Přejít k hlavnímu obsahu

Skupinovou fázi e:LIGY provázela kauza podvádění. Nevěřte fámám a pomluvám, říká šéf FCVP Esport

4. 4. 2021 | 13:05 EA SPORTS FC 24
Od včerejšího večera mezi FIFA komunitou koluje printscreen konverzace, v níž Ondra17 vtipkuje o tom, že povedený zápas za něj odehrál Cristy, nedávná slovenská posila FC Viktorie Plzeň. Problém je v tom, že screen se jako vtip na první pohled netváří, což vyvolalo řetězovou reakci a skončilo až u podání stížnosti za podvádění.
Eldesan
Eldesan
Zdroj: COOL Esport

V sobotu odpoledne vypukla finálová fáze největšího českého FIFA turnajee:LIGY. Minulé týdny a online kvalifikace rozhodly o hráčích, kteří se utkají během velikonočních svátků o slávu a hlavně peněžní odměnu ve výši 150 000 Kč. Je tak jasné, že hráči pro výhru udělají maximum a předvedou to nejlepší, co je v jejich silách. To ostatně platí u jakéhokoli turnaje či soutěže nejen v odvětví esportu.

Kromě hvězd domácí scény se v turnaji ukázala i méně známá jména, včetně přezdívky Ondra17, pod níž se skrývá teprve šestnáctiletý Ondřej Šíma, který v turnaji reprezentuje klub FC Viktora Plzeň, stejně jako T9Laky, novopečený eFotbalista roku. Právě on s Ondrou během týdnu na bootcampu v Plzni intenzivně trénoval, analyzoval jeho hru a radil, jak se zlepšit. Kdyby nebylo zmíněného screenu, zdálo by se, že se jedná o klasický příběh cesty ke slávě.

Jenže konverzace proběhla, osudná slova v otázce "to hrál Cristy, nebo co jako" a ještě osudnější odpověď "hrál no :(" padla a screen vznikl a vydal se na pouť napříč domácí scénou. Nepomohl tomu ani fakt, že na bootcampu v Plzni byl přítomen i Cristy. A jakmile je lavina spuštěna, jen těžko se pod ní hledá cesta ven.

I přesto se o to pokusil Eldesan, stojící za "rodinou" 878 členů jediného týmu na domácí scéně, který klade důraz místo výsledků na čestnost a dobré chování. Nejen proto kauza týkající se týmu, který staví na zásadových hodnotách, vyvolává nespočet reakcí. 

Viktorie Plzeň nikdy nepodváděla, nikdy nedělala žádné nepravosti. Tuhle soutěž, která je organizovaná LFA, bereme velmi vážně a zodpovědně,

uvádí Eldesan a dodává, že kluci jsou profesionálové a jsou vázáni smlouvami. V kombinaci s tím, že se v turnaji hraje o nemalé peníze je to podle něj ještě větší důvod, aby přistupovali k turnaji zodpovědně. Ondra v jeho očích včera odehrál skvělé hry, během kterých se mu několikrát povedlo soupeře v pozici nováčka na scéně zaskočit a překvapit a ukázal, že do týmu patří. Jejich včerejší postup je tak podle Eldesana i jeho zásluhou. 

Eldesan a hráči na tréninku
Eldesan a hráči na tréninku
Foto: FC Viktoria Plzeň
Odmítám jakékoliv nařčení z toho, že podvádíme, hrajeme falešně a nefér. Je mi to líto. Včera jsme měli do noci sezení s organizátorem, volali jsme si jak s LFA, tak s Grunexem i samotným žalobcem, který nás nařkl a žádal potrestání. Tím, že celý náš tým a část managementu Viktorie Plzeň, která má na starosti esport, jsme byli celou dobu pohromadě a dodržovali jsme veškerá opatření, máme dosti důkazů a pořadatele soutěže i organizátory jsme přesvědčili o tom, že nic takového se nestalo.

Celou situaci vidí jako Ondrovu velkou chybu, která ho samozřejmě řádně mrzí. Ondrovi v týmu věnovali v uplynulém týdnu čas především po herní stránce přičemž nečekali, že by na podobné rozhovory kdy došlo a bylo by tak potřeba zařídit trénink i v rámci podobných situací. V současné chvíli se mladičkého hráče snaží především držet stranou od návalu reakcí od herní komunity. K situaci ve spojitosti se slovenským hráčem Cristym, který díky své národnosti do zápasů české ligy nastoupit nemohl, se Eldesan vyjádřil následovně:

Cristy jako náš hráč, který má s námi profesionální smlouvu, musel přijet do Plzně. Hrála se e:LIGA, takže do Plzně samozřejmě přijeli i Laky a Ondra a spojili jsme to s bootcampem. Cristy si tu během této doby vyřídil pracovní záležitosti, nafocení s partnery, podepsání papírů a Ondra s Lakym hráli turnaj.

Snažíme se nenechat se rozhodit, aby to kluky zasáhlo co nejméně. Věřím, že lidi, kteří tyhle věci šíří, asi nepřesvědčím, ale věřím, že jsem to vysvětlil dostatečně. V Inaequalis se snažíme tvořit slušnou a férovou komunitu přibližně deset let, já osobně byl účastníkem a mrzí mě reakce lidí, kteří tam nebyli, ale vehementně tvrdí že podvádíme.

Těm, kteří nám fandí, věří a podporují nás, chci říct díky. Budeme vždy dělat maximum pro to, abychom odvedli dobré výsledky na férovém bitevním poli. Nevěřte fámám a pomluvám.

Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.