veľmi solídná botlane.

Jak vnímáš ovlivnění soutěže koronavirem? Pomohlo to nováčkům nebo více stresujícím se hráčům podávat lepší výkony?

Podľa mňa to zvýšilo level, pretože všetci hrajú online zo svojej komfortnej zóny. Nehral som na stage tak dlho, že je pre mňa dosť ťažké o tom hovoriť, snáď sa tam tento rok znova dostaneme.


TOP 10 CZSK 2020:

  1. ???
  2. ???
  3. ???
  4.  Slovensko Matúš "Neon" Jakubčík
  5.  Česká republika Petr "Denyk" Haramach
  6.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál
  7.  Česká republika Adam "Random" Grepl
  8.  Česká republika Jakub "Dreedy" Viceník
  9.  Česká republika David "Jejky" Jakubec
  10.  Česká republika Nguyễn "Eren" Đức Anh

Hlasovali: Tomáš "Nightshare" Kněžínek, Radim "Zizou" Zaoral, Jan "Worry" Voráček, David "Krakeer" Bruk, Dalibor "Dalijes" Vacek, Luong "Narama" Nguyen, Radek "DON LAFFSON" Mikušovský, Dominik "Speedy" Hanus, Richard "Micro" Mendl, Marek "Krewca" Krejčík, Tomáš "Mortsche" Anděl, Jan "Kangae" Sekanina, Prokop "Hippowan" Sojka, Čtenáři webu playzone.cz