Přejít k hlavnímu obsahu

Česká komunita dokáže táhnout za jeden provaz. SHOCK a spol. hrají o 1 milion dolarů!

10. 12. 2022 | 09:30 Counter-Strike 2 Rozhovor
WhiteBIT Community Clash jde do finiše. Na světové finále se kvalifikoval také klan Romana „blade“ Pilného, jehož pětice SHOCK, Pechyn, dreez, naturaL, Tomkeejs bude o víkendu usilovat o grandiózní odměnu za 1. místo, rovný 1 milion dolarů v kryptoměně Tether. Tuto neuvěřitelnou sumu by si v případě triumfu rozdělil naprosto každý, kdo v Blade Clanu odehrál alespoň tři zápasy. Samotného kapitána jsme před semifinále (sobota 11:00) vyzpovídali.
Blade Clan před odletem do Valencie
Blade Clan před odletem do Valencie
Zdroj: blade (s povolením)

Jaký to je pocit, že se po letech opět zúčastníš esportové akce jako přímý účastník?

Určitě je super, že se člověk zase někam podívá. Jak jsem vypadl z koloběhu aktivního hraní na takových akcích, tak je hezké se podívat i do zahraničí. Člověk pozná nové věci, nová místa a navíc je o nás postaráno se vším všudy. Jsem rád, že zase můžu zažít nějaký ten kompetitivní turnaj.

Jde asi o největší akci, na které jsi kdy byl. Nemrzí tě, že si ve Valencii sám nezahraješ?

Co se zahraničí týče, tak ano. Přece jenom, když jsem ještě jako aktivní hráč jezdil někam za hranice, tak ty turnaje ještě nebyly tak obrovské a dobře dotované. Valencie by se dala porovnat s ESL One Cologne, kde jsem sice nehrál CS:GO, ale mobilní hru. Bylo to na podobné úrovni, co týče stage, zařízení a tak dále.

DreamHack Valencia
DreamHack Valencia
Foto: blade (s povolením)

S jakými ambicemi jsi vůbec do celého Community Clashe šel? Bylo finále jasný cíl?

Na začátku jsem vůbec nepomyslel na to, že bychom mohli postoupit. Popravdě na to nebyl ani čas nebo prostor. Já jsem se hlavně soustředil, abych klanům dal co největší promo, aby mi s tím pomohlo co nejvíce streamerů a mělo to co největší dosahy, protože čím více hráčů se zapojilo, tím větší byla šance na úspěch.

Stálo mě to hodně energie, úsilí a nervů, ale myslím si, že si zahrálo dost lidí (5500 zápasů za první dva týdny). Děkuji všem, kdo se zapojil, protože bez vás by to nešlo a bez vás bychom nebyli tady ve Valencii. Když se budou tyto akce zase opakovat, tak máme dobrý základ pro další klany a další úspěchy.

Abych ale odpověděl na otázku, tak finále nebylo jasným cílem, šli jsme krůček po krůčku. Je krásné, že to vyšlo až takhle parádně. Nikoho z nás nenapadlo, že bychom to mohli hecnout až tak daleko.

Jak jsi vybíral finálovou pětici, která prošla evropskou kvalifikací až do finále?

Když jsme se drželi vysoko, tak jsem vše začal organizovat. Dle pravidel bylo možné mít sedm hráčů (základní pětice, náhradník a já) a všiml jsem si, že klany hraje SHOCK s Pechynem, takže mě napadlo kolem těchto dvou složit sestavu. Z dalších hráčů jsme jednali třeba s oskarem nebo GuardiaNem, plno jiných jmen bylo ve hře. Některé námluvy byly blíže, některé dále, ale nakonec z toho vzešla právě tato sestava.

V pravidlech bylo ale plno omezení, která nám do toho promlouvala, například si vzít maximálně dva hráče z TOP 50 týmů HLTV žebříčku, FPL nebo FPL-C. Všechno se tak muselo dlouze promýšlet. S klukama jsem neustále projednával, s kým chtějí nebo nechtějí hrát, koho by sami navrhli do týmu. Chtělo to hodně času a mých nervů, ale nakonec si myslím, že ta sestava je naprosto skvělá. Lépe dopadnout nemohla.

