Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Carzzy (#6)

2. 1. 2019 | 04:30 League of Legends
Na šesté příčce se umístil Matyáš "Carzzy" Orság. Český botlaner si letos zahrál v týmech z Německa a Španělska. Na závěr sezóny dokázal konečně vyhrát i velký domácí turnaj.
TOP 10 CZSK Carzzy #6
TOP 10 CZSK Carzzy #6

Carzzy začal sezónu odchodem do organizace, která měla předchozí rok tým v evropské LCS - Mysterious Monkeys. S pádem do regionální ligy ale rozpočet značně klesl, takže v týmu nezůstal kámen na kameni. I přesto Mysterious Monkeys patřili ke špičce německé ligy. Nakonec sice tým v jarním play-off skončil na 3. - 4. místě, ale na European Masters se podíval stejně. Díky tomu, že by MM byli za bývalého systému týmem v Challenger Series totiž organizace dostala na EU Masters místo automaticky. V hlavní fázi však Carzzyho tým neuhrál ani hru a potvrdil tragickou bilanci německých reprezentantů (1 - 10). 

V letním splitu se Carzzy rozhodl změnit působiště a přesunul se do španělské LVP, kde se připojil k týmu KIYF. Ve Španělsku okusil nejsilnější regionální ligu, kde však brzy ukázal svou sílu. O tom svědčí i třetí místo po základní části, které hráči KIYF urvali na úkor MAD Lions či Tarkyho eMonkeyz. Na EU Masters se však tým nekvalifikoval, protože v semifinále podlehl Deynykovi s Vodafone Giants. Proti stejnému soupeři pak Carzzy a KIYF padli i v semifinále zimního Iberian Cupu. V průběhu podzimu se Carzzy vrátil i na domácí scénu, kde získal stříbra na MSR (Majestic Lions) i MČR (Lancraft). Zlaté medaile se ale konečně dočkal, a to na ESL Mistrovství ČR a Slovenska, kde s obměněnou sestavou Lancraftu porazil eSubu 2:0.

Carzzy TOP 10

Rozhovor

Ahoj Carzzy! Nejprve ti za celou PZ redakci gratuluji k celkovému šestému místu. Co pro tebe znamená 6. místo?

Ahoj! Jsem rád, že jsem se umístil alespoň na 6. místě. Myslím, že to umístění je pro mě OK, vzhledem k mým úspěchům, které zatím mám, avšak po skillové stránce s tím moc nesouhlasím. Příští rok se třeba o nějaké příčky vyšplhám!

Letošní sezónu jsi započal v Mysterious Monkeys v německé lize. Jak se ti líbilo první zahraniční angažmá? 

V Mysterious Monkeys jsem zrovna chytil partu spoluhráčů, se kterými nebylo těžké dostat se do bližšího kontaktu, a tím pádem byl průběh začleňování do týmu hladký. Naše výsledky sice nebyly nejlepší, ale předčili jsme všechna očekávání. Nikdo v týmu nebyl moc zkušený a trenér taky nebyl žádné terno, takže jsem se pustil do samostudia. Celkově jsem se dost naučil o mojí vlastní roli - lane management, wave management, tempo, atd... Hodně mi pomohlo, že mi nikdo neříkal, co mám dělat a zjišťoval jsem si vše sám. Ohledně dalších nabídek - ozval se mi ještě jeden německý tým, ALTERNATE aTTaX, a pár horších týmů z jiných national lig, ale rozhodl jsem se pro MM.

Po jarním splitu jste se s týmem zúčastnili i European Masters, ale v hlavní fázi turnaje jste nevyhráli ani zápas. Proč jste proti evropské špičce selhali? 

Jak jsem se zmínil nahoře, můj tým nebyl zrovna nejlepší. Nechci na nikoho nadávat, protože jsem ještě sám v té době nebyl na profesionální úrovni, ale rozhodně bychom se dostali ze skupiny, kdybychom to brali více vážně, nebo by se udělala nějaká změna v soupisce. Oproti ostatním týmům jsme navíc moc nescrimovali, což se také podepsalo na našich výkonech.

V letním splitu jsi přestoupil do španělského KIYF. Jak se tenhle přesun zrodil?

Po Mysterious Monkeys jsem měl jen 2 ok nabídky, SK Gaming, kteří mě scamnuli a Mousesports kam jsem neprošel přes tryouty. Naštěstí se nakonec ozvali KIYF kde jsem měl možnost konečně se prosadit a ukázat se.

