Přejít k hlavnímu obsahu

Někteří končí, jiní prosperují. ENCE hlásí 24 milionů zisk za minulý rok

29. 5. 2023 | 08:23 Counter-Strike 2 Zajímavost
Z tábora ENCE hlásí překvapivou zprávu. Rok 2022 byl pro finskou organizaci pozitivní nejen v týmových umístěních, ale rovněž i po stránce ekonomické. Zatímco jiné organizace ukončují své působení, ENCE si za minulý rok přišli na neuvěřitelných 24 milionů korun.
ENCE v Paříži
ENCE v Paříži
Zdroj: sociální sítě týmu

Vznik legendární finské organizace ENCE se datuje až do roku 2013. Prvních pět let se organizaci nedařilo na světové scéně nikterak výrazně prosadit, i když se ukázali třeba v Cologne. Vše nabralo vyšší obrátky v roce 2018, když se tehdejší finská sestava začala pravidelně prosazovat na těch největších světových turnajích.

Finsko však bylo malé a konkurence stále vyšší, a tak přišel přechod do mezinárodní sestavy. Ten se ENCE náramně povedl, a i proto můžeme tuto značku i nadále vídat mezi elitou. Týmový úspěch ovšem nemusí vždy znamenat dobrou prosperitu organizace jako celku, o čemž jsme se přesvědčili u dánských Heroic.

Cesta za zlatem
Cesta za zlatem
Foto: PLAYzone

ENCE je však odlišný případ. Organizace totiž před pár dny oznámila, že finančně za minulý rok skončila v plusových hodnotách. Nejedná se přitom o nízká čísla, dle slov ENCE se jednalo o rekordní částku, která činila neuvěřitelných 24 milionů korun. Velký podíl na výdělcích měly především Major samolepky, které finskému celku přinesly sedmicifernou částku. I to ukazuje, jak je postup na Major vysoce důležitý.

Ve světe dnešního Counter-Striku se jedná o velmi překvapivou zprávu. Letošní rok se totiž prozatím nesl v naprosto opačném duchu. Tricked, Copenhagen Flames či LDLC se dostali dokonce do takové situace, že byli nuceni své působení ukončit. ENCE mají na scéně výbornou pozici, pokud by se ale chtěli posunout mezi tu nejlepší extratřídu, tak by museli možná i znásobit svůj rozpočet. Nyní ale vypadají spokojeně.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.