Přejít k hlavnímu obsahu

EU > NA. Evropa v západní bitvě drtí Severní Ameriku, FNC porazili T1

9. 10. 2022 | 11:25 League of Legends Reportáž
Hlavní turnaj Worlds je v plném proudu. Evropští fanoušci sledují především cestu mančaftů z LEC a zatím mohou být spokojeni. Z pěti zápasů prohrála trojice Fnatic, Rogue a G2 jen jediný, první dva jmenované celky navíc přehrály korejské soupeře. Třešničkou na evropském dortu jsou dva triumfy proti týmům z LCS.
Radost Fnatic
Radost Fnatic
Zdroj: Lance Skundrich/Riot Games (s povolením)

Západní týmy šly do základních skupin letošního světového šampionátu v roli velikých outsiderů. Dlouhodobě jsou asijské celky považovány za jasné vládce League of Legends scény, průběh letošní sezony jejich pozici ještě umocnil. Jak se však zdá, Evropa na tom nakonec není tak zle.

Největším překvapením jsou výkony Fnatic. Tým v čele s luxusně hrajícím Markem „Humanoid“ Brázdou si nejdříve vyšlápnul na americké šampiony z Cloud9, následně bez větších problémů přejel vicemistry LCK T1. FNC se dokázali perfektně vyrovnat s tlakem ze strany korejských hvězd, jednotlivé problémové situace dokázali obrátit ve svůj prospěch. Ideálním příkladem budiž pohotová reakce tří hráčů s minimem životů a play, který započal vítěznou jízdu Fnatic.

Zatím 100% jsou také Rogue. Mančafty ve skupině C za sebou mají jen jediné utkání, to ale mistr z Malmö zvládl s bravurou. Ani všechny sekery světa by nepoložily statného Maokaie v rukou Andreie „Odoamne“ Pasca. O nic hůř si nevedl ani Markos „Comp“ Stamkopoulos na Lucianovi.

Jedinou evropskou prohru prozatímního průběhu Worlds mají na kontě G2. Špíl proti DWG KIA rozhodl jediný teamfight, kdy Korejci bez ztráty na životech sundali kompletní tým G2 Esports a okamžitě si vybudovali dostatečný náskok.

Evropská dvojka se z úvodní porážky rychle oklepala. V noci ze soboty na neděli se postavila Evil Geniuses a postarala se o jednu z nejrychlejších výher na letošních Worlds. Na konci hry skóre 19-2, rozdíl mezi týmy byl viditelný od prvních minut. Ve 4. padla first blood, ve 27. Nexus. G2 jsou momentálně na děleném druhém místě skupiny B s DWG KIA.

Jako ve zlém snu se cítí domácí fanoušci v New Yorku a celých Spojených státech. Tři týmy, pět zápasů, pět proher. Po postupu EG přes MAD Lions byli severoameričtí fandové na obláčku, ze kterého ale po několika dnech tvrdě dopadli na zem.

Dvakrát prohrály americké celky s favority z LPL, nic překvapivého. Ale ostuda 100 Thieves proti CTBC Flying Oyster a evropská demoliční četa hodně zabolely. S postupem NA to vypadá bledě. 

Průběžná tabulka Worlds
Průběžná tabulka Worlds
: lolesports.com

Rozporuplný turnaj prožívá Korea. Všechny tři celky už jednou prohrály, DRX ještě nezničili Nexus soupeře. Stejným skóre jako LEC se pyšní LPL, prohru mají za sebou jen EDG po mači s T1.

Třetí hrací den nabídne hned několik zajímavých soubojů. FNC změří síly s EDG, den uzavřou Rogue s GAM Esports. O první americký triumf se pokusí Cloud9 proti T1 a 100 Thieves proti Gen.G. Top Esports nastoupí proti DRX, RNG si chtějí vyšlápnout na CTBC.

Harmonogram třetího dne Worlds
23:00 Vietnam GAM Esports0:0 Evropa Rogue
0:00 Spojené státy americké 100 Thieves0:0 Jižní Korea Gen.G
1:00 Čína EDG0:0 Evropa Fnatic
2:00 Spojené státy americké Cloud90:0 Jižní Korea T1
3:00 Čína RNG0:0 Taiwan CTBC
4:00 Jižní Korea DRX0:0 Čína Top Esports
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).