Španělská liga je často považována za vůbec nejlepší z regionálních lig. Tvůj tým nakonec skončil v semifinále. Jak bys ohodnotil vaše působení v LVP? 

Jedním z hlavních důvodů, proč jsme toho nedokázali víc, byla týmová morálka. Ze začátku jsme měli "trenéra", který nás spíš šikanoval než učil a hrál si na naši matku. Náš midlaner měl navíc velké mentální potíže. Konkurence byla docela velká, každý mohl porazit každého. Hrálo se systémem bo2, takže překvapit mohl i ten nejhorší tým. Řekl bych, že naše neefektivní scrimy měly za následek to, že jsme se nedostali do EU Masters a finále LVP.
 

Carzzy Mysterious Monkeys

Na domácí scéně jsi s Majestic Lions na Y-Games a poté s Lancraftem na MČR nestačil na eSubu. V čem vás hráči modré krve v těchto turnajích přehráli?

eSuba měla vždy individuálně lepší hráče na více důležitých rolích. Ehm ehm mid, jungle. Zdravím Ordna a Jejkyho. Taky byli více sehraní vzhledem k tomu že jsme neodehráli za celou dobu ani jediný scrim.

V průběhu offseason jsi s KIYF ještě odehrál Iberian Cup, kde jste opět podlehli v semifinále Vodafone Giants. V polské lize jsi pak s Jejkym a Tarkym obsadil druhé místo. Jak tyto eventy hodnotíš? 

Polsko pro nás byla jen bokovka, já, Jejky a Orome jsme ani do Polska cestovat nemohli a nechtěli, takže ta snaha vyhrát semifinále tam spíš moc nebyla, jelikož bychom se pak stejně museli vzdát a jel by tam ten druhý tým. Iberian Cup jsem hrál taky jen kvůli tomu, že v offseason nebylo co jiného dělat, ale zase jsem se něco nového přiučil.

Konec roku jsi zakončil prvním velkým domácím triumfem v kariéře. Jak se rodilo zlato na ESL Mistrovství ČR a Slovenska?

Myslím si, že rozhodla změna soupisky, Orome zde neměl žádnou konkurenci a Eren byl také krok k lepšímu. První zlato na nějakém větším turnaji v Česku pro mě znamená hodně, ale pořád to není MČR a já se nezastavím dokud ten titul neurvu ve svůj prospěch.

Během času ve Španělsku jsi změřil síly i s vítězi EU Masters, MAD Lions. Čtveřice hráčů z tohoto týmu putuje do LEC a tři z nich do SK Gaming. Myslíš, že mají šanci se v nejvyšší lize prosadit? 

Podle mě na tom nebudou moc dobře, ale třeba překvapí. Crownshot a Werlyb podle mě potáhnou ten tým k zemi. Selfmade a Pirean se budou muset předvést, Dreams zůstává otazníčkem.

Na svých sociálních sítích jsi už naznačil, že v KIYF pokračovat nebudeš. Už víš kam budeš směřovat příští rok?

Moc toho říct nemůžu, ale do Česka se rozhodně vrátit neplánuju. Možná se zase zastavím na nějaký ten turnaj, ale to je vše. Víc bohužel přiblížit nemůžu. Nabídky ale mám snad do všech lig kromě LEC. Pokusím se přidat k tomu co nejsilnějšímu týmu a zkusím vyhrát EU Masters. Za rok bych se chtěl nějak prohrábnout do LEC.

Díky za rozhovor. Držím palce do příští sezóny! Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům a svým fanouškům?

Já také děkuji za rozhovor, jsem rád že se PLAYzone snaží povědět o domácích hráčich co nejvíce lidem. Rád bych také poděkoval všem co mi fandí a sledují mě na sociálních sítích, a kdo mě ještě nesleduje tak je čas to tam odkliknout. Můj super content si můžete užívat na Facebooku, Twitteru i Instagramu
 

Carzzy KIYF

Hlasující

  • Komentátoři: Mozilla, Bronko, Vary May
  • Trenéři: Nightshare, Zizou
  • Redaktoři: Hippowan, huhy, Feak
  • Čtenáři webu PLAYzone

TOP 10 CZSK

  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. ...
  6.  Česká republika Matyáš "Carzzy" Orság
  7.  Česká republika Tomáš "Nardeus" Maršálek
  8.  Česká republika Jiří "Sawyor" Libanský
  9.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  10.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál