Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: STYKO (#3)

15. 1. 2020 | 19:55 Counter-Strike 2
Jak už nejspíše všichni dobře tušíte, letošní stupně vítězů bude kompletně patřit slovenským hráčům. Prvním pomyslným medailistou je Martin 'STYKO' Styk, který obhájil bronzovou příčku z loňského roku, když před sebe pustil frozena a přeskočil oskara. Již brzy 24letý hráč se zkušenostmi z Majoru nám přiblížil celý loňský rok, který zakončil jako hráč známé švédské organizace Godsent.
Martin 'STYKO' Styk
Martin 'STYKO' Styk

Jak bys ve dvou větách shrnul uplynulých dvanáct měsíců tvým pohledem?

2019 je pre mňa rokom viacerých zmien v hre. Na to, čo ma "preslávilo", som musel v priebehu par týždňov zabudnúť a rozhodol som sa úplne prekopať svoj prístup k hre a hlavne byť viac aktivný a stabilnejší hráč. Hlavne som sa sústredil na všestrannosť, snažím sa neupadnúť do stereotypu jednej roli v tíme, ako tomu bolo pred tým.

2019 je pre mňa rokom viacerých zmien v hre.

Vracíš se ještě někdy ke vzpomínkám na to, jak angažmá v mousesports v lednu skončilo?

Určite áno. Bola to najúspešnejšia časť mojej kariéry, ale koniec koncov som rád, že sa im darí viac bezo mňa a s inou zostavou. Aj to mi ukázalo, že zrejme ja som bol ten hráč, ktorý brzdil vývoj tímu najviac v roku 2018.

Martin 'STYKO' Styk

Bylo tehdy hrát s NoChance jedinou volbou, vzhledem k tomu, že jsi měl platnou smlouvu?

Áno, aj keď boli návrhy o moje odkúpenie, tak väčšinou sa jednalo o NA tímy. To ma až tak nelákalo, hlavne sa jednalo najmä o Tier 2 tímy – pretože podľa mňa sú v NA len tri Tier 1 tímy.

Ísť do NA ma až tak nelákalo, hlavne sa jednalo najmä o Tier 2 tímy.

Dokážeš alespoň naznačit, jestli jsi jako hráč "na lavičce" něco vydělal? Nebo jsi měl prostě smůlu?

50 % z toho, čo by som zarobil ako hráč v normálnej zostave, ktorá hrá turnaje. Presnú sumu ale radšej nezverejním.

V NoChance ses vyměnil s frozenem, který šel do mouz. Znamenalo to výměnu stráží slovenské generace?

Bola to len otázka času. Jediné , čo nás s frozenom spája, je asi to, že sme obaja Slováci, tak nás dosť porovnávajú. Podľa mňa má frozen úplne iné zodpovednosti v tíme, ako som mal ja, takže porovnávať sa to veľmi nedá. Avšak je určite ďaleko lepší hráč ako ja, takže právom si miesto v takom tíme zaslúži.

Martin 'STYKO' Styk

Jaký potenciál jsi tehdy viděl v sestavě NoChance, jejíž jádro funguje až dodnes?

Potenciál som videl a stále vidím, že by sme mohli preraziť do TOP 20, možno sa dostať na Minor a tam prekvapiť a dostať sa na Major. Hocičo viac, ako napr. TOP 16 na Majori, by bol "fluke", tak isto ako aj dostať sa do play-off na nejakom evente s nálepkou "Big Event". Jednoducho na to nemáme dostatočne dobrých hráčov ani mentalitu, aspoň zatiaľ. Či sa to zmení, uvidíme, ale posledné mesiace sme nepokročili skoro vôbec.

Potenciál som videl a stále vidím, že by sme mohli preraziť do TOP 20, možno sa dostať na Minor a tam prekvapiť a dostať sa na Major.

Na čem nejvíce kolabovalo to, že jste půl roku hledali jakoukoliv organizaci?

Mysleli sme si, že sme nedocenený. To hlavne spôsoboval náš rank v HLTV rebríčku, keď sme vedeli, že máme na oveľa viac, ale najprv sme to potrebovali dokázať. Keď prišli prvé lepšie umiestnenia online, tak už ponuky prichádzali častejšie, až kým Godsent neprišiel s ponukou, ktorá nám vyhovovala.

Ke krátké epizodě ve SMASH se vracet nebudu, ale jak moc tě potěšil právě zájem Godsent?

Ja som sa potešil hlavne tomu, že manažment organizácie a hráči v Godsent sa poznajú, takže je to taká kamarátska spolupráca, čo je v našom prípade lepšie ako profesionálny prístup medzi organizáciou a hráčmi. Najväčšiu zásluhu ma na tom vzťah medzi Pronaxom a Devilwalkom.

Martin 'STYKO' Styk

Jaký to byl pocit vyhrát za Godsent hned první turnaj a skoro nakouknout do TOP 20? Jak moc ti to chybělo?

TOP 20 sme ešte v tomto tíme neboli, boli sme blízko, ale je to náš ciel sa tam dostať a udržať aspoň nejakú relevantnú dobu. Pocit to bol ale skvelý, hlavne sa mi páčilo, že sme porazili vo finále Tricked (dnes už MAD Lions), ktorí sú podľa mňa oveľa lepší tím ako my. Vtedy sa stalo asi prvýkrát, že sme v BO3 porazili lepší team než sme my a bolo to zaslúžené.

Som rad za novinku o tíme Sinners a dúfam, že ich uvidíme v TOP 30 ešte tento polrok.

Na závěr se zeptám, sleduješ aspoň po očku domácí scénu? Nemáš tu nějakého dalšího hráče, u kterého vidíš velkou budoucnost?

Jediné, čo som u nás doma sledoval, bolo Y-Games, keďže som sa ho sám zúčastnil. Na tomto turnaji ale všetci prišli v mixoch, takže je ťažké niečo vyhodnotiť. V tíme s nami ale hral Tusi, s ktorým sa mi hralo fajn, takže dúfam, že sa mu bude dariť v budúcnosti, aj keď neviem, aké ma plány. Tiež som rad za novinku o tíme Sinners. Dúfam, že sa ukážu v peknom svetle a uvidíme ich v TOP 30 ešte tento polrok. Držím palce!

Martin 'STYKO' Styk
Štítky: TOP10 2019, styko
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.