Přejít k hlavnímu obsahu

Česká hvězda YouTube odchází ze scény

4. 9. 2018 | 12:03 Všechny hry
Česká YouTube scéna má za sebou už několik velkých příběhů a dramatických chvil. Předevčírem však otřáslo scénou asi nejneočekávanější oznámení všech dob. Jirka Král, "Král" naší YouTube scény, po vydání svého dokumentu "Byl jsem YouTuber" oznámil konec kariéry na této platformě. My si dnes připomeneme odkud Jirka Král přišel, a jak jeho cesta na vrchol scény probíhala.
Výchozí obrázek

Česká YouTube scéna má za sebou už několik velkých příběhů a dramatických chvil. Předevčírem však otřáslo scénou asi nejneočekávanější oznámení všech dob. Jirka Král, "Král" naší YouTube scény, po vydání svého dokumentu "Byl jsem YouTuber" oznámil konec kariéry na této platformě. My si dnes připomeneme odkud Jirka Král přišel, a jak jeho cesta na vrchol scény probíhala.

Jirka Král

Jeho příběh začal v roce 2009, když se odstěhoval po dokončení střední školy do Prahy a začal pracovat v Tiscali Media jako administrátor reklamního prostoru. V té době Jirku nikdo neznal, ale to se mělo brzy změnit. V roce 2012 se přihlásil do pořadu Farma vysílaného na Nově. Pořad sice nevyhrál, ale ještě před finálem pořadu nastaly problémy.

Jirka si po vypadnutí z pořadu ihned založil YouTube kanál, na němž odkryl podrobnosti z natáčení Farmy. Zároveň na svém Facebookovém profilu, který už v té době měl dostatek sledujících, začal podporovat jednoho z finalistů, což se Nově nelíbilo a hrozila až půlmilionovou pokutou. Nakonec vše dobře dopadlo a pokuta se nekonala.

Youtube však neopustil a pustil se do natáčení Let's play videí. Jeho první videa se točila hlavně kolem Minecraftu a League of Legeds, které čase zdokonaloval jak obsahově, tak střihem. Na začátcích nechyběla videa z legendárních her typu Amnesia, The Sims 3 nebo The Walking Dead.

Pokud na chvíli odstoupíme od tématu jeho života, v dokumentu Byl jsem YouTuber jsou krásně popsány začátky celé YouTube scény. Lidé v té době netočili videa pro zisk nebo slávu a snažili se vytvořit přátelskou komunitu lidí se stejnými zájmy. Navíc byla divácká základna malá a k fanouškům měli tvůrci daleko blíže. HouseBox v dokumentu popisuje: "Jednou jsem vytvořil redstone tutoriál v Minecraftu. Fanoušek mi napsal, že mu nefunguje a já jednoduše šel na jeho server a celou věc mu zprovoznil."

To by v dnešních poměrech asi nešlo. Známí tvůrci mají na videích tisíce komentářů a nějaký osobní kontakt s fanoušky se stává nereálným. Problém pak řeší komerční akce typu Utubering, na kterých mají fanoušci šanci své oblíbence vidět alespoň na pár metrů a v lepším případě si vystát hodinovou frontu na podpis se selfie.

Yutubering

V roce 2015 mu byl svět už malý a rozhodl se ukončit svoji kariéru v Tiscali Media. Stal se tak YouTuberem na plný úvazek. V té době měl už téměř půl milionu odběratelů, měsíčně přes pět milionů shlédnutí a dle jeho slov vydělával desítky tisíc korun, což bylo mnohem více než ve staré práci. Pomalu ale jistě se stával na naší scéně jedničkou, ale ani to mu bylo dost.

V listopadu téhož roku uspořádal první charitativní stream pro Dětskou nemocnici v Brně a vybral přes 300 000kč. Původní cíl byl vybrat na dva přístroje v hodnotě 80 000kč, nicméně hranice byla rychle zbořena, když po konci svítilo v políčku shlédnutí číslo 735 000.

Další charitativní akce následovaly a v souhrnu za rok 2016 a 2017 vybral pro Masarykův Onkologický ústav neuvěřitelných 1,2 milionu korun. Do charitativních streamu se zapojilo obrovské množství YouTuberů z Česka i Slovenska. Tyto charitativní streamy navíc posloužily ještě jednomu účelu. Širší veřejnost uviděla oblíbence dětí v úplně jiném světle a do jisté míry se tak mohla celá scéna posunout o krok dále.

Charitativní stream

Na konci roku 2016 přišel další milník v životě Jirky Krále. 16. listopadu otevřel Zetko v Kotvě, které je doslova "Místo pro generaci zet. Kavárna, nahrávací studio a chill-out herní zóna v centru Prahy". Zetko dodnes provozuje a vlastní společně se svým bratrem Petrem, přičemž od jeho otevření se většina jeho tvorby vytvářela právě tam.

V posledních dvou letech už nebylo jeho zaměření primárně YouTube. Jirka hlavně cestoval, spolupracoval s partnery a vytvářel projekty podporující děti a mládež. Za zmínku stojí projekt "Buď Safe Online" z března tohoto roku. Společně se společností AVAST! se zaměřil na osvětu pro děti v rámci bezpečnosti na internetu a na sociálních sítích.

Měsíc před projektem však jeho kanál dosáhl 1 milionu odběratelů a jako poděkování za tento milník slavný YouTuber vytvořil dříve zmiňovaný dokument, v němž oznámil svůj konec. "Přestat se má v nejlepším a já bych se chtěl v životě posunout dál" řekl Jirka Král a symbolicky se s fanoušky rozloučil na místě, kde natočil své vůbec první video.

Rozloučení

Nakonec bych si dovolil sepsat svoji myšlenku a názor na věc. Osobně jsem tvorbu Jirky Krále nesledoval, jelikož mě ničím nezaujala. Rozhodně se mu však musí přiznat jeho zarputilost a odhodlanost posunout YouTube scénu dopředu. V dnešní době na platformě vznikají videa pouze za účelem poškodit a pošpinit někoho jiného, což neprospívá nikomu a může znamenat cestu do pekel.

Nezbývá snad jen poděkovat a popřát štěstí a úspěch v další kapitole jeho života.

K celé události se vyjádřili asi všichni YouTubeři, nicméně svůj názor a pohled na věc sdílel i známý streamer CzechCloud, jehož video můžete najít níže.

Štítky: Youtube