Co podle tebe ukazuje tento úspěch? Jde o kvalitu CZSK scény, nebo její zápal pro esport?

Myslím, že obojí, ale hodně to bude o tom zápalu celé komunity. Já osobně jsem se na tuhle akci dlouho těšil, vložil jsem do ní veškeré úsilí a lidi vycítili, že mě to na streamu baví. Všichni tu snahu následovali, začali to hecovat a vše se nabalovalo jako sněhová koule. Komunita postupně zjišťovala, že můžeme být úspěšní a že na ostatní klany máme. Společně jsme se do toho opřeli a teď jsme ve Španělsku. Tato akce je jasným důkazem, že když české komunitě podáte prst, tak dokáže tahat za jeden provaz. Ještě jednou díky všem!

Blade Clan na DreamHacku ve Valencii
Blade Clan na DreamHacku ve Valencii
Foto: blade (s povolením)

Jak vnímáš konkurenci a vašeho sehraného soupeře? Potrénovali spolu kluci aspoň trochu?

Očekáváme těžký zápas, protože KRL Clan reprezentují profíci z týmu GenOne a hrají spolu dlouho. Na světové finále asi postoupilo to nejlepší, co jednotlivé sestavy mohly nabídnout. Jenom my jsme si zahráli takové malé finále proti Lobanjicovi a jeho squadu. Očekávat se snad dá vyrovnaná hra, asi na tři mapy.

GenOne jsou sehraní a budou nebezpeční, ale myslím si, že v individualitách najdeme sílu a souhru nějak přebijeme. Kluci ze SINNERS se taky znají dokonale a když je sledujete, tak je vidět, že ví, co od sebe mohou očekávat. Minulost tolikrát ukázala, že pro sehrané týmy je někdy nejhorší hrát proti mixům, na které se nemůžete připravit. Možná to bude více nepříjemné pro ně, protože my se na jejich dema podívat můžeme.

Kdybych si měl skromně tipnout – kdo vyhraje semifinále evropských klanů, tak vyhraje celý turnaj. Nemyslím si, že jihoamerické klany jsou nějak silné, ale můžu se samozřejmě mýlit. Jejich hráče ale moc neznáme a mohou být nebezpeční. Semifinále bude parádní zápas, na který se tady všichni moc těšíme. Kluci se spolu připravovali, na serveru si něco ukazovali a odehráli nějaké hry, budou tak vědět, co chtějí hrát.

Pokud skutečně vyhrajete 1 000 000 USDT, jak si to tvůj klan rozdělí? Máš už představu?

Rozdělení výher je jasně dané od FACEITu. Finálová sedmička by vyhrála 20 tisíc dolarů, čtyřicítka z 2. fáze hezkých 5 tisíc. TOP 100 žebříčku 1. fáze si odnese 1000 dolarů, a takhle to jede až do posledního místa. Hráči do 500. místa by získali 400 dolarů, další pětistovka 250 dolarů a všichni ostatní 150 dolarů.

Každý, kdo se zapojil a odehrál alespoň tři zápasy, tak si může odnést od 150 tisíc korun až po necelé 4 tisíce korun na hlavu. Finanční odměny jsou od 18 let, všichni ostatní obdrží příslušné ceny ve FACEIT pointech.

Na Vánoce se každá koruna bude určitě všem hodit, tak doufáme, že nám všichni budou držet palce. Já svůj podíl samozřejmě věnuju dále – něco pošlu na charitu a zbylé peníze znovu rozdělím mezi komunitu.

Co bys na závěr vzkázal celé česko-slovenské CS:GO komunitě, kterou jsi v soutěži dokázal spojit?

Moc děkuju všem, kdo se zapojil. Ať už jde o ty, kdo odehrál 3 zápasy, nebo naopak 200 za 14 dní, a taky lidem z 2. fáze, kde utvořili malé premady. Plno lidí tam zvládlo například 17 zápasů za den. Bylo to náročné, ale bez vás bychom tu nikdy nebyli. Je to jenom ukázka, že když opravdu chceme a je koho nebo co následovat, tak se komunita dokáže spojit. Teď je to ale na nás, abychom to všem vrátili pocitem, že právě my jsme byli tím nejlepším klanem celého eventu, nebo samozřejmě finančními odměnami. Díky moc!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.