Přejít k hlavnímu obsahu

Světová dvojka září na nejdůležitějším turnaji, zatímco organizace se prodává

16. 5. 2023 | 15:25 Counter-Strike 2 Příběh
Ani skvělá forma a výborné výsledky nedokáží zachránit organizace před krachem. Řeč je samozřejmě o Heroic, jejichž sestava zažívá momentálně snové období. Za oponou to už tak růžové ovšem není. Heroic se potýkají s finančními problémy, a tak se po neúspěšném hledání investorů organizace rozhodla nakonec celou společnost rozprodat.
Heroic CS:GO tým
Heroic CS:GO tým
Zdroj: Heroic

Heroic vznikli v roce 2016 jako součástí RFRSH Entertainment. Po sérii prodejů jde dnes o součást norské organizace Omaken Sports. Její dánská sestava zpočátku platila za třetí nejlepší tým na dánském území, kterému v té době kralovali Astralis. Díky skvělým akvizicím a tvrdé práci se však Heroic podařilo předčit všechny své dánské soupeře, a díky tomu si již od roku 2021 drží lokální trůn a útočí na ten světový.

Na první pohled dokonalý příběh s sebou ovšem nese svá úskalí. Nejde přitom ani o dřívější kontroverze, které tým provázely. Zatímco se Heroic pod vedením emotivního kapitána Caspera „cadiaN“ Møllera suverénně probojoval do play-off posledního Majoru v CS:GO, organizace je v procesu rozprodání. Jedná se o reakci na nedávnou poptávku investic, jež Heroic potřebovali pro budoucí činnost na nejvyšší úrovni.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

Peníze se podařilo sehnat jen na krátkou dobu, pro dlouhodobé fungování se management nakonec rozhodl organizaci rozprodat. Rozuzlení situace vylezlo napovrch díky norskému akciovému trhu, na němž se Heroic snažili v přepočtu celkem 114 milionů korun v akciích prodat. Kupci se našli rychle, konkrétně jde o společnost Krow Bidco. 75 % akcionářů s prodejem souhlasilo a nyní se už jen jedná o zbylých 25 % akcií.

Bude zajímavé sledovat, co bude s úspěšným Counter-Strike týmem v budoucnu. Finanční stabilita je přece jenom klíčem k úspěchu, s novým vedením však mohou přijít různé změny. Heroic přitom zažívají snové období. Konzistentní sestava se v minulém roce dokázala probojovat až do finále IEM Rio Majoru a letos už mají na kontě čtyři další finále, z nichž bohužel vyšli pouze jedenkrát vítězně. Rozloučit se se CS:GO ale budou chtít vítězně v Paříži, kde se aktuálně koná poslední Major historie a kde jsou Heroic zatím neporaženi.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.