Přejít k hlavnímu obsahu

SINNERS si letos vydělali skoro stejně jako třeba MOUZ! Kdo je na špici nejvýdělečnějších týmů roku?

31. 12. 2021 | 12:00 Counter-Strike 2 Zajímavost
Vyhodnocovat rok z pohledu týmů jde několika způsoby. Světový žebříček je jedna věc, zajímavým měřítkem je ale také hledisko vyhraných prize money. A my se právě na ty, kdo si na CS:GO scéně letos vystřílel největší obnos na svá finanční konta, se zaměříme v silvestrovském shrnutí letošní sezóny.
SINNERS
SINNERS
Zdroj: PLAYzone / MČR

Do roku 2021 vstoupili jako světové jedničky hráči Astralis. Od března je postupně vystřídali Natus Vincere, Gambit a ještě jednou, až doposud, Natus Vincere. Dominance ikonické ukrajinské organizace trvá nepřetržitě již od poloviny července, proto není pochyb o tom, kdo byl králem letošní sezóny.

NAVI letos mají na kontě triumf v BLAST Premier Global Final, DH Masters Spring, IEM Cologne, ESL Pro League, BLAST Premier Fall, BLAST Premier World Final a hlavně také z PGL Majoru. Plus k tomu všemu získali ještě Intel Grand Slam. Od července v kolonce umístění nesvítí 1. místo jen u jednoho turnaje, když v nic neřešícím finále IEM Fall CIS nestačili na Gambit. V takřka nepřetržité linii jen na prize money získali přes 3 miliony dolarů, celkově si za celý rok přišli na 4 250 500 dolarů, v přepočtu něco přes 90 milionů korun.

Napříč celým esportem se NAVI stali v podstatě jediným týmem, který může konkurovat Dota 2 celkům. The International je prostě gigant, dlouhodobá konzistence NAVI je ale možná ještě znamenitější, o týmu se přece jenom hovoří jako o nejlepším týmu celého esportu za rok 2021. Nejvíce tyto úspěchy musí těšit mladičkého Valerije 'b1t' Vakhovského, pro něhož šlo o premiérový ročník na světové scéně a hned byl u takto šílených úspěchů. To vše jen potvrzuje, jak si v ukrajinské organizaci vše dokonale sedlo.

Natus Vincere – BLAST Premier World Final 2021
Natus Vincere – BLAST Premier World Final 2021
Foto: HLTV.org

Zatímco v NAVI si každý hráč přišel na zhruba 832 tisíc dolarů, na druhém místě žebříčku je až neuvěřitelná půlmilionová propast. Číslem dva je tým Gambit Esports, jehož cesta je také krásným příběhem. Rok 2021 začal jako nadějný Tier 2 tým, který se potkával třeba i se SINNERS, ale vše se zlomilo na slavném turnaji Intel Extreme Masters v polských Katovicích, kde Gambit šokovali svět a pozvedli pohár nad hlavu. Ještě před loňským říjnem šlo o juniorku ruské organizace, štědré výhry, které následně přišly, musely o to více těšit. Mladíci kolem Abaye 'Hobbit' Khasenova si za letošek vystříleli 1 683 000 $, tedy asi 37 milionů korun.

Mezi druhým a třetím místem v žebříčku nejúspěšnějších týmů dle vyhraných balíků peněz je opět mezera skoro 200 tisíc dolarů na hráče. Třetí místo patří hráčům G2 Esports, které následují Team Vitality, Heroic, Virtus.pro, Astralis, Team Liquid, BIG a Ninjas in Pyjamas. To bychom měli složení celé elitní desítky, za kterou těsně vykukuje úspěšná sestava české organizace Entropiq na 56. až 60. místě mezi hráči.

Jak na tom jsou ale další zástupci naší scény? Listovat bychom v databázi museli až do druhé stovky, což jen podtrhuje neúspěšný rok MOUZ. Na vyhraných prize money se David 'frozen' Čerňanský nachází až na 115. pozici, proto není divu, že celý tým čeká velká proměna. Paradoxně tomuto dlouholetému pojmu mezi světovou špičku už dýchá na záda česká jednička, která má za sebou opravdu krásný rok (více jsme se rozepsali v samostatném článku). SINNERS si za letošní rok odnesli přes 150 tisíc dolarů na výhrách, což dělá zhruba 680 tisíc korun na hráče. Spolu s platem jde o hezkou sumu, na kterou si čeští hráči přijdou.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.