Přejít k hlavnímu obsahu

Co si zahrát na Vánoce? Nejlepší hra roku i parádní oddechovka pro dva

23. 12. 2023 | 16:43 Gaming
Vánoce jsou už za rohem a mnoho lidí kromě toho, že stráví čas se svými blízkými, potěší se dárky nebo se nacpe bramborovým salátem, bude mít i chvíli volna. A co byste to byli za gamery, kdybyste alespoň chvíli nevěnovali svému oblíbenému koníčku? Pokud tápete, co si vlastně během vánočních svátků zapnout, PLAYzone vám přináší pár tipů.
Co si zahrát na Vánoce? Nejlepší hra roku i parádní oddechovka pro dva
Co si zahrát na Vánoce? Nejlepší hra roku i parádní oddechovka pro dva
Zdroj: Insomniac Games, Nixxes Software/Hazelight Studios/Larian Studios (Eurogamer)

Oblíbené herní pecky 

Na úvod vám představíme pár oblíbených her, které by vás mohly bavit, pokud samozřejmě spadáte do jejich dané cílové skupiny.

  • Baldur's Gate 3  - hra vyšla letos  na konci léta a jejím strůjcem je vývojářské studio Larian Studios. Jednalo se o dlouho očekávaný titul, vždyť dvojka vyšla již v roce v roce 2000. Hra vychází z TTRP Dungeons & Dragons a nabízí nepřebernou škálu možností odvíjejících se od toho, kdo vaše postava je a jaká rozhodnutí v průběhu hry činíte. Chcete být ten největší klaďas pod sluncem nebo naopak vychytralý hajzlík myslící jen na to, co mu kápne? Žádný problém! Jen pro zajímavost, hra z celkem osm nominací na letošních Game Awards proměnila šest z nich na ceny a podařilo se jí stát hrou roku
Nevíte, co si zahrát na Vánoce? Rádi vám poradíme!
Nevíte, co si zahrát na Vánoce? Rádi vám poradíme!
: Larian
  • It Takes Two - Pro změnu už trošku „starší“ kousek z roku 2021 a vděčíme za něj Hazelight Studios. Navíc je jako stvořený (doslova) pro dva hráče, takže pokud máte herního parťáka, není moc o čem přemýšlet. I tato hra získala ocenění hra roku a na Steamu si drží více než pozitivní hodnocení. Staňte se partnerskou dvojicí, která se kvůli kouzlu proměnila na panenky. Následně se pokuste dostat z fantastického magického světa, zatímco u toho zapracujete na svém porušeném vztahu.
  • Hogwarts Legacy - Hogwarts Legacy je další dlouho očekávanou letošní hrou, vytvořenou pod křídly Avalanche Software. Někteří natěšení gameři se hodlali v době vydání hodit „marod“, aby ji mohli ozkoušet co nejdřív. Kolem titulu se už před vydáním pohybovalo dost kontroverze, přesto si své fanoušky našel. Hra vám nabídne k prozkoumávání otevřený svět, v němž se můžete stát mladým nadějným čarodějem, učit se kouzla, vařit lektvary a starat se o rostlinky i magická stvoření. Tak schválně, do jaké koleje byste patřili?

    Hry s vánoční tematikou 

    Když už Vánoce klepou prakticky dveře, nesmíme zapomenout ani na hry, které buďto s Vánocemi přímo souvisí, nebo se během nich alespoň částečně odehrávají. Jednoho až překvapí, že jich není jenom pár.  Uvedeme alespoň pár příkladů, které nás zaujaly: 

