Přejít k hlavnímu obsahu

Věděli jste, že existují dokumenty o esportu? Přinášíme vám ty nejzajímavější

17. 12. 2020 | 08:19 Všechny hry
Vypadá to, že pandemie koronaviru nás jen tak neopustí, a tak vám přinášíme další tipy, na co se můžete mrknout, když zrovna máte volný večer a chuť se třeba i něco zajímavého dozvědět.
Zdroj: https://www.connectionsbyfinsa.com/esports-phenomenon/?lang=en
Zdroj: https://www.connectionsbyfinsa.com/esports-phenomenon/?lang=en

Esport jako odvětví funguje už nějakou dobu, a tak se není co divit, že kromě filmů vznikají také dokumenty. Tento měsíc např. britské BBC oznámilo dokument o esportové organizaci Excel Esports.

V esportu se skrývá mnohem více než „pouhé“ hraní a vysoké částky v prize poolech. Pojďte se na chvíli místo sledování turnajů a zápasů podívat také na samotné hráče, neboť esport je také o emocích, vztazích, konfliktech a dalších projevech, které jsou součástí lidského života a dělají esport tím, čím dnes je.  

Další výhodou je, že většinu z uvedených dokumentů najdete na YouTube, takže nemusíte nic stahovat. Můžete se s námi podělit v komentářích o to, který z uvedených dokumentů vás zaujal nejvíce. Pokud přece jen zjistíte, že dokumenty zkrátka nejsou váš šálek čaje, můžete vyzkoušet některou z filmových pecek inspirovaných hrami na našem seznamu

Free to Play (2014)

Jak už bylo zmíněno výše, prize pooly v některých turnajích dosahují závratných výšin. V tomto dokumentu sledujete cestu tří hráčů, Benedicta, Danila a Clintona, kteří překonávají osobní těžkosti, nátlak ze strany rodiny a realitu života, aby mohli soutěžit v turnaji o milion dolarů. Tato výhra jim může navždy změnit život. Výše prize poolu možná napoví, že se jedná o kompetitivní scénu Doty 2, jejíž prize pool rok co rok trhá rekordy.

FGC: Rise of the Fighting Game Community (2016)

Tento dokument prozkoumává minulost, současnost i budoucnost kompetitivní herní scény tzv. „bojových her“ a její komunitu. Původ bojových her bychom našli v původně boxovacích hrách, které se následně vyvinuly v boje mezi postavami se skvělými schopnostmi a komplexními speciálními manévry. Vývoj bojových her souvisí s vývojem esportu, FGC: Rise of the Fighting Game Community je poutavým dokumentem o této části příběhu esportu.   

Team Liquid – Breaking Point (2016)

Pokud jste opravdu zapáleným fanouškem esportu, možná jste už o tomto dokumentu něco slyšeli. I kdyby vás esport zajímal jenom okrajově, stojí za to mu dát šanci. Dokument se soustředí na esportovou organizaci Team Liquid, jež ho zároveň produkuje, a nabízí upřímný a otevřený, někdy až surový, příběh skupiny hráčů, kteří stojí proti konkurenceschopnosti, slabosti vedení, chybným výkonům a dalším napětí a problémům. Dokument svému publiku připomíná, že být profesionálním hráčem není nic snadného a že výzvy, jimž čelí, jsou i mimo obrazovku.  

MTV True Life – I’m a Gamer (2003)

Tento snímek není tak úplně dokument, ale neměli bychom ho v našem výčtu vynechat. Zachycuje na kameru určující okamžik v esportové historii. Před nějakými 17 lety MTV show jménem True Life zaměřila své kamery na Jonathana „Fatal1ty“ Wendela, původní esportovou celebritu, a vnesla jeho jméno do celosvětové známosti, a to již v době, kdy se některé současné esportové talenty teprve učily chodit. Epizoda je tak trochu časovou schránkou, připomíná, jaký byl počátek tisíciletí, a ukazuje dobu, kdy byl esport jednodušší, možná i trochu více zdvořilý a pojem „profesionální hráč“ ještě tak nedosáhl mainstreamové kultury.  

Live/Play Miniseries (2016)

Live/Play Miniseries je něco zvláště pro fanoušky oblíbeného titulu League of Legends. Série se nesoustředí pouze na ty největší události, je také o různých hráčích a fanoušcích, kteří jsou oddaní této hře. Vytváří dojemný, až uštěpačný pohled na to, proč lidé hrají, jak hry fungují jako pozitivní síla v hráčských životech, a na to, co esportová komunita znamená pro členy již ji tvoří. Live/Play je možná trošku sentimentální a nenajdete v něm přímý pohled na LoL jako hru, to ale mohou být jen další důvody, proč tuto minisérii zařadit do seznamu věcí, na něž se chcete podívat. 

The Smash Brothers (2013)

Zase tu máme jednu sérii, celkem 13 epizod vám zabere více než 4 hodiny. The Smash Brothers je skutečný dokument o tom, co tvoří hru a komunitu Super Smash Bros. Hra na blízko a komunita v hloubce a detailu, to dokument ukazuje, zatímco se dívá na kariéru sedmi oddaných hráčů, nebo také „smasherů“. Dokument vás zaujme i proto, že mu snadno porozumíte, nemusíte být sami zapálenými hráči, protože i tak autenticky mluví o tom, proč obecně milujeme hry, a co tato náklonnost může inspirovat. 

Zdroj: redbull.com
Štítky: esport dokument