Přejít k hlavnímu obsahu

Pokimane si odnáší svůj první ban za porušení DMCA. Změní to něco i na domácí scéně?

8. 1. 2022 | 10:52 Twitch
Na Twitchi platí dost jednoduchá pravidla. Nebuďte na streamu nazí, rasističtí a takhle bychom mohli pokračovat dost dlouho. Jedním z nejdůležitějších je, aby streameři nikdy nesdíleli obsah, na který nemají práva – tzv. DMCA. Jak se mohla přesvědčit streamerka Pokimane, porušení DMCA se trestá banem i u velkých streamerů.
Pokimane
Pokimane
Zdroj: koláž

Jako tvůrce obsahu na Twitchi musíte sledovat spoustu věcí. Asi nejdůležitější je sledovat, jestli jste neporušili některé z pravidel platformy. Pokud budete na streamu svlečení, nezachrání vás ani to, že jste na oficiálním kanále majitelů Twitche. Zákaz streamovat můžete obdržet i v případě, že budete streamovat NBA bez zakoupených práv. Přesto, že Twitch uzavřel dohodu, největším strašákem je porušení DMCA. Svůj první ban tak dnes v noci dostala streamerka Imane “Pokimane” Anys.

Přestože jí asi nenapadlo, že za to bude potrestaná, Twitch je v tomto neúprosný. Poki spolu se svými diváky koukala na seriál Avatar the Last Airbender (Avatar: Poslední vládce větru), což jí vyneslo ban za porušení autorských práv. Jedná se o vůbec první zákaz streamování, který populární streamerka obdržela od svého startu na Twitchi v roce 2013. Trestu si všimli i naši čeští streameři. Co na to říká Robdiesalot?

Zahraniční koukání a reagování na copyright obsah se zdá být u konce? Prosím, CZ Twitchi, nenapodobujme tenhle trend, dík. Pravděpodobně to má za tohle [DMCA]. Každopádně nechápu, jak někdo, kdo vybudoval multimilionové impérium okolo streamování, může být takový trouba, že tohle riskuje.

Všichni fanoušci "královny" se ale nemusí tolik bát. Sama Pokimane na svůj Twitter napsala, že se nejedná o permanentní, ale jen dočasný ban. V pondělí 10. ledna ve 12:00 by tak měla být na svém Twitchi zpátky, užít si tak může bezstarostný víkend, popřípadě plánovat nový obsah na další období. Její ban je možná dobrou věcí skrze to, že spousta velkých streamerů, včetně xQc, Hasana a dalších, se svou komunitou také chtěla nebo již sdílela obsah, který by jim také mohl přinést ban za DMCA.

V podobném smyslu se vyjádřila i Amouranth, jež také chtěla na Twitchi vysílat televizní pořady. Nakonec si to rozmyslela právě proto, aby nedošlo k banu za DMCA. Je tohle jen začátek něčeho většího? Co když budou muset velcí streameři, ať už zahraniční nebo čeští, kteří reagují na obsah druhých, přehodnotit svou tvorbu pod pohrůžkou banu? To ukáže čas. Říct každopádně můžeme, že je to určitě krok kupředu.

Štítky: BAN, Pokimane
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.