Přejít k hlavnímu obsahu

Soudní spory v TSM. Legendární hráč sdílel důvěrné dokumenty, kritizoval vlastníka

7. 5. 2022 | 12:50 League of Legends Kauza
Drama mezi Yiliangem „Doublelift“ Pengem a vlastníkem TSM Andym „Reginald“ Dinhem nabírá na obrátkách. Bývalé ADC TSM, CLG či Team Liquid dlouhodobě kritizuje 30letého majitele organizace. Ve čtvrtek sdílel na svých sociálních sítích důvěrné dokumenty z listopadu roku 2021, ve kterých mimo jiné TSM svému bývalému zaměstnanci vyhrožovalo soudem o odškodnění ve výši 300 tisíc dolarů.
Doublelift a Reginald
Doublelift a Reginald
Zdroj: LoL Esports Photos (se souhlasem)

Dříve platilo TSM za nejlepší severoamerický celek v League of Legends. Nyní se potácí na posledních příčkách LCS a stalo se spíš studnicí na kauzy. Hlavní postavou většiny z nich je nejvyšší boss Andy „Reginald“ Dinh.

Bývalý midlaner a známá osobnost ve světě League of Legends čelí v posledních měsících obviněním z šikany a slovního urážení svých podřízených a samotných hráčů. S tvrzením přišel jako první Yiliang „Doublelift“ Peng. Celou záležitostí se od začátku roku dokonce zabývají Riot Games, firma stojící za světově populární hrou League of Legends, ve které se organizace TSM proslavila.

Porušení smlouvy?

Podle dokumentu sdíleného americkým hráčem jej TSM obvinili z porušení tzv. „non-disparegment clause“. Ta Doubleliftovi zakazovala veřejně mluvit o svém zaměstnavateli negativně nebo tak, aby pokazil reputaci TSM. Bez ohledu na pravdu. „Pokud to poruším, Andy mě může dát k soudu. Měl by ale v podstatě 0% šanci, že vyhraje,“ vysvětlil Yiliang Peng okolnosti smlouvy s TSM, kterou podepsal v roce 2020.

„Celé to nahrává tomu, co jsem říkal. Andy šikanuje lidi a projde mu cokoliv, protože má velikou moc,“ řekl Doublelift během svého streamu.

Konverzaci kolem Reginalda a jeho chování vůči svým podřízeným otevřel Doublelift v listopadu minulého roku, kdy obvinil majitele TSM z obtěžování a zneužívání v organizaci. Několik dní poté obdržel Peng zmiňovaný dopis.

Toxicita na pracovišti

The Washington Post přišel 4. května s obsáhlým článkem o vztazích a chování na pracovišti ve firmách Andyho „Reginald“ Dinha TSM a Blitz. Mikhail Klimentov vyzpovídal několik současných a bývalých zaměstnanců obou podniků, kteří podpořili Pengova vyjádření ohledně Dinhova chování vůči svým podřízeným.

„Jednou Andy propustil osobu z HR kvůli tomu, že se ho zeptala na otázku, která se mu nelíbila,“ popisuje jedna z osob Reginaldovo vystupování. „Asi si uvědomil, jak šíleně to znělo. Doplnil, že se zeptala na dvě otázky,“ pokračuje bývalý zaměstnanec TSM. „Nikdo už se potom na nic nechce ptát.“

Pracovníci se úmyslně vyhýbali jakýmkoli konverzacím jeden na jednoho s Dinhem. „Kdo věděl, jestli na tebe bude Andy křičet nebo řvát, ponižovat tě, být přátelský nebo jen zmatený či zvědavý?“

Reginald je momentálně předmětem vyšetřování Riot Games. Důvod? Šikana na pracovišti. Jeden známý příklad Dinhova chování se datuje do roku 2013, kdy se vlastník TSM a tehdy ještě hráč dostal do konfliktu s Marcusem „Dyrus“ Hillem.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).