    • The Escapists: Santa's Shakedown/Sweatshop - Jedná se o dodatky ke hře The Escapists a jejímu sequelu. Hra má formát klasického „útěku z vězení“, nicméně ve vánočním kabátku, kdy se jako elf snažíte vymanit zpod přísného Santy.  Sbíráte předměty, vylepšujete si staty a v časovém limitu se snažíte o únik, kterého lze dosáhnout různými cestami. 
    • Home Alone - „Sám doma“ je filmová klasika, které se mnoho vlastníků televizorů během svátků vyhne těžko. Snad i díky ohlasům, jichž se film dočkal, se mu dostalo také videoherního zpracování, a to na různých platformách, kde se stanete protagonistou Kevinem McCallisterem a zůstali jste (nepřekvapivě) na Vánoce sami doma. Hry nejsou úplně stejné, ale sdílí hlavní myšlenku, kdy se musíte dostat skrze svůj domov a vyhýbat se banditům a dalším překážkám. Vzhledem ke stáří hry si ji zahrají šťastní majitelé originálu a nebo ti, kdo se pyšní emulátorem (druh softwaru umožňující běh počítačových programů na jiné platformě (architektuře, operačním systému), než pro kterou byly původně vytvořeny a kterou samy od sebe podporují). Přesto se jedná o zajímavý nápad. 
    • Marvel's Spider-Man: Miles Morales - Hra vyšla již v roce 2020, a dokonce získala různá ocenění, přesto stále má své fanoušky (a jistě nachází i nové). Hlavním hrdinou je, jak jméno napovídá, Miles Morales. Hra se odehrává v New Yorku (nejen) během období svátků, můžete si tak užít město plné světýlek a stromků. Na podporu pravé vánoční atmosféry ideální. 

    Slevy, kam se podíváš! 

    Pokud vás zatím žádný z našich návrhů nezaujal, nebo by vaši peněženku jejich zakoupení bolelo až moc, nabízí se ještě další možnost. V období Vánoc mívá většina platforem, ať už se jedná o PS Store nebo třeba Steam, výrazné slevy, takže můžete sehnat kousky, které vám jinak zůstávají zapovězeny, někdy skoro za hubičku.

    Stačí tedy otevřít obchod, trošku si pohrát s filtry, abyste našli to, po čem vaše srdce právě nejvíc touží, a pak už jen (po zaplacení a následném stažení či instalaci) začít vesele pařit. Při hledání oné vyvolené hry se nebojte popustit uzdu a klidně si vyzkoušet i něco docela nového. Kdo ví, třeba objevíte svoji další oblíbenou hru!  

    Společné trávení času

    Nelíbí se vašim blízkým, že trávíte volno u počítače či konzole, a soudí, že byste měli více času trávit s nimi? A proč nespojit to nejlepší z obou světů a představit jim gamingový svět, který je vám tak blízký? Pokud chcete začít polehoučku, můžete sáhnout po digitální verzi některé z deskových her, jako jsou třeba karetní Uno nebo deskovka Monopoly. A jestli myslíte, že vaše rodina je už připravená, rovnou si s ní nějakou tu videohru zapněte. Můžete spolupracovat, nebo se naopak postavit proti sobě. Mezi zajímavé tituly pro více hráčů patří například Fall Guys, Among Us nebo oddechové Stardew Valley či Animal Crossing.   

    Vánoce můžete využít k trávení společného času s blízkými
    Vánoce můžete využít k trávení společného času s blízkými
    Zdroj: Pexels

    Něco, co už dlouho odkládáte 

    Nemusíte být právě člověk, který miluje seznamy, ale skoro každý z nás má onen pomyslný list her, které jen čekají na to, abychom si je zahráli, a který v průběhu roku neustále rozšiřujeme. A stejně tak má každý z nás ten jeden titul, o němž si říkáme, že příště už se do něj určitě pustíme. Jen co dohrajeme to, co teď máme rozehráno. Jen co si koupíme nový ovladač nebo klávesnici, aby se nám hrálo líp. Jen co bude větší zima, aby nám nebylo líto trávit volný večer doma před obrazovkou. A takhle to jde donekonečna.

    Splňte tak své hře na Vánoce přání, nechte ji předběhnout nekonečnou frontu na svém seznamu a dejte jí šanci. Možná budete příjemně překvapeni. 

    Ať už se rozhodnete jakkoliv, PLAYzone vám hlavně už dopředu přeje šťastné a veselé prožití svátků s těmi, kdo vám jsou nejblíž. 

    Štítky: Vánoce, gaming, hry